Főoldal > EGÉSZSÉG > Jógával a jó emésztésért

Jógával a jó emésztésért

egészségemésztésjógawellness
0

Írta:

1. Maricsjászana (Könnyített verzió) Ülj a talajra nyújtott lábbal és egyenes háttal. A jobb lábad maradjon nyújtva, a balt hajlítsd be, a talpadat támaszd a talajra. Bal tenyereddel támaszkodj hátul, a popsid mögött, jobb kezeddel kapaszkodj a behajlíto tt térdedben. Arcoddal, válladdal fordulj hátrafelé. Maradj a pozícióban fél-egy percig, majd lassan térj vissza a kiinduló […]

1. Maricsjászana (Könnyített verzió)

0003248_2.jpg ()

Ülj a talajra nyújtott lábbal és egyenes háttal. A jobb lábad maradjon nyújtva, a balt hajlítsd be, a talpadat támaszd a talajra. Bal tenyereddel támaszkodj hátul, a popsid mögött, jobb kezeddel kapaszkodj a behajlíto tt térdedben. Arcoddal, válladdal fordulj hátrafelé. Maradj a pozícióban fél-egy percig, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd a gyakorlatot a másik irányba is.

Egyéb gyógyító hatása:
Növeli a hasi szervek vérkeringését, fiatalítja a gerincet.

2. Dhanurászana (Íj-tartás)

0003248_1.jpg ()

Feküdj hasra, álladat támaszd a talajra. Hajlítsd be a térded, és fogd meg a bokád. Emelkedj magasra a törzseddel és a lábaiddal is. Kezdetben tarthatod terpeszben a lábadat, majd fokozatosan közelítsd a két térded egymáshoz. Tartsd ki a pozíciót 10-30 másodpercig, majd engedd magad vissza, és lazíts. Ha van kedved és erőd, hintázhatsz előre-hátra és oldalra is, ezzel fokozhatod a gyakorlat jótékony hatásait.

Egyéb gyógyító hatása:
Stimulálja a belső elválasztású mirigyeket, valamint keményen megdolgoztatja a has- és farizmokat. Segít megszabadulni a deréktáji súlyfeleslegtől.

3. Urdhva praszárita pádászana (Magasba nyújtott láb)

0003248_3.jpg ()

Helyezkedj el hanyattfekvésben, karjaidat tedd lazán a tested mellé. Ha úgy érzed, a derekadnak jobban esik, tedd a két tenyeredet a csípőd alá. Emeld el a nyújtott, összezárt lábaidat körülbelül 30-40 centire a talajtól. Tartsd meg 10-20 másodpercig, majd emeld magasabbra 60 fokos szögig. Megint tartsd meg 10-20 másodpercig, majd emeld addig, amíg a törzsed és a lábad derékszöget nem zár be, és tartsd így is 10-20 másodpercig. Kilégzésre lassan, folyamatosan engedd vissza a talajra a lábad.

Egyéb gyógyító hatása:
Enyhíti a puffadásos tüneteket, segít lefaragni a has körüli úszógumit. Serkenti az emésztést. Erősíti a deréktáji izomzatot és a combot is.

4. Ardha Csandrászana (Félhold-tartás)

0003248_4.jpg ()

Ez a gyakorlat haladó szintű, ne ess kétségbe, ha elsőre nem sikerül tökéletesen megvalósítanod. Gyakorolj, és minden egyes alkalommal elégedettebb leszel az eredménnyel.

Állj széles terpeszbe, a lábfejek előre nézzenek. Fordítsd ki a jobb lábfejedet oldalra, de a csípődet tartsd meg középen, ne forduljon el. A karodat emeld oldalsó középtartásba, nyújtózz jobbra, majd döntsd a törzsed is jobbra. Hajlítsd be a jobb térded, és tedd le a talajra a tenyeredet a lábfejed mögé körülbelül 30 centire. Nyújtsd ki a térded, és emeld fel a bal lábad. A bal karodat fektesd a bal csípődre. A mellkasoddal és a jobb kezeddel nyújtózz felfelé. Tartsd ki a pózt 5-30 másodpercig, majd tedd vissza a bal lábadat a talajra, és emelkedj vissza terpeszállásba. Ismételd a másik oldalra is.

Egyéb gyógyító hatása:
Enyhíti a gyomorpanaszokat. Szinte az egész testet, de főleg a lábat erősíti. Regenerálja a térdet.

Ha még több, gyomrod egészségére ható gyakorlattal szeretnél megismerkedni, lapozd fel a Wellness magazin júliusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X