Főoldal > FOGADOM > A zenehallgatás 10 jótékony hatása a szervezetre

A zenehallgatás 10 jótékony hatása a szervezetre

lazításwellnesszenezenehallgatás
0

Írta:

Nemcsak a kedvedet vidítják fel: a kellemes, finom dallamok a fogyásban, a fókuszálásban és a kiegyensúlyozott légkör megteremtésében is segítenek!

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kedvenc zenénktől jó kedvünk lesz, arra azonban csak nemrég derült fény, hogy még egy sor más jótékony hatása is van a zenehallgatásnak. Íme, ebből néhány!

Nyugodttá tesz

A kedvenc zenénk hallgatása akár 30%-kal is képes csökkenteni a bennük lévő szorongás és feszültség mértékét – legalábbis akkor, ha egy kimondottan finom, érzékeny témájú dalról, és nem egy rockos szerzeményről van szó!

Ellazít

A lassú zene nemcsak a szorongást, hanem a szervezetünkben lévő kortizol stresszhormon mértékét is csökkenti – ez pedig azt jelenti, hogy akár mi magunk is befolyásolhatjuk a kedvünket: csak be kell kapcsoltunk az egyik komótos komolyzenét és máris enyhülni fognak a problémáink!

Segít a fókuszálásban

Bizonyított tény, hogy Vivaldi „Négy évszak” című szerzeménye serkentő hatással van az agyműködésre! Ha a legjobbat akarod kihozni magadból, akkor a gyorsabb ritmusú „Tavasz” című résznél kezdd, amennyiben viszont csak háttérzajt keresel, a lassabb tempójú „Ősz” című felvonást javasoljuk.

Gyorsítja a munkát

Egy 20 évvel ezelőtti tanulmány szerint a vidám dallamok gyorsabb munkát eredményeznek – többek között ezért (is) hagyják az munkásoknak a hangos zenehallgatást a különböző építkezéseken. Meglepő, nem?

Erőt ad

Nem te beszéled be: tényleg éberebb leszel egy-egy ritmusosabb zeneszám meghallgatásától! A legközelebb tehát ne a kávét vesd be egy kis energialöketért, hanem kapcsold be a kedvenc latin slágeredet!

Tudtad? A vidám dalok alatt gyorsabban is futunk és nagyobb súlyt is bírunk el, mint egy átlagos, lassú szám közben!

Boldoggá tesz

Nem meglepő, de a zene ritmusának követése dopamin boldogsághormont termel a szervezetünkben, ami egy-egy szelet csokoládé elfogyasztásával vagy egy fantasztikus orgazmus átélésével is egyenlő lehet. Talán épp ideje elkezdeni az otthoni, rendszeres zenehallgatást!

Kreatívvá varázsol

Munkahelyi ötletek kellenének, de semmilyen frappáns javaslattal sem tudsz előállni? A holland kutatók szerint az ütemes zenék megdolgoztatják az agyadat, amitől egy csapásra kreatívvá válsz!

Well & Fit-tipp: Vigyázz, a zenét ne hallgasd túl hangosan, mert még a végén a táncparkettet fogsz csinálni az irodai folyosóból!

Támogatja a fogyást

Egy kísérlet szerint a vacsora közben jazz zenét hallgatók 18%-kal kevesebbet esznek, mint azok, akik valamilyen más stílus dallamára. Többek között ezért lehetséges, hogy a svédasztalos büfévacsoráknál általában jazz zenét játszanak az éttermekben!

Gyógyít

Orvosi berkekben köztudott, hogy a zene hallgatása arra sarkallja a szervezetet, hogy az átlagosnál több immunoglobin-A nevű anyagot termeljen a különböző vírusok és baktériumok ellen. Ez lényegében azt jelenti, hogy a zenétől ellenállóbb és erősebb lesz az immunrendszerünk!

Segít az emlékezésben

A tanulmányok azt bizonyítják, hogy némely zene segít az emlékezésben – ez különösen a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedők számára jelent csodás hírt, hiszen régi, kedvenc zenéjük erősítheti a saját kognitív (észlelés, figyelem, emlékezet, memória, számolás, nyelvhasználat, stb.) funkcióik működését!

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X