Főoldal > EGÉSZSÉG > Jó reggelit!

Jó reggelit!

diétaéletmódfogyókúrawellness
0

Írta:

Amikor reggel felébredsz, nagyjából kilenc-tíz, de az is lehet, hogy már tizenkét órája nem ettél semmit. A gyomrod éppen olyan üres, mint az energiaraktáraid. A lendületes napkezdéshez fel kell töltened őket, ez persze nem azt jelenti, hogy degeszre kell enned magad. Életviteleden is múlik, hogy milyen típusú reggelivel érdemes kezdened a napot. Mindenekelőtt számolj le […]

Amikor reggel felébredsz, nagyjából kilenc-tíz, de az is lehet, hogy már tizenkét órája nem ettél semmit. A gyomrod éppen olyan üres, mint az energiaraktáraid. A lendületes napkezdéshez fel kell töltened őket, ez persze nem azt jelenti, hogy degeszre kell enned magad. Életviteleden is múlik, hogy milyen típusú reggelivel érdemes kezdened a napot. Mindenekelőtt számolj le azzal a tévhittel, hogy kalóriákat spórolsz meg, ha kihagyod ezt az étkezést, éppen ellenkezőleg: a farkaséhség később kamatostul tör majd rád.

3 érv a korai étkezés mellett

0002413_1.jpg ()

1. Frissebb leszel tőle
A nap első étkezése nem csak a koncentrációt és a memóriát javítja, hanem kreatív feladatok megoldásánál is fokozza a teljesítőképességet. Nem csoda: az agy testünk egyik legnagyobb energiafogyasztója, amely rendkívül érzékenyen reagál az alacsony vagy ingadozó vércukorszintre.

2. Elkerülheted a vércukorszint ingadozását
Ahhoz, hogy testünk maximális teljesítményt nyújtson, glükózra van szüksége. Ha azonban ez cukortartalmú italokból vagy finomliszttel készült termékekből származik, könnyen meginoghat a vércukorszintünk, ami teljesítménycsökkenést és hirtelen fellépő, kínzó éhségérzetet idéz elő. Jobb megoldást jelentenek a komplex szénhidrátok ballasztanyagokkal kombinálva: így például a teljes kiőrlésű lisztből készült zsömle, a müzli, a zabpehely és a gyümölcsök. Az anyagcsere folyamán ezek lassabban bomlanak le, ezért tartós energiát adnak.   

3. Óvja az alakodat
Egy kaliforniai kutatás bebizonyította, hogy a testsúlyukat csak azok képesek megtartani, akik reggelire a ballasztanyagokban gazdag ételeket – például a gabonaféléket vagy a zabkását – részesítik előnyben. Jelentősen nő azonban azoknak a testsúlya, akik első étkezésként magas zsírtartalmú ételeket ettek, vagy pedig egyáltalán nem reggeliztek. Akik ugyanis lemondanak a reggeliről, napközben gyakrabban nyúlnak az egészségtelen és kalóriadús nassolnivalókhoz.

 

Recepttippek
Barnakenyér mogyorós krémsajttal és mézzel
Hozzávalók (1 személyre): 2 evőkanál krémsajt, 1 teáskanál tört mogyoró, 2 szelet barnakenyér, 3 teáskanál méz, 1 szál citromfű
A krémsajtot és a mogyorót keverd össze, és kend a kenyerekre. Csorgasd rájuk a mézet, és díszítsd citromfűlevelekkel.
Tápérték: 425 kcal
Elkészítési idő: 5 perc

0002413_2.jpg ()

Gyümölcsös zabkása
Hozzávalók: 100 gramm teljes kiőrlésű zabpehely (vagy árpapehely), 125 ml alacsony zsírtartamú tej
Tegyél fel forrni 3,5 dl hideg vizet, majd add hozzá a zabpelyhet és a tejet. Forrald fel, és folyamatos keverés mellett főzd kb. 7 percig, amíg krémes állagúvá nem válik. Fogyaszthatod aszalt gyümölcsökkel, barackkonzervvel, reszelt almával, búzacsírával.
Tápérték: 210 kcal (gyümölcsök nélkül)
Elkészítési idő: 10 perc

Erdei gyümölcsturmix kölessel
Hozzávalók (1 személyre): 150 gramm mélyhűtött vegyes erdei gyümölcs, 100 g natúr joghurt, 2 evőkanál kölespehely, 1 dl tej
A joghurtot keverd össze a kölespehellyel, hagyd rövid ideig állni, ezután add hozzá a felengedett gyümölcsöt és a tejet, majd turmixold őket össze.
Tápérték: 290 kcal
Elkészítési idő: 5 perc

Hogy a fentiek közül melyik reggeli az, ami életmódodhoz, saját ritmusodhoz leginkább illik, kiderítheted a Wellness magazin áprilisi számában kitölthető tesztek segítségével!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X