Főoldal > EGÉSZSÉG > Szemed árulkodik a betegségekről!

Szemed árulkodik a betegségekről!

egészségszemwellness
0

Írta:

Nem kell ahhoz szemésznek lenned, hogy néha egy tükör segítségével alaposan megvizsgáld szemedet. Fontos ugyanis megtudnod, hogy nem történt-e valamilyen változás szemed környékén, hiszen ezek a jelek számos szervi betegségre utalhatnak. Cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen tünetekre kell odafigyelned! Bedagadt, táskás szemFolyamatosan táskás szemed környéke? Hiába raksz rá jeget, akkor sem múlik el? A duzzadást több […]

Nem kell ahhoz szemésznek lenned, hogy néha egy tükör segítségével alaposan megvizsgáld szemedet. Fontos ugyanis megtudnod, hogy nem történt-e valamilyen változás szemed környékén, hiszen ezek a jelek számos szervi betegségre utalhatnak. Cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen tünetekre kell odafigyelned!

Bedagadt, táskás szem
Folyamatosan táskás szemed környéke? Hiába raksz rá jeget, akkor sem múlik el? A duzzadást több betegség, érzékenység is okozhatja, ezek közül a leggyakoribb az allergia. Ha „csak” tavasztól őszig küszködsz a kellemetlen tünetekkel, akkor szinte biztos lehetsz abban, hogy a bűnös valamelyik pollen. A táskás szemeket azonban szervi problémák is okozhatják, mint például vesebetegség vagy anyagcserezavar. Minél hamarabb menj el egy alapos belgyógyászati kivizsgálásra!

Tippünk:
Nemcsak a pollenekre lehetsz érzékeny, hanem olyan kozmetikai szerekre is, mint az arckrém vagy a hajlakk. Egy időre hagyd el a gyanús piperéket: ha elmúlnak tüneteid, akkor megvannak a gond okozói.

Sárgás szemfehérje
Ha szemed fehérje egyre sárgásabb színezetet ölt, akkor mindenképpen valamilyen májproblémára gyanakodj! A változást a vérben felhalmozódott epe és annak bomlástermékei okozzák, ilyenkor a máj nem tud kielégítően dolgozni.

Tippünk:
A májbetegeknek a bőre is sárgás árnyalatot szokott felvenni, úgyhogy egy tükörben alaposan vizsgáld végig magad. Akkor viszont ne ess kétségbe, ha az elmúlt pár órában sok sárgarépát vagy sütőtököt ettél, ezek a növények ugyanis szintén sárgára színezik a bőrt!

0011102_1.jpg ()

Beesett szem
Fogyasztasz elég folyadékot? Ha nagyon beesettek a szemeid, akkor valószínűleg nem, ugyanis ez a kiszáradáshoz közeli állapot egyik legfontosabb tünete. Ha a szervezetedbe nem juttatsz a működéséhez elegendő vizet, akkor a kötőszövetből fogja elvonni a folyadékot, például a szem alatti finom bőr alól: ezért lesz beesett, folyamatosan fáradtnak látszó a tekinteted.

Tippünk:
A vízfogyasztást nem lehet megkerülni, naponta legalább 2-3 liter folyadékra van szükséged. Nyáron pedig ennél még többre!

Homályos látás
Ha hirtelen változás áll be a látásodban, homályosan, elmosódottan látod a formákat, akkor minél gyorsabban menj szemészhez, illetve belgyógyászhoz, ugyanis a problémát lehetséges, hogy cukorbetegség vagy magas vérnyomás okozza. Ezek a betegségek tönkreteszik a szem apró ereit, hatásukra a szemfenéken értágulatok, vérzések alakulhatnak ki.

Tippünk:
Minél gyakrabban menj el éhgyomori vércukor-meghatározásra, illetve vérnyomásmérésre, főleg akkor, ha családodban volt már szív- és érrendszeri betegségben vagy diabéteszben szenvedő!

Kidülledő, vörös szem
Ha szemeid jobban kidüllednek, mint eddig, ez pedig olyan hatást kelt, mintha folyton ijedt lennél, akkor pajzsmirigyzavarra gyanakodj. A pajzsmirigy túlműködésének ez az egyik legtipikusabb tünete, amely sok esetben lassú, ritka pislogással párosul. A jelek nem feltétlenül jelennek meg mindkét szemgolyón, sok esetben csak az egyik szemet érintik.

Tippünk:
A pajzsmirigy túlműködésének többi tünetére is figyelj, mint például a testsúlycsökkenésre, a szapora szívverésre, fulladásra, valamint a pajzsmirigy megduzzadására!

Sárgás csomók a szemhéj bőrében
Ha olyan sárgás-fehéres csomókat és foltokat veszel észre a szemhéjadon, amelyek nem érzékenyek, nem fájnak, akkor valószínűleg magas a koleszterinszinted. Ezeket az elváltozásokat ugyanis a lerakódott zsír okozza!

Tippünk:
Méresd meg a koleszterinszintedet, és kezdj diétába: csökkentsd a rossz koleszterinben és telített zsírokban gazdag ételek mennyiségét (például szalonna, zsír), helyettesítsd őket telítetlen zsírokkal (például szója- vagy kukoricaolajjal)!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X