Főoldal > MOZGÁS > Durva hibák, amiket ne kövess el edzés után

Durva hibák, amiket ne kövess el edzés után

edzésedzéshibafitneszfogyásmozgássportwellness
0

Írta:

Nincs is annál rosszabb, ha egy szigorúan betartott diéta és a kemény edzések mellett nem jön a várva várt eredmény. Ha a mérleg nyelve nem kúszik lejjebb, mint ahogy várjuk, akkor ideje gyanakodni: valamit rosszul csinálunk. Felejtsük el a „Nem is eszek, mégsem fogyok!” típusú mondatokat!

Rettegsz a szénhidráttól

Az igazság az, hogy fehérjére és szénhidrátra is szüksége van a szervezetünknek egy kiadós edzés után. Sokan kizárólag csak fehérjeturmixot isznak edzés után, mert “szálkásítanak”, vagy egyszerűen félnek a zsírosodástól. Edzés közben a szervezet glikogénraktárai (a glikogén az izmokban tárolt glükóz) vészesen lemerülnek, és ha nem pótoljuk őket mi magunk, a szervezet megoldja máshonnan – mégpedig a bevitt fehérje rovására, vagy ami még rosszabb, az izmokban található aminosavak lebontásán keresztül. Ha tehát kihagyjuk az edzés utáni szénhidrátot a turmixból, azzal bizony jelentősen hátráltatjuk a testünk eredményes átalakulását.

Kihagyod a nyújtást

Az izmaid regenerálódási és újjáépülési fázisa kulcsfontosságú mind az alak, mind az erőnlét szempontjából. Nem elég a kemény edzés, a nyújtásra is oda kell figyelni. Sokan fölösleges időpazarlásnak tekintik, holott pont ezzel tudjuk izmainkat a formásabb és egészségesebb fejlődés útjára terelni. Arról nem is beszélve, hogy az nyújtást hanyagolók körében másnap erőteljes izomláz jelenik meg, ami sokszor rosszabb lehet, mint az edzés utáni öt perces levezetés.

edzeshiba2.jpg ()

Nem változtatsz az edzésprogramodon

A megszokás nagy úr, és ezzel még a testünk is galád módon visszaél. Az edzésterv, ami eleinte hozta a fejlődést egyszer csak „meggondolja” magát. Az ok egyszerű: az izom megszokja az adott terhelést és már nem úgy fog reagálni a súlyokra, mint addig. Nem csinálunk semmit rosszul, de kell a változatosság. Ideális esetben 3-4 hetente iktassunk be új feladatsort. Lehet könnyebb vagy nehezebb, a lényeg, hogy új ingerek érjék az izomzatot.

Kihagyod a zuhanyzást

Edzés után mi az első feladat? A zuhanyzás. Meglepő, hogy leírjuk, de sokaknak mégsem egyértelmű, hogy az izzadt testet azonnal meg kell tisztítani, és száraz öltözékbe kell bújni. A verejtékkel átitatott ruhák ugyanis magukban tartják a nedvességet, ami a megfázáson kívül akár gombás fertőzések forrása is lehet. Egy-egy betegség pedig odáig vezet, hogy több hetes kihagyás következhet a tornában. A visszaesés pedig plusz étkezést, plusz súlyokat eredményez.

Nem pihensz eleget

Ahogy a telefonunk sem működik töltés nélkül, úgy a szervezetünk „akksija” is képes lemerülni. Persze, nekünk nem konnektort kell keresni, ha újra csúcsformát akarunk, megteszi egy ágy is. Egy felnőtt szervezetnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, különösen igaz ez az edzésnapon. Ne add alább ezt az alvásidőt, mert később könyörtelen bosszút állhat a tested az elcsalt pihenőidőért.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X