Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdd le a másnaposságot!

Küzdd le a másnaposságot!

másnaposság
0

Írta:

Miért vagyunk másnaposak? Este négy pohár alkoholtartalmú ital elfogyasztása kb. egy liter folyadékveszteséget okoz a szervezetben. Ennek következtében másnap kiszáradsz, fáradtnak érzed magad, megfájdul a fejed, szédülsz és kiszárad a szád. Csökken a vércukorszinted is: ennek oka, hogy normális esetben alvás közben feltöltődik a szervezet a májból nyert glükózzal, de amikor túl sok alkoholt fogyasztasz, akkor a tested már […]

Miért vagyunk másnaposak?

Este négy pohár alkoholtartalmú ital elfogyasztása kb. egy liter folyadékveszteséget okoz a szervezetben. Ennek következtében másnap kiszáradsz, fáradtnak érzed magad, megfájdul a fejed, szédülsz és kiszárad a szád. Csökken a vércukorszinted is: ennek oka, hogy normális esetben alvás közben feltöltődik a szervezet a májból nyert glükózzal, de amikor túl sok alkoholt fogyasztasz, akkor a tested már csak a méreganyagok feldolgozásával foglalkozik. Az alkohol a gyomrodat sem kíméli: égető érzést és émelygést fogsz tapasztalni ezen a testtájékon. 

Mit lehet tenni?

0007646_1.jpg ()

  • Próbáld ki az aromaterápiát: párologtass 4-5 csepp levendulaolajat, vagy két csepp boróka- és édesköményolajat. Ezek az olajok élénkítenek, és csökkentik a másnaposság kellemetlen tüneteit.
  • Fogyassz minél több gyümölcslevet. A másnaposság tüneteinek legfőbb oka a kiszáradás. A frissen facsart- vagy százszázalékos gyümölcslevek fruktóztartalma gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, az alkohol kiürülését a szervezetből, és pótolja az elveszített C-vitamint is.
  • A másnapos reggeleken kerüld a zsíros ételek fogyasztását: ezeknek az ételeknek a  megemésztésében a máj segít. Ha sok alkoholt fogyasztottál, a máj nem az alkohol, hanem a zsír lebontásán fog dolgozni, amely csak meghosszabbítja a másnaposság idejét.   
  • Vesd be a pirítóst és a mézet: ezek az élelmiszerek megemelik a vércukorszintet, így segítenek elmulasztani a kellemetlen tüneteket, és újabb nagy adag méregtelenítő hatású fruktózt juttatnak a szervezetedbe. A pirítós emellett sok B-vitamint tartalmaz, így növeli energiádat is. 
  • Juttasd oxigénhez a szervezeted, mert az alkohol csökkenti az oxigénszintet: ülj le egyenesen és lélegezz kb. félpercig egyenletesen. Ezután szívd be a levegőt, töltsd fel a tüdődet, és nyomd ki a hasad. Maradj így kb. 2 másodpercig majd fújd ki lassan a levegőt. Ismételd meg a gyakorlatot kb. ötször.

   


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X