Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogyókúrás sikersztori

Fogyókúrás sikersztori

fogyókúrasikertörténetwellness
0

Írta:

Hajthatatlan diéta A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sikeres és tartós fogyáshoz nem elég az étkezési szokásokon változtatni, hanem rendszeresen mozogni is kell. Emese kivétel ez alól, hiszen kizárólag táplálkozása megreformálásának köszönheti, hogy ma már 30 kilóval mutat kevesebbet a mérleg. Derült égből villámcsapásIskolás éveiben Emese rendszeresen sportolt. Ha volt is néhány kiló plusz rajta, […]

Hajthatatlan diéta

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sikeres és tartós fogyáshoz nem elég az étkezési szokásokon változtatni, hanem rendszeresen mozogni is kell. Emese kivétel ez alól, hiszen kizárólag táplálkozása megreformálásának köszönheti, hogy ma már 30 kilóval mutat kevesebbet a mérleg.

Derült égből villámcsapás
Iskolás éveiben Emese rendszeresen sportolt. Ha volt is néhány kiló plusz rajta, nem nagyon foglalkoztatta, hiszen úgy gondolta, nem lehet mindenki modell alkat. Majd megismerkedett a párjával, akivel hamarosan össze is házasodtak, és Emese állapotos lett. De a gyermekvárás boldogságával egyenes arányban a pluszkilók is gyarapodni kezdtek. A közel 30 kg-os túlsúly néhány hónap leforgása alatt kúszott fel rá a terhesség és a szoptatás idején. De a lány tudomást sem vett arról, hogy már 106 kiló. Míg végül úgy hasított belé a felismerés, mint derült égből a villámcsapás.

„Nyáron kerti partit rendeztünk a rokonokkal és a barátokkal. Készültek fotók is, amelyekért nekem kellett elmennem. Alighogy kiléptem az üzletből, azonnal kibontottam a fényképeket. Sosem felejtem el, mennyire elszörnyedtem. A képen az asztal mellett ültem, és nem voltam túl kívánatos látvány. Úgy éreztem, ilyen külsővel nem élhetek tovább. Nagyon elkeseredtem, végigsírtam a hazáig tartó utat. Szomorúságom azonban hamarosan elszántságba csapott át: elhatároztam, hogy megszabadulok a súlyfeleslegtől.”

Nem hittek benne
Egyértelműnek tűnt, hogy az étkezésen kell változtatni. Étrendjéből száműzte az édességeket, a pékáruk fogyasztást jelentősen lecsökkentette, és igyekezett minél több zöldséget és gyümölcsöt enni. Eleinte a vacsorát is kihagyta, a nap utolsó étkezését délután kettőkor fogyasztotta el. Mint mondja, a családi vacsorák idején ő általában fürdeni ment, vagy valami mással foglalta el magát.

„Voltak, akik támogatták az elhatározásomat, ám a család egy része csak legyintett: „te már csak ilyen kövér vagy, biztos ilyen is maradsz”! Fájt, hogy ennyire leírtak, és az is, hogy nem hittek bennem. A férjem sem könnyítette meg a helyzetemet, mivel ő is túlsúlyos, és folyton nógatott, hogy egyek csak, minek fogyókúrázni, neki így is szép vagyok – meséli nevetve. – De én hajthatatlan voltam. Az étkezési szokások megváltoztatása hamar meghozta az eredményt, másfél hónap alatt több mint tíz kilótól szabadultam meg. A gyors fogyástól azonban kicsit megijedtem, féltem, hogy a bőröm is megsínyli a változást, és úgy döntöttem, inkább lassítok.”

Második menet

0002774_1.jpg ()

Néhány hónapos kihagyás után Emese újból nekilátott felesleges kilói lefaragásának. A mozgást azonban továbbra sem hívta segítségül. Néha ugyan tornázott otthon dvd-re, de ezt nem vált soha rendszeressé.

„A kalóriákat ezúttal sem számolgattam, de több népszerű módszert is kipróbáltam. A káposztaleves-kúrával például nem tudtam mit kezdeni, mert képtelen voltam megbarátkozni az ízével. Beiktattam zöldségnapokat, aztán jöttek a rizses ételek, majd az elválasztó diéta alapján étkeztem. Nem nagyon bírom a monotóniát, így nálam egy megszabott diéta kb. két hétig tartott. Nem voltam túl szigorú magamhoz, az elválasztó diéta szénhidrát napjait például elég sajátosan értelmeztem. Ilyenkor nem egyszer saját készítésű süteményeket is ettem, bár az is igaz, hogy ezen kívül semmit. Más napokon viszont nagyon ügyeltem arra, hogy csak délelőtt egyek édességet, ha délután kínáltak vele, nem kis lelkierővel eltettem másnap reggelre.”

A pluszmotiváció
Közel másfél évbe telt, mire a naponta bevitt ételmennyiséget jelentősen lecsökkentve megszabadult 30 kilós feleslegétől. Ma már szinte mindent megeszik, amit megkíván, arra azonban továbbra is ügyel, hogy mit mivel kombinál. Három óra után szinte nem is eszik semmit. De mint mondja, már nem fél a pluszkilóktól, mert annyira átállt a szervezete erre az étkezési módra, hogy már nem is tudna másképp élni. A sors fintora azonban, hogy még mindig kövérnek érzi magát. Az énképe ugyanis nem idomult hozzá a közel harminc kilóval könnyebb állapothoz.

Emeséről még azt is megtudtuk, hogy apai ágon hízásra hajlamosak a felmenői. Édesapja is túlsúlyos volt, aki sajnos 45 évesen, pár hónappal az unokája születése előtt meghalt. Sikersztorink szereplőjének ez is lökést adott ahhoz, hogy megszabaduljon az egészségét is veszélyeztető zsírpárnáktól.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X