Főoldal > EGÉSZSÉG > Szex újrakezdőknek

Szex újrakezdőknek

erotikaorgazmusszex
0

Írta:

A hosszú szexmentes időszakok nem kedveznek a párkapcsolatnak, mégis adódhatnak olyan helyzetek, amikor a testiség háttérbe szorul. Ilyen lehet a baba születése, egy plasztika műtét, vagy egy félrelépés utáni időszak. A Wellness magazin a cikk szereplői mellett Nagy Edit szexuálpszichológust arról kérdezte, miben lehetnek segítségünkre a szünetek. „Nem a vágy, hanem a szándék vezérelt”Szülés után nem könnyű […]

A hosszú szexmentes időszakok nem kedveznek a párkapcsolatnak, mégis adódhatnak olyan helyzetek, amikor a testiség háttérbe szorul. Ilyen lehet a baba születése, egy plasztika műtét, vagy egy félrelépés utáni időszak. A Wellness magazin a cikk szereplői mellett Nagy Edit szexuálpszichológust arról kérdezte, miben lehetnek segítségünkre a szünetek.

0010885_2.jpg ()

„Nem a vágy, hanem a szándék vezérelt”
Szülés után nem könnyű visszazökkenni a régi kerékvágásba. A 27 éves Andreát hónapokig nem foglalkoztatta a szex, és félelemmel gondolt a fájdalommal járó együttlétekre.

„Sosem hittem volna, hogy az anyává válás ennyi mindent megváltoztat bennem. Kislányom születésekor gátmetszést végeztek rajtam, de mivel a sebem szétnyílt két öltés között, sokáig tartott a gyógyulása. Emiatt jó ideig halogattam a szexet, és őszintén szólva nem is kívántam. A férjem nagyon türelmes volt, nem sürgetett, ám amikor a kisbabánk már öthónapos is elmúlt, lelkifurdalás kezdett gyötörni, hogy nem vagyok jó feleség, amiért nem fekszem le a párommal. Ekkorra a sebem már begyógyult, de vágyat továbbra sem éreztem. Ráadásul a testemmel sem voltam kibékülve, amikor tükörbe néztem, egy idegen nő nézett vissza rám nagy fenékkel, kerek, puha hassal és lógó mellekkel. Ezért a szülés utáni első szexuális próbálkozásoknál nem a vágy, hanem a szándék vezérelt. Hosszú hetekbe telt, amíg a finom simogatásoktól a valódi szexig eljutottunk. Úgy éreztem magam, mint kamasz koromban. Ahhoz képest, hogy alaposan „előkészítettük a terepet”, a behatolás eléggé fájt, hasonlóan ahhoz, amikor a szüzességemet vesztettem el. A próbálkozásokat nem adtuk fel, és egyre több örömet leltünk egymásban.”

A szexuálpszichológus tanácsa
„A szakemberek a szülést követően hat hétig javasolják a szexuális élet felfüggesztését. Legalább ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy helyre álljon a „rend” a női testben és lélekben. Előfordul, hogy fájdalommal jár a baba születése utáni első együttlét, ám ez elsősorban az anya testi és lelki állapotától függ. Ebben az élethelyzetben sokszor a lelki problémák okoznak nagyobb gondot az ágyban, hiszen a nőből anya lett, minden gondolatát a csecsemő köti le, az ő igényeit tartja elsősorban szem előtt, nem pedig a párjáét. Ilyenkor persze egy nő könnyen összezavarodhat, mert szeretne anyaként és feleségként is helytállni. Az egyensúly megtalálásához a pár mindkét tagjának tennie kell. A férfinek türelemmel és megértéssel kell fordulnia felesége megváltozott szerepei felé, az újdonsült anyukának pedig nem szabad elfeledkeznie arról, hogy – bár mostantól a nap 24 órájában anyai teendőket lát el –, elsősorban mégiscsak nő!”

„Jól működik majd a testem?”
A 33 éves Ildikó a válása után egyedül maradt két gyerekével, és évekig a munkája, a kicsik körüli teendők és a háztartás gondjai töltötték ki a mindennapjait.
„A válást követően minden energiámat arra fordítottam, hogy felépítsek egy új életet magunknak. Eszembe sem jutott, hogy ismerkednem kellene. Viszont néhány év múlva már őszintén vágytam egy igazi társra. Amikor megismerkedtem Zoltánnal, rögtön tudtam, hogy ő az, akire vártam. Ahogy közeledett az első közös éjszaka, kicsit megijedtem. Tartottam a szextől, mivel már öt éve nem volt benne részem. Tele voltam kétségekkel, hogy menni fog-e egyáltalán? Vajon emlékszem rá, mit kell tennem? Jól működik majd a testem ennyi kihagyás után? Vonzónak tart majd? Zoltán óvatosan, mégis határozottan közeledett, én közben teljesen elfelejtettem a kétségeimet, és utólag azon csodálkoztam, hogy mennyire természetes volt az együttlétünk. Nem pusztán a szexről, a szerelemről is szólt. Azóta tudom, hogy a szeretkezés olyan, mint az úszás vagy a biciklizés: soha nem felejtjük el.”

A szexuálpszichológus tanácsa
„Ha egy szükségletet nem elégítünk ki, akkor hiány keletkezik, ennek pedig testi és lelki tünetei is megmutatkozhatnak. Mivel egy egészséges felnőtt nőnek szüksége van a szexuális életre, ennek hiányában ingerlékennyé, stresszessé válhat. Ez még akkor is így van, ha a nélkülözni kénytelenek nem szívesen vallják be. Gyakran elnyomják a szexuális vágyaikat, de ez nem azt jelenti, hogy nincs nekik. Mivel a nők leginkább a megjelenésük alapján ítélik meg magukat, ha külsejük távol esik a számukra ideálistól, hajlamosak arra, hogy „kevésnek” érezzék magukat az ágyban. Egy hosszú szexmentes időszak után természetesen érthetőek a kételyek és a szorongások. Ezt legjobban úgy tudjuk oldani, ha beszélünk a partnerünkkel a kétségeinkről, és bízunk saját magunkban. De még ennél is fontosabb, hogy az ösztöneinkre hallgassunk.”

0010885_1.jpg ()

 

Egyéni történetek az újrakezdésről a Wellness magazin májusi számában olvashatók!
Ha szeretnéd, hogy a Magazin legfrissebb száma minden hónapban a postaládádban várna, fizess elő most – katt ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X