Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg, miért vagy kimerült!

Tudd meg, miért vagy kimerült!

egészségfáradtságstressz
0

Írta:

A kimerültséget a legtöbben meglehetősen hasonlóan magyarázzák – túl keveset aludtam, nem ittam meg a reggeli kávémat stb. Bár ezek az okok sem kizártak, a tartós fáradtságérzetet sokszor a fentiektől teljesen függetlennek látszó dolgok okozzák.Öt olyan tényezőt mutatunk most be, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy felelősek lehetnek a fáradékonyságodért. 1. Kevés alvás, rendszertelen életvitel […]

A kimerültséget a legtöbben meglehetősen hasonlóan magyarázzák – túl keveset aludtam, nem ittam meg a reggeli kávémat stb. Bár ezek az okok sem kizártak, a tartós fáradtságérzetet sokszor a fentiektől teljesen függetlennek látszó dolgok okozzák.
Öt olyan tényezőt mutatunk most be, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy felelősek lehetnek a fáradékonyságodért.

1. Kevés alvás, rendszertelen életvitel

A túlzott fáradtság legkézenfekvőbb oka, ha nem alszod ki magad rendesen. Határidők, sokáig elhúzódó megbeszélések, jól sikerült baráti összejövetelek – rengeteg oka lehet annak, ha állandóan csak késő éjjel kerülsz ágyba.
A kipihentséghez rendszeresség is kell – próbálj meg a hét minden napján (hétvégén is!) ugyanabban az időpontban kelni és feküdni! Ne heveredj le délutánonként sem – hacsak nem teheted meg ezt minden nap – hiszen így elképzelhető, hogy éjjel nem tudsz majd aludni.

2. Túl sok stressz

Idegeskedés, rohangálás a hét minden napján, állandó viták otthon és a munkahelyen – mindez még a legteherbíróbb ember tartalékait is hamar felőrli. Hogy a mindennapos konfliktusaiddal megbirkózz, időnként próbálj meg kívülállóként tekinteni magadra és a kapcsolataidra! A „szemlélődéshez” segítségedre lehet néhány légzőgyakorlat, a jóga, a meditáció vagy akár csak egy kiadós séta is.

3. Zűrzavar körülötted

Ha rendetlenség, összevisszaság van az életedben, az feszültté, kimerültté tehet. A zűrzavar lehet akár benned és körülötted is – és bár az ilyen helyzetekből nem könnyű kikerülni, sokat segíthet, ha legalább a saját lakásodban rendet tartasz.
Ne gondold, hogy a hanyagság a függetlenséged bizonyítéka! Fontos, hogy a lakásodban mindennek meglegyen a maga helye. Sok időt és mérgelődést spórolhatsz meg például azzal, ha reggelente a lakáskulcsodat mindig ugyanazon a helyen találod.

4. Higgy magadban!

Belegondoltál már, milyen fárasztó dolog, ha az ember folyton meg akar felelni valakinek? Nem csoda, hogy a kevés önbizalommal rendelkező emberek sokkal hamarabb elfáradnak és kiégnek. A legfontosabb, hogy elhidd: képes vagy az előtted álló feladat megoldására! Ha kudarc ér, ne akard magad másokhoz hasonlítani! Mindenki más területen jó – ha most alul is maradtál, máskor lehet sikered. 

5. Szánj időt saját magadra is!

Minden tevékenység sokkal fárasztóbb, ha nem leli benne örömét az ember. Hagyj időt azokra a dolgokra is, amiket szeretsz – ha ezektől feltöltődsz, több energiád marad a „nemszeretem”- feladatokra is.
Időnként merd kényeztetni a tested és a lelked is! Végy egy jó forró fürdőt, menj el masszőrhöz, kirándulj, vagy egyszerűn csak kuckózd be magad egy fotelba valami izgalmas regénnyel és egy pohár finom kakaóval!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X