Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha sosincs kedved a szexhez…

Ha sosincs kedved a szexhez…

egészségerotikaszexwellness
0

Írta:

Az egészséges nemi élet a testi-lelki harmóniának és a kiegyensúlyozott párkapcsolatnak egyaránt fontos része. Ha nem kívánod a szexet, az még nem jelenti azt, hogy nem találod vonzónak a partneredet vagy, hogy „alkalmatlan” vagy rá. A női test és lélek bonyolult, érzékeny rendszer. Míg a teremtés koronái akár egy kis kék tablettával is segíthetnek potenciazavaraikon, […]

Az egészséges nemi élet a testi-lelki harmóniának és a kiegyensúlyozott párkapcsolatnak egyaránt fontos része. Ha nem kívánod a szexet, az még nem jelenti azt, hogy nem találod vonzónak a partneredet vagy, hogy „alkalmatlan” vagy rá. A női test és lélek bonyolult, érzékeny rendszer. Míg a teremtés koronái akár egy kis kék tablettával is segíthetnek potenciazavaraikon, addig neked kifinomultabb praktikákhoz kell folyamodnod!

A libidó hiányának lelki és fizikai okai is lehetnek. Fontos, hogy először magadban tisztázd, mi lehet a probléma gyökere! Elképzelhető ugyanis, hogy csupán valami újdonságra van szükséged – ilyenkor egy kis kreativitás máris megoldást jelenthet. Előfordulhat az is, hogy a kedvetlenségednek egészségügyi okai vannak – ebben az esetben mindenképp kérd a nőgyógyászod segítségét!

Íme néhány tipp – hogy újra élvezni tudd az együttlétet

  • Ha fáradt vagy
    Rengeteget dolgozol, este holtfáradtan zuhansz az ágyba, netán a kicsihez kell felkelned minden éjjel – hogyan lehetne így kielégítő szexuális életet élni? Bármi történjék, hagyj egy kis időt csak magatokra! Ha másképp nem megy, hát állítsd be a vekkert egy kicsit korábbra – így legalább mindkettőtöknek lesz mire visszagondolnia egész nap…
    Biztosan észrevetted már, hogy az esti edzés utén nehezebben alszol el. Harmincöt-negyven percnyi testmozgástól még egyáltalán nem leszel fáradt, de a vérkeringésed felgyorsul és felélénkülsz – ne hagy veszendőbe menni ezt az energiát! Próbálj úgy időzíteni, hogy az edzés után rögtön ágyba bújhassatok. Partnered meglepődik majd, milyen aktív vagy!
  • Ha dühös vagy
    A veszekedések hátterében nem egyszer szexuális problémák állnak. Fejfájásra, munkahelyi gondokra hivatkozol – közben pedig a partneredre haragszol valamiért. Ne szégyenkezz, mondd el őszintén, mi bánt!  Válassz olyan időpontot, amikor senki sem zavarhat meg benneteket, de arra is figyelj oda, amit ő mondd. Ne felejtsd el, nem győzni akarsz, hanem kompromisszumot kötni! Nem lehet elégszer ismételni: a párkapcsolati harmónia, és a kielégítő szexuális élet alapvető feltétele az őszinteség és a megértés.
  • Ha már unalmas
    0005654_1.jpg ()

    Előfordulhat, hogy a pár tagjai inkább baráti érzelmeket táplálnak egymás iránt egymásra – ilyenkor a szex sem már olyan izgalmas, mint régen. Egy kis szenvedélyt vihetsz az együttlétbe, ha kellemes emlékeket idézel fel, vagy előre elképzeled az aktust – úgy ahogyan Te szeretnéd. Ettől a kedved is garantáltan megjön hozzá!
    Előfordul, hogy az egész véget ér, mielőtt igazán belejönnél… Ám a gyors szex igazából egyikőtöknek sem olyan nagy élvezet. Próbálj mindent háromszor olyan lassan csinálni, mint ahogyan szoktad – egy idő után valószínűleg a partnered is veszi a lapot.

  • Ha fájdalmat okoz
    A nők mintegy 86 százalékának gondot okoz a szex az első gyerek születése után. A problémát ebben az esetben leginkább hormonális változások okozzák. A szoptatás időszaka alatt csökken azoknak az anyagoknak a termelődése, amely a libidóért és a szexuális élvezetért felelősek: az ösztrogén és a tesztoszteron, valamint az agy által termelt dopamin helyett ilyenkor a tejelválasztáshoz szükséges prolaktin nevű hormon előállítására koncentrál a szervezet. A megfelelő ösztrogénszint nélkül elhamvad a vágy, a vagina falai nem elég vastagok és síkosak, így a közösülés fájdalmassá válhat. Hasonló folyamat megy végbe a menopauza alatt, illetve a petefészkek műtéti eltávolítása után is, de a libidóra a fogamzásgátló szedése is rossz hatással lehet. Fontos, hogy ilyenkor ne erőltesd az együttlétet – és intsd a türelemre a partneredet is! Ha mégis igényled a szexet, nyugodtan használj síkosítót, vagy próbáld ki az ösztrogén tartalmú kenőcsöket. Ez az orvos által felírt készítmény segít a hüvely falának megerősödésében és síkosításában, ugyanakkor nem szívódik fel belőle annyi, hogy az anyatejbe juthasson.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X