Főoldal > EGÉSZSÉG > Öt jótanács álmatlanság ellen

Öt jótanács álmatlanság ellen

alvásproblémadiétawellness
0

Írta:

Egy kutatás szerint a felnőtt emberek mintegy hetvenöt százaléka szenved alvászavartól. Akik ezzel a problémával küzdenek, nehezen alszanak el, éjjel sokszor felébrednek, és álmatlanul forgolódnak. Az álmatlanság, vagy más néven inszomnia oka nem idegrendszeri: leggyakrabban a stressz, a túlhajszoltság vagy a túl sok koffein okozza. Ne nyúlj rögtön az altatószerekhez! Gondold át, mi okozhatja a […]

Egy kutatás szerint a felnőtt emberek mintegy hetvenöt százaléka szenved alvászavartól. Akik ezzel a problémával küzdenek, nehezen alszanak el, éjjel sokszor felébrednek, és álmatlanul forgolódnak. Az álmatlanság, vagy más néven inszomnia oka nem idegrendszeri: leggyakrabban a stressz, a túlhajszoltság vagy a túl sok koffein okozza.

Ne nyúlj rögtön az altatószerekhez! Gondold át, mi okozhatja a problémát. Íme néhány tanács és gyakorlat, amelyekkel pihentetőbbé teheted az éjszakáidat.

1. Ne vidd ágyba a gondjaidat!

0003611_2.jpg ()

A nők hajlamosak arra, hogy a nap közben felhalmozódott problémáikon éjszaka tovább rágódjanak. Ne tedd. Helyette írdd fel egy papírra azokat a gondokat, amelyek nyomasztanak, és utána tedd el a cetlit valahová. Reggelig elő se vedd az írást.

2. Légy készen az elalvásra!

Egy eseménydús nap után az agynak is időre van szüksége ahhoz, hogy nyugalomra találjon. A fizikai fáradtság miatt könnyen álomba fogsz szenderülni, de az izgatottság miatt éjszaka könnyen felriadhatsz. Otthon már ne stresszelj, lefekvés előtt lazítsd el magad: fürödj le, készíts egy csésze forró teát, és  ne nézd meg az e-mailjeidet. Hangolódj rá az alvásra.  Ha még így sem megy az elalvás, akkor igyál pohár meleg tejet.  

3. Ne egyél sokat lefekvés előtt!

Az emésztés sok energiát igényel. Ezért, ha későn lakmározol be, a szervezeted akkor fog dolgozni, amikor már aludni szeretnél. Reggel és délben étkezz kiadósan: fogyassz sok fehérjét (tejet, tojást, halat, húst). Este már csak pár könnyű falatot kapjál be.  Délután két óra után ne igyál kávét, és kerüld az olyan koffeintartalmú élelmiszereket is, mint a kóla, a csoki és a fekete tea.

Tippünk egy nyugalmas éjszakához: 3 szelet füge vagy 1 csésze fahéjas-fűszeres zabkása

4. Helyezd magad kényelembe!

0003611_1.jpg ()

A kényelmes fekhely mindennél fontosabb. Azért, hogy a gerinced alsó részét ne terheld feleslegesen, tegyél valamit a térded alá. A párna legyen kis  méretű, amely  anélkül támasztja meg a fejed, hogy a nyakad megfeszülne.  Az  ortopédpárnák is  hasznosak lehetnek, különösen, ha egyébként is sokat fáj a nyakad.

5. Ha felébredsz: mantrázz!

Ha mégis felébredsz az éjszaka közepén, ne nézz az órára! Inkább próbáld ki a következő mantrát: csöndesen ismételgess egy szót, ami megnyugtat vagy kedves a számodra. Az is elég, ha belégzéskor egyszerűen csak mondogatod, hogy „be a levegő”, kilégzéskor pedig hogy „kifúj”.  

Ne feledd: ha alvásproblémáid tartóssá válnak, és már semmilyen házi praktika nem segít, feltétlenül fordulj szakorvoshoz!

Cikkünk forrásául, a www.prevention.com írásai szolgáltak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X