Főoldal > EGÉSZSÉG > A 6 legjobb ételtípus az egészséges csontokért

A 6 legjobb ételtípus az egészséges csontokért

csontcsontritkuláscsonttörésegészségétkezésfehérjegyógyuláskalciumtáplálkozás
0

Írta:

Az alábbi ételekkel hozzájárulsz az egészséges csontozat kialakításához.

Zöldségek

A zöld levelű zöldségek nagyon sok olyan ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek jók a csontozatnak. Ezek például a kalcium, magnézium, kálium és vas. Feltöltheted magad például kelkáposztával, brokkolival, spenóttal, kelbimbóval. vagy bármely más sötét zöld színű leveles zöldséggel.

Fehérjedús ételek

Nem elég, ha kőkemény csontjaid vannak. Nagyon fontos az is, hogy bizonyos szinten flexibilis legyen a csontozatod. Azért fontos a fehérje a csontoknak, mert fenntartja az optimális egyensúlyt. A legtöbb fehérje a csirkében és pulykában található, de ezen kívül halakban, sajtban, tojásban, tofuban, tejben, szójában, babban és magvakban is jelentős mennyiségű fehérje van. 

Teljes kiőrlésű gabona

Nagyon fontos, hogy az étrendedbe beépítsd a komplex szénhidrátokat. Köszönhetően az energiát adó szénhidrátoknak, a fehérje az izmok és csontozat részévé válhat, beépülhet. A legjobb minőségű komplex szénhidrátokat barna rizsből, zabból, quinoából, kuszkuszból és teljes kiőrlésű gabonából nyerheted. Mindegyikben található magnézium és kalcium.

csontok2.jpg ()

Ásványi anyagokban gazdag ételek

Az általános egészség és a csontok egészsége miatt is fontosak az ásványi anyagok. A legtöbb és legjobban hasznosuló ásványi anyagokat friss gyümölcsökből és zöldségekből kaphatod, de a diófélék és magvak is jó forrást biztosítanak.

Csontok

Az állatok nem véletlenül rágcsálnak csontot. Az értékes kalcium egyik legjobb forrása az állati csont. Persze nem kell nyersen rágcsálni, de egy csirkenyak vagy csirkeláb a levesben megfőzve kalciumban gazdaggá teszi az ételed.

Egészséges zsírok

A jó zsírok nagyon fontosak az egészséges csontokhoz. A halban található DHA és EPA beleillik bármilyen diétába. Kiváló csontbarát zsírok találhatók a heringben, szardíniában, lazacban, tonhalban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X