Főoldal > EGÉSZSÉG > Nőnek lenni – Nővé válni

Nőnek lenni – Nővé válni

nőiségwellness
0

Írta: and

Egy középiskolában tartott önismereti csoportfoglalkozásom szünetében lányok beszélgettek… Négyen-öten körbeálltak, egyik társuk álltában elrugaszkodott a levegőbe, majd visszazökkent a talajra. Ugrás közben tenyereit a fenekén tartotta, tekintete pedig a csípőnadrág és a rövid póló közti keskeny sávra szegeződött, és a következőket mondta: „Amit észreveszel, hogy rezeg, az mind háj!”- tájékoztatta a témában kevésbé járatos társait… […]

Egy középiskolában tartott önismereti csoportfoglalkozásom szünetében lányok beszélgettek… Négyen-öten körbeálltak, egyik társuk álltában elrugaszkodott a levegőbe, majd visszazökkent a talajra. Ugrás közben tenyereit a fenekén tartotta, tekintete pedig a csípőnadrág és a rövid póló közti keskeny sávra szegeződött, és a következőket mondta:
„Amit észreveszel, hogy rezeg, az mind háj!”- tájékoztatta a témában kevésbé járatos társait… Még csak kilencedikesek, vagyis 15 évesek voltak.

Hirtelen megsajnáltam. Arra gondoltam, hogy miközben nem-létező „hája” rezgése tölti ki kis világát, elmulaszt valami nagyon fontosat… Azt, hogy megismerje és meg merje mutatni igazi önmagát! Rácsodálkozhasson egyedi és megismételhetetlen mivoltára úgy, hogy meghallja és meglássa azt a sok pozitív dolgot is, amit csak figyelve tudhatna meg önmagáról.

A kilókban és centikben nem mérhető „csodákat”. Azt például, hogy micsoda tiszta tekintetű, vagy együtt érző, vagy mennyire tud lelkesedni valamiért.

A világ, amelyben élünk elég hamar elveszi a nőktől egyéb értékeikbe vetett hitüket. A média gyakran hamis képet közvetít az amúgy is bizonytalankodó tinik számára. A elme és lélek gazdagsága ritkán fogalmazódik meg értékként. Mint ahogy az sem kap elegendő hangsúlyt: a nem szabványos is lehet vonzó….

Az egészséges önértékelés és önismeret kialakítása segíthet abban, hogy a kamaszok biztosabban eligazodjanak a hamis értékek útvesztőjében, meglelve végül igazi arcukat. Ebben az útkeresésben kiemelt szerep jut a „fontos felnőtteknek”, elsősorban a szülőknek, különösen az édesanyáknak, nevelőanyáknak, nagymamáknak. Lélektani vizsgálatok megerősítik a családi kapcsolatok kiemelt szerepét a pozitív önértékelés kialakításában. Persze, a kamaszok „terelgetése” sokszor hálátlan és türelmünket meghaladó feladat, hiszen ebben az életkorban a kortársaké a véleményvezér szerep a tinik életében. 

A kamaszkort a lélektan kritikus életszakasznak tekinti. Idegrendszeri, hormonális és pszichológiai változások zajlanak. Kialakul a felnőtt test – felnőtt lélek nélkül! Nem véletlenül keltik a serdülők a szemlélőben „szétesettség, darabosság” benyomását. A gyermeki mozgásformának, viselkedésnek, gondolkodásnak valóban „szét kell esnie”, hogy aztán magasabb szinten rendeződhessen újjá.
Ennek megtapasztalása gyakran ijedelmet kelt a szülőben. Élmény szinten a kamaszban hasonló riadalmat kelthet, amikor úgy érzi, elveszítette régi önmagát.

A serdülőkori érzelmi hullámzás idején a szeretetteljes, bizalmas anya-lánya kapcsolat erőt és bátorságot ad a tinilányoknak az önelfogadáshoz. Az ilyen, biztonságot adó kapcsolat tartalma nem elsősorban a szülői kontroll gyakorlása felnövő gyermekünk felett, hanem a kölcsönös egymás iránti nyitottság, elfogadás, őszinteség.  A kamaszlányok számára legfeltűnőbb a saját test átalakulásának élménye, mely gyakran elfogadhatatlannak tűnik domborulataival és párnácskáival. A legtöbb kamaszlány szemében ezek női létük, női mivoltuk legláthatóbb jelei. Büszkék rá. Vagy elfogadhatatlannak érzik. Teljes kamasz lényük változékonysága fogalmazódik meg testükhöz való viszonyukban.

A nőiség, női mivolt megélésében az anyák modellként szolgálnak felnövő lányaik számára. Hétköznapi igazság, hogy a felnövekvő lány, annyira tud nő lenni, amennyire édesanyja is az. Ahhoz, hogy az édesanyák támogatni tudják lányaikat a nővé válásban, szükséges, hogy megfogalmazzák saját nőiségükhöz való viszonyukat. Ez segítheti a későbbiekben azokat a meghitt beszélgetéseket, amelyek alapja a már említett kölcsönösen nyitott, elfogadó, őszinte kapcsolat. 

Néhány javaslatot gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogyan támogathatod lányodat abban, hogy egészséges önértékelésű, kiegyensúlyozott nővé váljon!

0002265_1.jpg ()

  • A meghitt, őszinte anya-lánya kapcsolat nem csupán üres frázis! Már a korai évektől tenni kell érte, ápolni. Legyen időd gyermeked világában részt venni. Minden életkorban, az ő „szintjén” foglalkozz a számára fontos dolgokkal.
  • A kamaszkor érzelmi ingadozásai idején nyújts biztonságos érzelmi támaszt. Dicsérve őt, felhívva figyelmét pozitív tulajdonságaira. Elfogultság helyett, hű tükröt próbálj tartani.
  • Segítsd őt kudarcai feldolgozásában. Érdemes később, együtt újra „lejátszani” a konfliktusokat, megoldási javaslatokat keresgélve. Mutass mintát, arra vonatkozóan, hogyan beszéljen érzelmeiről!
  • Beszélgessetek arról, mik a valódi értékek, mit jelent a szépség, számodra mit jelent nőnek lenni. Mik a lányod értékei, mi a szép rajta, milyen a teste? Mi az, ami változott? Te hogyan serdültél, milyen volt számodra tested megváltozása? Konkrét és számára érthető módon fogalmazd meg gondolataidat!
  • Az hajviselet, öltözködés, smink témája „hálás” terület. Az önértékelés és ízlés formálásának egyik legjobb eszköze. Segítsd abban, hogy egyensúlyt találjon a kortársak értékrendjének megfelelő s az egyéniségéhez illő dolgok között
  • A szexualitás témájában Te lehetsz lányod legőszintébb, legjobb forrása. Sokat veszít, ha a felvilágosítást az iskolára, barátaira hagyod.
  • Biztasd, hogy minél nyitottabb tudjon lenni kortársai felé. Szerezzen barátokat. Ha helyes értékrend felé irányítod, nem kell aggódnod!
  • Segítsd abban, hogy minél több új dologban kipróbálhassa önmagát.
  • Végül: Ne feledd, hogy ő felnövőben van s Te vagy a felnőtt! Lehet, hogy sokszor „tenyérbemászó” a viselkedése vagy elutasító veled szemben…..mégis: éreznie kell, hogy elfogadod, mert csak akkor tudja elfogadni saját magát! Rád van szüksége!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X