Főoldal > EGÉSZSÉG > A meddőség csendes tettese

A meddőség csendes tettese

egészségmeddőségszexuális úton terjedő betegség
0

Írta:

Már hazánkban is elérhető az az otthon végezhető teszt, amelynek segítségével könnyen, gyorsan, pontosan megállapítható az esetleges fertőzés. Hazánk felnőtt lakosságának mintegy 10 százalékát érinti a chlamydia trachomatis nevű baktérium okozta fertőzöttség, ám az esetek nagy százalékában csendben lappang, s csupán évek múlva, a szövődmények megjelenésével sikerül rábukkanni a megbetegedések hátterében húzódó alattomos kórról. Pedig […]

Már hazánkban is elérhető az az otthon végezhető teszt, amelynek segítségével könnyen, gyorsan, pontosan megállapítható az esetleges fertőzés.

Hazánk felnőtt lakosságának mintegy 10 százalékát érinti a chlamydia trachomatis nevű baktérium okozta fertőzöttség, ám az esetek nagy százalékában csendben lappang, s csupán évek múlva, a szövődmények megjelenésével sikerül rábukkanni a megbetegedések hátterében húzódó alattomos kórról.

Pedig a kezelése roppant egyszerű és hatékony lenne, ám a betegség felismerése már jóval összetettebb. E szexuális úton terjedő fertőzés ugyanis az esetek jelentős részében nem produkál látványos tüneteket. Hosszú időre beköltözik a szervezetbe, és gyulladásos panaszokat okoz férfiaknál, nőknél egyaránt, amely később mindkét nemnél meddőséghez is vezethet.

Fontos tudni, hogy a szokásos évenkénti nőgyógyászati szűrések nem terjednek ki a chlamydia vizsgálatára, azt a szakorvos csak alapos gyanú esetén, vagy a páciens kifejezett kérésére végzi el.

A leginkább veszélyeztetettek főként a fiatal felnőttek, a fogamzásgátló tablettát szedő nők, vagy azok, akik méhen belüli eszközt használnak fogamzásgátlás céljából. Természetesen, mint minden más szexuális úton terjedő betegségnél, itt is nagyobb a fertőződés esélye azoknak, akik az alkalmi kapcsolataik során nem használnak óvszert.

0003242_1.jpg ()

Esetleges tünetek
Ha hosszabb ideje tisztázatlan eredetű, visszatérő, krónikus alhasi fájdalmaid vannak, amelyet esetleg rendellenes, szürkésfehér folyás kísér, és a nőgyógyászati rutinvizsgálatok a tünetek ellenére mégsem mutatnak ki semmilyen kóros elváltozást, akkor érdemes gyanakodnod chlamydia fertőzésre. Szintén árulkodó jel lehet a tisztázatlan eredetű vérzés, illetve a gyakori gyulladásos panaszok. A fertőzés gyanúját feltétlenül osszd meg orvosoddal, aki el fogja végezni a szükséges ellenőrző vizsgálatot!

Vizsgálat otthon
A chlamydia tesztet néhány éve otthon is elvégezhetjük egy, a gyógyszertárakban kapható eszköz segítségével. Az eredmény, amelyet két héten belül eljuttatnak az érdeklődő számára, pontos és szakszerű, valamint igény szerint anonim módon is hozzáférhető.

Ha a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul is, semmiképp se keseredj el! Gondolj arra: a nehezén már túl vagy, sikerült fülöncsípni a néma kórt, amelynek gyógyítása jóval egyszerűbb, mint a felismerése: az orvos által felírt antibiotikumos kúra örökre kiűzi szervezetéből.

Ha még többet szeretnél megtudni a betegségről és megelőzési módjairól, akkor keresd a www.chlamydia.hu  címen található információs weboldalt, amelyet a Szülészeti -Nőgyógyászati Prevenciós Társaság hozott létre a betegség mielőbbi felismerésének céljából!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X