Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy egészséges legyél

5 tipp, hogy egészséges legyél

egészségéletmódfogyókúra
0

Írta:

Szokásaid nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, épp ezért a megváltoztatásuk sem megy villámgyorsan. Lépésről lépésre haladva, kis változtatásokkal azonban elérheted, hogy ne érezd tehernek az újat, és észrevétlenül lemondj a régiről, a rosszról. 1. lépés: Azonosítsd rossz szokásaidat!Előfordulhat, hogy rossz szokásod nem annyira nyilvánvaló, mint például a dohányzás, épp ezért nem is jut […]

Szokásaid nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, épp ezért a megváltoztatásuk sem megy villámgyorsan. Lépésről lépésre haladva, kis változtatásokkal azonban elérheted, hogy ne érezd tehernek az újat, és észrevétlenül lemondj a régiről, a rosszról.

1. lépés: Azonosítsd rossz szokásaidat!
Előfordulhat, hogy rossz szokásod nem annyira nyilvánvaló, mint például a dohányzás, épp ezért nem is jut eszedbe tenni ellene. Aki minden este elmajszol egy adag sósmogyorót vagy kólát, kávét kortyol a munkahelyén, ha fáradtnak érzi magát, esetleg automatikusan, kóstolás nélkül sózza az ételt, bizony az is egészségtelen szokások rabja. Érdemes néhány napig figyelned magadat és összegyűjteni, milyen dolgokat teszel rendszeresen, automatikusan, melyek azok az apróságok, amelyekről nehezen mondasz le. Aztán már csak egy kis elmélkedés szükséges, hogy eldöntsd, egészségtelen-e a szokásnak nyilvánított dolog.

2. lépés: Tervezd meg a változást!
Válassz ki először egy megváltoztatni kívánt szokást, mert így nagyobb a siker esélye, mint ha minden rossz berögződésedet egyszerre akarnád félretenni. Próbáld a lehető legegyszerűbb, legkevesebb erőfeszítést igénylő új módot megtalálni helyette, ha szükséges, akár több lépésben is haladhatsz. Például, ha szeretnél leszokni a délutáni kávéról, először cseréld az erős kávét gyengébbre, vagy koffeinmentesre, majd váltsd le zöldteára, esetleg frissen facsart narancslére. A szokás, a „kortyolgatás”, a kollégákkal való közös szünet lehetősége megmarad, de az egészségtelen vonal tűnik el belőle, sőt, ez utóbbi italok értékes, egészséges vitaminokkal, antioxidánsokkal látják el szervezeted.

0009233_1.jpg ()

3. lépés: Vágj bele!
Ne sokat teketóriázz, ne a jövő héten akard elkezdeni, változtass már ma. Az apró lépéseknek köszönhetően alig fogod érezni a változást, és a következő lépést csak akkor tedd meg, ha a változás már teljesen beépült mindennapjaidba.

4. lépés: Menj tovább!
Ha sikerült leszámolnod egy rossz szokásoddal, ne fukarkodj az önmagadnak szánt dicsérettel, ám ne ülj a babérjaidon sem, pécézz ki egy újabb, egészségesebbé alakítható szokásodat. A siker titka a lassú változás és a türelem.

5. lépés: Vegyél fel új szokásokat!
Természetesen egyszerre csak egyet, és megint csak olyat, ami nem okoz gyökeres változást az életedben. Persze nagyobb dolgokat is meg lehet valósítani sikerrel, de a legcélravezetőbb azokat is kisebb lépésekre bontani.
(Elárulunk egy titkot: minél több sikerélményt szerzel, a következő változtatások annál kevésbé fognak nehezedre esni.) Ilyenkor nagyon fontos a kitartás: mindenáron ragaszkodj ahhoz a dologhoz, amit szokásoddá szeretnél tenni, emlékeztesd magadat a feladatra. Ha szeretnél például hetente háromszor tornázni, a telefonod jelzése, a családtagok figyelmeztetése, a lakásban, munkahelyen elhelyezett kis cédulák mind segíthetnek abban, hogy kitarts elhatározásod mellett.
Ha 3-4 hétig kitartottál, már jó eséllyel nem lesz szükséged a külső figyelmeztetésre, mert az egészség belső igényeddé válik. Ugye, hogy nem feltétlenül rossz dolog a megszokás? Mindössze tudatosan kell kezelned és a megfelelő irányba terelgetned, és máris egészségesebb lehetsz általa.

Cikkünk a TESz Alapítvány írása nyomán készült, melynek szerzője a TESz Alapítvány sport-szakértője, Lévai Ágnes szakújságíró, aerobikedző.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X