Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg a csontritkulást!

Előzd meg a csontritkulást!

csontritkulásostoporosis
0

Írta:

Mi az osteoporosis? Olyan rokkantsághoz vezető betegség, amelynek jellemzője a csontsűrűség csökkenése és hanyatlása. A csontjaid likacsossá és törékennyé válnak, gyengül a csontváz rendszer és fokozódik a csonttörések – különösen csukló, csigolya, váll és csípőtájékon – kockázata. A csontvesztés még nem okoz panaszokat, sokszor maga a csonttörés az osteoporosis első tünete. A csontok nagyságát és […]

Mi az osteoporosis?

0006058_1.jpg ()

Olyan rokkantsághoz vezető betegség, amelynek jellemzője a csontsűrűség csökkenése és hanyatlása. A csontjaid likacsossá és törékennyé válnak, gyengül a csontváz rendszer és fokozódik a csonttörések – különösen csukló, csigolya, váll és csípőtájékon – kockázata. A csontvesztés még nem okoz panaszokat, sokszor maga a csonttörés az osteoporosis első tünete. A csontok nagyságát és sűrűségét nagymértékben meghatározzák az örökletes sajátosságok, de az életmódfüggő tényezőknek –  úgy mint pl. az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres testedzésnek, a dohányzás és mértéktelen alkoholfogyasztás kerülésének is – fontos a szerepe.  
 
Figyelj a vitaminpótlásra!

A csontok egészsége szempontjából elengedhetetlen a megfelelő kalcium és a D-vitamin bevitele. Kutatások kimutatták, hogy  a táplálkozás (kalcium- és D-vitamin pótlás) az egyik legfontosabb tényező a csontozat egészségének fenntartásában.
 
– Kalcium: a csontszövet fontos szerkezeti eleme, a csontváz pedig a vér kalciumszintjének fenntartását segítő kalciumraktárként működik.

Tipp: naponta fogyassz el 2-3 alkalommal egy-egy adag tejterméket (azaz egy pohár tejet, egy szelet sajtot vagy egy pohár joghurtot).  Kiváló kalciumforrások még egyes zöldségek (pl. brokkoli), a halkonzervek (szardínia, hering), olajos magvak (mandula, paradió), vagy  a kalciummal dúsított tofu.

 - D-vitamin: elősegíti a kalcium felszívódását a tápcsatornából és biztosítja a csontszövet élettani megújulását. A D-vitamin a bőrben képződik napfény hatására. Ha nem tudsz elég időt szabad levegőn tartózkodni, akkor az étrendedben kell  beiktatni a D-vitamint.

Tipp: Fogyassz minél több olajos halat (pl. lazac, szardínia, makréla) D-vitaminnal dúsított élelmiszereket (margarin, tejtermékek)

Élelmiszerek hozzávetőleges kalciumtartalma:

Élelmiszer

Adag nagysága

Kalcium tartalom (mg)

Tej, félig fölözött

236 ml

283

Joghurt (zsírszegény, gyümölcs)

150 g

210

Sajt (cheddar típusú)

28 g

205

Túró

112 g

142

Mozzarella sajt

28 g

101

Fagylalt (tejes, vanília)

112 g

112

Tofu, szójabab, párolt

100 g

510

Brokkoli (főtt)

112 g

45

Fodorkel (főtt)

112 g

168

Mandula 26 g (12 db)

26 g (12 db)

62

Szardínia (olajos halkonzerv)

100 g

500

Fehér kenyér

30 g

53

(Forrás: Food Stanadards Agency (2002) McCance & Widdowson’s, The Composition of Foods 6. összegző kiadás, Cambridge, Royal Society of Chemistry)

Tudtad-e?
…hogy 2007.október 20-án Magyarországon is megrendezik az Osteoporosis Világnapját, amelyen a szakemberek, a csontritkulás kockázati tényezőire kívánják nyomatékosan felhívni a figyelmet
…hogy Magyarországon 500 ezer nő és 300 ezer férfi szenved csontritkulásban és további 1 millió nőt és 600 ezer férfit veszélyeztet a betegség
…hogy aki csípőtáji törést szenved, soha nem nyeri vissza teljesen a mozgásképességét
…hogy nem csak 30 év felett lehet valakinek csontritkulása, hanem már sokkal korábban kialakulhat a betegség?
…hogy a menopauzás nők vannak leginkább kitéve az osteoporozis veszélyének
…hogy a csigolyatörést szenvedett nők esetében jelentős a következő évben bekövetkező újabb csonttörés kockázata
…hogy ha a D-vitamin pótlásról szeretnél gondoskodni, akkor ne használj 60 faktoros napvédő krémet és ne szoláriumozz, mert sem a nagyon magas UV-védelemmel ellátott krém, sem a mesterségesen barnára sült bőr nem engedi át a napsugarakat
…hogy a kalcium és a konyhasó fokozza a szervezet kalciumvesztését, ezért kerüld mértéktelen fogyasztásukat


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X