Főoldal > EGÉSZSÉG > Boldogító zöld

Boldogító zöld

egészségéletmódszínszínterápiawellnesszöld
0

Írta:

A pszichológiai kutatások arra jutottak, hogy szemünk számára a zöld szín a legkellemesebb. Elődeink idejük nagy részét a zöldben töltötték, ez a szín az életet, a táplálkozást, a növekedést, a védelmet és a frissességet jelentette, valamint tájékoztatást adott az évszakok változásáról. Ahogyan az eszkimók a hó fehérségének „árnyalatait” képesek megkülönböztetni egymástól, úgy tudtak őseink különbséget […]

A pszichológiai kutatások arra jutottak, hogy szemünk számára a zöld szín a legkellemesebb. Elődeink idejük nagy részét a zöldben töltötték, ez a szín az életet, a táplálkozást, a növekedést, a védelmet és a frissességet jelentette, valamint tájékoztatást adott az évszakok változásáról. Ahogyan az eszkimók a hó fehérségének „árnyalatait” képesek megkülönböztetni egymástól, úgy tudtak őseink különbséget tenni a zöld tónusai között.

Munkában a színpszichológusok

0003390_2.jpg ()

Érzéki benyomásaink 80 százaléka a szemünkön keresztül jut el hozzánk, nem csoda, hogy a színek nagymértékben hatnak ránk. Érzéseket, egészséget és közérzetet befolyásolhatnak, megváltoztathatják a hangulatunkat, manipulálhatják az evési- és a vásárlási szokásainkat.

A kínai felfogás szerint a zöld a remény, a megbízhatóság és az önmeghatározás jelképe. Amíg a piros a bal, analitikus agyféltekénket „szólítja meg”, és ezzel nyugtalanságot, aktivitást kelt a szemlélőben, addig a zöld kizárólag a jobb, emocionális féltekét befolyásolja, harmonizálva a vegetatív idegrendszert. A színpszichológusok a zöld árnyalatai között is különbséget tesznek. Szerintük a világoszöld fokozza a munkakedvet, a középzöld extrém hangulatingadozáskor segíthet nyugalmat teremteni, a sötétzöld a gondolkodást serkenti, míg a kékeszöld-türkiz árnyalatok elejét veszik az önmarcangolásnak.

Csökkenti a stresszt

– Már egy balkon is elég ahhoz, hogy kicsit közelebb hozzuk magunkhoz a természetet, a kertészetekben rengeteg növény közül válogathatunk. Az irodában elhelyezett virágok is védik az egészségünket, mert megszűrik a számítógépből, fénymásolóból érkező káros elektroszmogot. A legjobb választás a szobahárs (sparmannia africana), a sanseveria vagy a banánfa. A fikusszal azonban nem árt vigyázni, mert allergiás reakciókat válthat ki.

– A „zöld wellness” jótékony hatását már az egyiptomi Nofretete királynő is ismerte. Amikor meg akarta nyugtatni az idegeit, zöld színű vízben fürdőzött. Ezt a praktikát te is bevetheted a saját fürdőszobádban, nem kell mást tenned, mint zöld színű fürdősót hinteni a kádba.

– Az algák jelentős B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően pozitívan hatnak az idegrendszerünkre és csökkentik a stresszt. Béta-karotin van bennük, ez az antioxidáns képes semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket. Nem csoda, hogy az algapakolások és -maszkok nagyon népszerűek, ezeket házilag is elkészítheted. Bioboltban beszerezhető algaport vegyíts el vízzel, majd keverd csomómentesre a masszát. Felkenés után hagyd megszáradni, majd öblítsd le langyos vízzel.

Felélénkíti az érzékeket

0003390_1.jpg ()

A zöld környezet kedvez a művészi hajlamoknak és a kreativitásnak, sőt, a romantikának is. Ennek már a középkorban is tudatában voltak, hiszen a zöldet tekintették a szeretet és a szerelem színének. A lakásban és a munkahelyen érdemes zöld színű kiegészítőket elhelyezni, mert ezek segíthetik a koncentrációt.

Tippünk: Pároddal indulj erdei sétára! Piknikezzetek egy nyugodt tisztáson, a friss levegő, a csend és az oxigéndús környezet pozitív hatással lesz rátok, és végre csak egymásra koncentrálhattok.

Finom és egészséges

  • Ha zöld színű étel kerül a tányérunkra, máris sokat tettünk az egészségünkért. A zöldségek ugyanis C-vitaminnal, káliummal, magnéziummal, vassal és kalciummal látják el a szervezetünket.
  • A zöldteában is olyan növényi hatóanyagok vannak, amelyek kiűzik a sejtromboló molekulákat a szervezetünkből.
  • A búzafű igazi energiabomba. A búza zsenge hajtásai sok-sok B- és E- vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket és klorofillt tartalmaznak. A búzafű immunerősítő hatásán túl támogatja a máj méregtelenítő folyamatait is.

Hogyan hat a zöld szín a fényterápiában? A zöld különböző árnyalatai miben lehetnek segítségedre? Megtudhatod a Wellness magazin júliusi számából!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X