Főoldal > EGÉSZSÉG > A fiatalság 7 titka

A fiatalság 7 titka

antiagingdiétaegészség
0

Írta:

Nemcsak a géneken múlik, hogy egyesek éveket tagadhatnak le a korukból, míg mások húszévesen is jóval többnek tűnnek. Az életvitelünk legalább ennyire fontos szerepet játszik abban, hogy meddig maradunk fiatalok. Ha szeretnél sokáig friss és üde maradni, kövesd az alábbi alapszabályokat! 1. titok Szabadulj meg mindentől, ami káros!Itt az ideje, hogy alaposan kitakarítsd a kamrát […]

Nemcsak a géneken múlik, hogy egyesek éveket tagadhatnak le a korukból, míg mások húszévesen is jóval többnek tűnnek. Az életvitelünk legalább ennyire fontos szerepet játszik abban, hogy meddig maradunk fiatalok.

Ha szeretnél sokáig friss és üde maradni, kövesd az alábbi alapszabályokat!

0007561_2.jpg ()

1. titok
Szabadulj meg mindentől, ami káros!
Itt az ideje, hogy alaposan kitakarítsd a kamrát és a hűtőt – dobj ki mindent, ami finomított cukrot, lisztet vagy transzzsírsavakat tartalmaz (ez utóbbiakat tartalmazó élelmiszereket az teszi felismerhetővé, hogy a csomagolásukon a „hidrogénezett” felirat olvasható). Felejtsd el a készételeket, az előrecsomagolt szendvicseket és a gyorskaját, de tilos a mesterséges édesítőszerek, színezékek és tartósítószerek fogyasztása is.
És íme egy újabb érv, hogy leszokj a dohányzásról: a nikotin köztudottan öregíti és ráncossá teszi a bőrt, emellett sárgítja a hajat és a fogakat is.  

2. titok
Hidratálj kívül-belül!
Hogy rendszeresen bekened magad hidratáló krémmel, még nem jelenti azt, hogy a szervezeted elegendő folyadékhoz jut. Márpedig az öregedés késleltetésében talán éppen ennek van a legnagyobb szerepe. Naponta legalább hat-nyolc pohár vizet igyál, de a szükséges folyadék egy részét gyógyteával, frissen facsart gyümölcslével és levessel is pótolhatod – ez utóbbi különösen jól esik a hideg téli napokon.

3. titok
Méregteleníts!

Nem kell emberpróbáló tisztítókúrába fognod azért, hogy a méreganyagoktól megszabadulj. Fogyassz olyan ételeket, amik segítenek a káros anyagok eltávolításában – a fokhagyma, a citrusfélék, az alma, répa, lenmag, a joghurt és a friss fűszernövények (pl. a kakukkfű, zsálya, rozmaring, oregano, menta , a citromfű és a petrezselyem) mind-mind a szervezet természetes „tisztaságfelelősei”.

4. titok
Hagyj időt az alvásra!
Pihenj és aludj annyit, amennyit a szervezeted igényel: ez az egyik legfontosabb szabály, ha sokáig szeretnél fiatal maradni. Az alvás közben sejtjeink megújulnak, emellett éjjel a melatonin nevű, az öregedésgátló hormon termelődése is beindul. Ha nem töltesz elegendő időt az ágyban, nemcsak másnap reggel leszel gyűrött: az alvás hiánya hosszú távon a bőr korai öregedéséhez is hozzájárul. 

5. titok
Diétázz a fiatalságodért!
Egyes kutatások szerint az öregedés elleni küzdelemben sokat segít, ha egyszerűen csak kihagyod a vacsorát – ekkor ugyanis tested nem a táplálék feldolgozásával, hanem a sejtjeid regenerálásával lesz elfoglalva. A fiatalság megőrzésében az alacsony kalóriatartalmú étrendnek is szerepe van. Figyelj oda arra, hogy mennyit eszel – még akkor is, ha egyébként nem vagy hízásra hajlamos! (Az ajánlott maximális energiabevitel kb. 1800-2000 kcal/nap.)

0007561_1.jpg ()

6. titok
Mozogj!
A mozgás a szervezeted egészére jó hatást gyakorol, és szinte az összes betegség megelőzésében szerepet játszik. Kezdetben napi félóra testedzés is elegendő – kocogj, aerobikozz, vagy akár csak sétálj egy nagyot a környéken. A szintet fokozatosan emelheted, de ne akarj az élsportolókéhoz hasonló eredményeket elérni – az a fajta terhelés ugyanis sokszor a szervezet korai elhasználódásért is felelős.  

7. titok
Vigyázz magadra!

Nem jó, ha a vérukorszinted állandóan ingadozik, ezért rendszeresen étkezz, de egyszerre mindig csak keveset egyél! Lehetőleg csak természetes alapanyagokból készült, és minél magasabb tápanyagtartalmú élelmiszereket válassz.
Ne hagyd, hogy a stressz eluralkodjon rajtad – a túl sok idegeskedés éveket vehet el az életedől! Ha úgy érzed, minden a feje tetejére állt, ne restellj néhány perc szünetet tartani és mélyeket lélegezni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X