Főoldal > EGÉSZSÉG > Gondolkodj másképp a menstruációról!

Gondolkodj másképp a menstruációról!

menstruációPMS
0

Írta:

Felmérések szerint a lányok 25 százaléka az első menstruáció átélésekor azt sem tudja, mi történik vele. Ha elmarad a felvilágosítás, természetes, hogy a vérzés megjelenése szorongáshoz vezet, hiszen a vér fogalma évszázadok óta szorosan kötődik a fájdalomhoz. Így ha az első menstruáció valamilyen félelmetes, rossz dologgal párosul, az a későbbiekben megnehezíti a természetes ciklus feldolgozását. […]

Felmérések szerint a lányok 25 százaléka az első menstruáció átélésekor azt sem tudja, mi történik vele. Ha elmarad a felvilágosítás, természetes, hogy a vérzés megjelenése szorongáshoz vezet, hiszen a vér fogalma évszázadok óta szorosan kötődik a fájdalomhoz. Így ha az első menstruáció valamilyen félelmetes, rossz dologgal párosul, az a későbbiekben megnehezíti a természetes ciklus feldolgozását. A legfontosabb tehát, hogy minden nő tudatosan felkészüljön arra az élményre, ami a nemi érettség elérésével havonta jelentkezik. A női lét egyik legalapvetőbb jelensége ez, melyet pontosan kell ismernünk. A menzesz azt jelzi, hogy képesek vagyunk megújulni és új életet adni, ez a biológiai és pszichológiai funkciója.

Lelki nagytakarítás

0006628_1.jpg ()

Régen a menstruáció időszakát virágzásnak nevezték. Manapság a menzeszt problémaként éljük meg, gyakran idegesek, feszültek vagyunk miatta, pedig sokszor épp az ingerlékenységünk az üzenet, amelyre érdemes odafigyelni. Mert a testi tisztulás lelki méregtelenítéssel is jár, és a legjobb, ha ilyenkor megpróbálunk elmélyülni önmagunkban. Ezekben a napokban felszínre törhetnek a rejtett problémák, de mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy szükségesnek érezzük a változást, és végre tisztába tegyük az életünket.
„A ciklus alatt egyszerűen más lesz a nők agyműködése. A kutatások kimutatták, hogy ilyenkor az érzelmeket kontrolláló rész intenzívebben működik – magyarázza Hoppál Bori testtudatoktató. – Menstruáció idején felesleges az arra irányuló igyekezet, hogy úgy tegyünk, mintha minden olyan volna, mint más napokon. Mert nem olyan. És ha ellenszegülünk a természetnek, akkor ez komoly feszültségekkel jár, fájdalommal, idegességgel és robbanékony hangulattal.”

Az is baj, ha nincs

„Sokszor a menzesz hiánya döbbenti rá a nőket arra, mennyire fontos része önképüknek a havonta jelentkező „kellemetlenség” – mondja dr. Janovszki Balogh Gabriella pszichológus. – A menopauzát például sokan rendkívül fájdalmasan élik meg, nőiségükben rendíti meg őket a menstruáció elmaradása. Más esetekben a vérzés hiánya valamilyen súlyos pszichés probléma következménye lehet, az evészavarokkal küzdők, illetve a súlyos depresszióban szenvedők esetében szinte általános tünet a menstruáció elmaradása. Ez a tünet támpontot is jelent a pszichológus számára, azt jelzi, hogy a testkép, a nőiség sérült, vagyis a páciens nem találja az összhangot női mivoltával, súlyosabb esetben meg is tagadja azt. A test pedig – mint végrehajtó apparátus – a lelki problémára akár komoly hormonváltozással is reagálhat, ami miatt elmaradhat a menstruáció.”
A doktornő számos olyan esettel találkozott praxisa során, amikor a női szerep elfogadása már a születés pillanatától problémát jelentett: a szülők fiút szerettek volna, ennek tudatában nevelték a lánygyereket, és ez később oda vezetett, hogy az illető egyáltalán nem tudta elfogadni nőiségét. A terápia – például a hipnózis – ezekben az esetekben rendkívül sokat segíthet, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ha a női énkép helyreáll, a menstruáció is rendeződik.

Jótevő hormonok
Lapunk szakértője, dr.Fülöp István szülész-nőgyógyász szerint a szabályosan működő nemi hormonok nemcsak testünkön belül hatnak jótékonyan, hanem külsőleg is, egy nő kisugárzása ugyanis akkor a legerősebb, amikor „tombolnak” a hormonok. Ezen kívül még számtalan okot tudunk felsorolni, ami miatt valóban örülnünk kell ennek a néhány különleges napnak.
– Orvosi szempontból nézve a nemi hormonok védelmezik is a szervezetet, a petefészek működésének köszönhetően például nem alakul ki a csontritkulás a rendszeres menstruáció ideje alatt.
– A menzesz a fiatal szervezetnek segít abban, hogy a belső szervek és a méh megfelelően fejlődjenek, és a testünk így készüljön fel a sikeres terhességre.
– A menstruáció előtti napokban sokkal kreatívabbak vagyunk, empatikusabbak, érzékenyebbek mások és saját magunk iránt, vagyis intenzívebben éljük meg a bennünk élő nőt.
– A rendszeres vérzés azt is jelzi, hogy lelkileg is rendben vagyunk.

Ha szeretnél még többet olvasni a menstruációról, lapozd fel a Wellness magazin novemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X