Főoldal > EGÉSZSÉG > PCOS – policisztás szindróma

PCOS – policisztás szindróma

nőgyógyászatPCOpoliciszta
0

Írta:

Összeállításunkban egy, a WellnessCafe nőgyógyász szakértőjének, Dr. Ujvári Attilának feltett publikus olvasói kérdést és az arra adott szakértői választ olvashatod. Amennyiben neked is szükséged van segítségre, de nem tudod, hová fordulj, kérdezz szakértőinktől! Tudj meg mindent  a testedről, az egészségedről! PCOS – avagy a policisztás szindróma Doktor úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy policisztás […]

Összeállításunkban egy, a WellnessCafe nőgyógyász szakértőjének, Dr. Ujvári Attilának feltett publikus olvasói kérdést és az arra adott szakértői választ olvashatod. Amennyiben neked is szükséged van segítségre, de nem tudod, hová fordulj, kérdezz szakértőinktől! Tudj meg mindent  a testedről, az egészségedről!

PCOS – avagy a policisztás szindróma

Doktor úr!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy policisztás ovárium szindrómát diagnosztizált a nőgyógyászom kb. 2 hónapja, Premens tablettát írt fel először, mert a menstruációm is nagyon rendszertelen. 3 hónapos Premens tbl kúra után újra mennem kell UH vizsgálatra, s az orvosom azt mondta, hogy ha nem javult az állapotom, akkor erősebb gyógyszert ír fel, ha az sem akkor műtétet javasol. Az a helyzet, hogy nagyon sokat híztam a betegség által, kb 20 kg-ot.
Teherbe eshetek valaha? Még csak 21 éves vagyok. Mit a véleménye a problémámról?
Segítségét előre is köszönöm! Szvike

0012133_1.jpg ()

Szakértőnk válasza:

Kedves Szvike!
A polycystás ovarium syndroma (PCOS) betegség részletes diagnózisa és kezelése egyre inkább belgyógyász endokrinológusi feladat, mivel sok a párhuzam a cukorbetegséggel és azzal rokon szövődményekkel.
Nőgyógyász által való kezelés általában rövidebb távon, babagyártás részeként, esetleg fogamzágátló szedetésével a ciklus rendezése érdekében valósulhat meg. Lényegi cél nem az ultrahangos kép megváltozátatása, hanem a rendszeres menses, kedvező hormonprofil, insulinresistencia csökkentése. Ezzel párhuzamosan általában az uh kép is javul, de nem szükségszerűen.
A hízást nem az állapot következményének, inkább okának tartjuk.
A testsúlycsökkentés, optimális testsúly megtartása helyre tud állítani minden paramétert (menses, fogékonyság, vércukor, vérzsírok stb.).
Sajnos ez nem az én szakterületem, de kicsit keresgélve biztos talál megfelelő szakembert. Itt biztos, hogy a táplálkozás megfelelő rendszerezése, minősége, és a megfelelő mennyiségű intenziv testmozgás a kulcs.
Az inzulinresistentia kezelhető lágyabb, természetes módszerekkel (Mastodynone csepp, Premens tabletta), illetve komoly, de igen hatékony inzulinérzékenyítő gyógyszerrel. A szakirodalom állítása szerint a drilling – műtétes megoldás – kedvező hatása még évek után is igazolható, de persze legintenzívebben 3-9 hónap között.
Megnyugtatásul; a PCOS betegeknek több-kevesebb orvosi segítséggel, de általában viszonylag könnyen lehet gyermekük.
Üdvözlettel
Ujvári Attila dr.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X