Főoldal > EGÉSZSÉG > Vedd komolyan a fejfájást!

Vedd komolyan a fejfájást!

fejfájás
0

Írta:

Túlhajszoltság Ha általában akkor fájdul meg a fejed, amikor a munkahelyeden túlterhelnek, időhiányban szenvedsz, esetleg nyomaszt egy probléma, akkor a fejfájásod mögött a stressz húzódik meg. Stressz hatására ugyanis megfeszülnek a nyak-, a váll-, valamint a tarkó izmai, emiatt az agy vérellátása romlik. Ezért ilyenkor leggyakrabban a tarkó vagy a homlok tájékán jelentkezik a tompa, […]

Túlhajszoltság

Ha általában akkor fájdul meg a fejed, amikor a munkahelyeden túlterhelnek, időhiányban szenvedsz, esetleg nyomaszt egy probléma, akkor a fejfájásod mögött a stressz húzódik meg. Stressz hatására ugyanis megfeszülnek a nyak-, a váll-, valamint a tarkó izmai, emiatt az agy vérellátása romlik. Ezért ilyenkor leggyakrabban a tarkó vagy a homlok tájékán jelentkezik a tompa, feszítő fájdalom, de körkörösen is kisugározhat az egész fejbe, illetve összpontosulhat a szemkörnyékre is.

  • Wellness-tipp: Testileg és lelkileg is meg kell tanulnod lazítani, hogy felszabadulj a feszültség alól. Érdemes relaxációs gyakorlatokat végezned, vagy jógáznod, és rendszeresen masszázsra és szaunába járni, hogy a merev nyak- és vállizmok ellazuljanak. Különösen ajánlott az ájurvédikus fejmasszázs, mely gyorsítja a vér és az oxigén eljutását a nyak, a fej és a váll szöveteihez.

Frontérzékenység

Tavasszal sűrűn váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok. Míg az anticiklon hatására szívünk erősebben ver, vérnyomásunk emelkedik, légzésünk szaporábbá válik, addig az alacsony légnyomású ciklon következtében fáradtság tör ránk. Ha túl gyorsan váltakoznak ezek a frontok, a szervezetet megterheli az időjáráshoz való alkalmazkodás. Ezért okozhat a frontok vonulása hangulatingadozást, keringési zavarokat és migrént. A frontérzékenység az idegileg túlterhelt vagy gyenge fizikumú embereket fokozottabban érinti.

  • Wellness-tipp: Az általános immunerősítés segíthet abban, hogy kevésbé reagálj érzékenyen az időjárás változásaira, jól jöhetnek a homoktövisből, aloe verából, búzafűből készült táplálék-kiegészítők. Mozogj minél többet, lehetőleg szabad levegőn. Ha az időjárás-jelentésben erős fronthatásra figyelmeztetnek, fogyassz el néhány csésze citromfűteát, az ilyenkor jelentkező erős migrént a cickafarkfűtea képes enyhíteni.

Váltogatott fogyókúrák

A fogyókúrázás önmagában is megviseli a szervezetet, főleg, ha folyamatosan váltogatod a különféle módszereket. Az ingadozó tápanyagellátás azon túl, hogy nem egészséges, gyakori kiváltója a fejfájásnak is. A vércukorszint csökkenése esetén ugyanis fokozódik az erek állapotára is ható adrenalin termelődése. A vércukorszint gyakori ingadozása megterheli az érrendszert, ami migrént okozhat.

  • Wellness-tipp: Kerüld a rendszertelen étkezést, és akkor se kezdj radikális szénhidrátmentes diétába, ha egy nap több édesség csúszott le a kelleténél, mert szinte garantált, hogy megfájdul a fejed. Ha mégis így teszel, és pórul jársz, kortyolj el egy pohár frissen facsart narancslét.

0010294_1.jpg ()

Veszélyes ételek

A vörösbor, a különféle ízfokozók, a tartósítószerek, az édesítőszerek, a csokoládé vagy a sajtok fogyasztása előidézhet fejfájást. A problémát a hisztamin okozza, ami az ételekben lévő fehérje lebomlása, illetve az élelmiszerek érlelése során keletkezik. Vannak, akik már igen csekély mennyiségű hisztaminra is súlyos allergiás tünetekkel reagálnak, mert szervezetükből hiányzik a diamino-oxidáz enzim, amely lebontja a hisztamint. Különösen magas hisztamintartalmú ételek a tonhal, a szardínia, a penészes és füstölt sajtok, a füstölt sonkák és kolbászok, a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a spenót és a paradicsom.

  • Wellness-tipp: Ha közvetlenül étkezések után fájdul meg a fejed, akkor nagy valószínűséggel rejtett ételallergia okozza a kellemetlen tünetet. Vezess fejfájás-naplót, hogy könnyebben kiszűrd, melyik étel van rossz hatással rád. Hatékony lehet, ha négy héten keresztül teljesen elhagyod étrendedből a fent említett élelmiszereket, a tapasztalatok szerint a kúra után a krónikus fejfájás sok esetben teljesen megszűnik. Néhány napos méregtelenítő léböjtkúrával még jobb hatás érhető el.

Alvászavarok

Aki már reggel fejfájásra ébred, annál nagy valószínűséggel a nem kielégítő pihenés okozza a problémát. Az alvászavarok megakadályoznak abban, hogy elegendő időt tölts a legpihentetőbb szakaszban, a mély alvás fázisban. Ez pedig krónikus fáradtságot idéz elő, mert a szervezet nem tud kellőképp regenerálódni.

  • Wellness-tipp: Ha nehezen alszol el, lefekvés előtt igyál egy csésze Night time teakeveréket, és csöppents a párnádra levendulaolajat. Ha az agyad nem tud kikapcsolni, a nap végén írd le egy füzetbe azokat a dolgokat, amelyeket nem sikerült megoldanod, illetve el kell még intézned, majd tedd félre a listát. Ez a módszer segít abban, hogy legalább az alvás idejére elengedd a nyomasztó gondokat. Ha reggel fejfájósan ébredsz, enyhítsd a tüneteket egy csésze mézzel édesített kakukkfűteával.

Hormonális változások

A nők az ovuláció körüli időszakban a hormonális ingadozás miatt gyakran reagálnak fejfájással. A pontos ok ismeretlen, de a tünet kapcsolatban lehet az ösztrogén szintjének csökkenésével.

  • Wellness-tipp: Ha azt tapasztalod, hogy minden hónapban közel azonos időszakban, vagy a menstruáció körüli időpontban jelentkezik a fejfájás, akkor a hormonális változásokra reagálsz érzékenyen. A nyugtató hatású citromfű- és a szorongást oldó orbáncfűteák enyhíthetik a tüneteket. A pránanadi kezelés segíthet szervezeted hormonműködésének harmonizálásában.

Szemészeti gondok

A szemmel kapcsolatos problémák – például a homályos látás, a túlerőltetés, a rosszul megválasztott dioptria vagy szemüveg – ugyancsak fejfájáshoz vezethetnek.

  • Wellness-tipp: Ellenőriztesd évente a látásodat, hogy kiderüljön, nincs-e valami problémád, megfelelő-e a szemüveged vagy a kontaktlencséd. Ha a napod nagy részét a monitor előtt töltöd, pihentesd a szemed félóránként, vagy merengj a távolba, így pihentetheted a szemed éleslátó központját. Nagyon kellemes hatású, ha összedörzsölöd a két tenyered, és ha felmelegedtek, pár percre a csukott szemedre helyezed őket.

Háttérben a görcsös akarás?
A lelki tényezőket tekintve a fejfájás mögött egyrészt az intellektus túlzottan előtérbe helyezése, másrészt a nagyravágyás állhat – olvasható Kurt Tepperwein Mit árul el a betegséged? című könyvében. Sok fejfájós beteg nem hallgat az érzelmeire, minden problémát észérvekkel akar megoldani. A rohamként előtörő görcsös fejfájás, a migrén hátterében a becsvágy, a görcsös akarás állhat. A migréntől szenvedő sokszor többet akar annál, mint amire képes, illetve nem felel meg a saját maga által felállított követelményeknek. Ebben a helyzetben az önelfogadás és a jelenlegi állapothoz való pozitívabb hozzáállás lehet a megoldás, és annak tudatosítása, hogy aki eszményképet hajszol, tulajdon valóságát tagadja meg.

Ha még többet szeretnél megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness magazin áprilisi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X