Főoldal > MOZGÁS > Így tesz aktívabbá a zene

Így tesz aktívabbá a zene

aktivitásedzésfogyásmozgássportzenezenehallgatászsírégetés
0

Írta:

Pörgesd fel az izmaid, a kedved, a napi kalóriaégetésed jó zenék hallgatásával!

Mi lenne, ha azt mondanánk: egyetlen apró változtatás után sokkal inspiratívabb, lelkesebb és fittebb lehetsz? Ki ne szeretné, ha könnyebben le tudná győzni a stresszt és a napi gondokat? Sőt, a napi aktivitásod szintjét is 22%-kal megnöveled. Minden kemény és erőltetett próbálkozással hagyj fel, a zene lesz a kulcs!

A zene egy igazán hatékony gyógyszer – állítja egy friss amerikai tanulmány. A vizsgálatot azzal kezdték, hogy a világ különböző táján élő 30 000 ember zenehallgatási szokásait figyelték, s azt találták, hogy a vizsgált emberek fele szerint a zene egyáltalán nincs hatással az életükre. (Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek egybeestek azzal a csoporttal, akik soha nem próbáltak még zene nélkül futni vagy edzeni.) Az igazi vizsgálat azonban abból állt, hogy különböző kultúrákból származó 30 családot vizsgáltak az alapján, hogy hogyan változtatja meg az életüket a zene.

Egy hétig a családoknak nem volt szabad zenét hallgatni, hogy a kutatás a kiindulási normától induljon. A következő héten akkor hallgattak zenét a családok tajgai, amikor csak akartak. A társadalmi hatás maximalizálása miatt a kísérletben nem engedélyezték a fülhallgatót.

Young woman jogging outside in the city, Image: 269267644, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Nyilván a zene jó hatással volt a mentális egészségükre, mivel 25%-os jókedv-növekedésről és 15%-os stressz-csökkenésről számoltak be az emberek. A zene a kutatások szerint növeli a szerotonin – „örömhormon” – szintjét az agyban. Sőt, a megfigyelt emberek fizikumán is javított a zenehallgatás.

„Arra lettünk figyelmesek, hogy az emberek aktívabbá váltak otthon a zenehallgatós héten” – írja a tanulmány szerzője. „A vizsgálati alanyok lépéseinek száma átlagosan 2%-kal nőtt, a napi kalóriák égetése pedig 3%-kal megemelkedett.”

Három százalék – napi 2000 kalóriás étrend mellett 60 extra kalória – nem túl sok, de a zenehallgatás mókás tevékenység és igazán felszabadító élmény a kedvenc dalod hallgatni. Egyetlen könnyű, vicces, felpezsdítő lépés az egészségesebb életért és fogyásért (hatékony és jelentős fogyáshoz azonban ennél több kell!).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X