Főoldal > EGÉSZSÉG > Abnormális méhszáj: ezek a tünetek

Abnormális méhszáj: ezek a tünetek

hüvelyhüvelyi folyásméhszájméhszájplasztikanőgyógyászat
0

Írta:

A bő hüvelyi folyás bizonyos időközönként számtalan nő életét megkeseríti, ami akár krónikussá is válhat.

A panaszt legtöbbször fertőzés okozza és gyógyszeres kezeléssel (kúppal, kenőcsökkel) orvosolható, ám ha a folyás nem szűnik, esetleg kezelés ellenére folyton visszatér, úgy méhszájplasztikára lehet szükség. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza a kisműtétnek számító beavatkozás szükségességéről és menetéről beszélt.

Megváltozott méhszáj

Az abnormális hüvelyi folyást több minden is okozhatja, ám gyakori, amikor valamilyen fertőzés áll a hátterében, és ha visszatérő a probléma, úgy daganatra, esetleg méhszájsebre is felhívhatja a figyelmet. A méhszáj olykor felmaródhat, aminek következtében gyulladások keletkezhetnek, ráadásul a terület elveszítheti normál záró funkcióját, a pár milliméteres méhszáj kitágul. Ez főleg többször szült nőknél fordul elő, és olykor észre lehet venni a méhnyak berepedettségét, mely szintén folyást generálhat.

További tünetek, melyek abnormális méhszájra utalhatnak

·     Folyás

·     Fájdalmas közösülés

·     Aktus során tapasztalt vérzés

·     Menstruációs zavarok

Méhszájseb esetén is szükséges lehet

A méhszájseb valójában nem egy seb, hanem oda nem illő hengerhámsejtek kúsznak rá az itt lévő laphámsejtekre. Ez hatással van a hüvely kémhatására is, ráadásul gyulladást is okozhat, valamint megnő ekkor a fertőzések kialakulásának kockázata is. Hogy pontosan milyen kezelést is igényel a probléma, az a méhszájseb súlyosságától függ. Van, hogy egyszerű gyógyszeres, kúpos kezelés is elegendő a lactobacillusok visszatelepítése mellett, ám súlyosabb esetben lézeres beavatkozás, illetve fagyasztás szükséges. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, a nőgyógyász méhszájplasztikát javasol (főleg azoknak, akik már nem terveznek gyereket), melynek során eltávolításra kerül a kóros rész.

Mikor van szükség méhszájplasztikára?

·     Súlyos/egyé kezelésre nem reagáló méhszájseb

·     Szülés után kialakult méhszáj berepedezés, romló zárófunkció

·     Egyéb műtétek után kialakult méhszáj elváltozás

·     Kóros hámelváltozás

Hogy néz ki a méhszájplasztika?

A méhszájplasztika nagyban hasonlít a loop konizációhoz, vagyis a méhnyak kúp alakú kimetszéséhez, melyet rossz citológiai eredmény esetén végeznek- mondja Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. Loop konizáció esetén vénás altatásban elektromos hőhatással egy speciális hurok segítségével eltávolítják a kóros területet, addig mehszájplasztika jellemzően szikével történik, melynek során visszaállítják a méhszáj normál állapotát. Az eljárás jó oldala, hogy egyben szövettani mintavétel is történik, így lehet ellenőrizni, fennáll-e kóros sejtburjánzás.

Forrás: Nőgyógyászati Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X