Főoldal > EGÉSZSÉG > Intim figyelem

Intim figyelem

hüvelyintimszex
0

Írta:

Sokan ódzkodnak a nyilvános illemhelyektől, a szoláriumtól és a szaunától, pedig nem kell feltétlenül okot keresni a hüvelygyulladás mögött. „A kórokozók mindenütt ott vannak, az egészséges hüvelyben is millió számra tenyésznek, mégsem idéznek elő mindenkinél betegséget – magyarázza Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna kidolgozója – A hüvelyben élő, a tejet megalvasztó baktériumokhoz hasonló bacilusok […]

Sokan ódzkodnak a nyilvános illemhelyektől, a szoláriumtól és a szaunától, pedig nem kell feltétlenül okot keresni a hüvelygyulladás mögött.

„A kórokozók mindenütt ott vannak, az egészséges hüvelyben is millió számra tenyésznek, mégsem idéznek elő mindenkinél betegséget – magyarázza Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna kidolgozója – A hüvelyben élő, a tejet megalvasztó baktériumokhoz hasonló bacilusok gondoskodnak a hüvely savas kémhatásáról. Akinek savas vegyhatású a hüvelye, az ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. Gond akkor jelentkezik, ha a savas kémhatás valamilyen okból megváltozik.”

1. veszélyforrás: stressz
„A hormonszint változása befolyásolja a hüvely ellenálló képességét, a hormontermelésre pedig a hangulatunk is hatással van. A feszültség, a nyomasztó érzelmek legyengítik a hüvely védelmi rendszerét, és jó táptalajt teremtenek a bacilusoknak – mutat rá egy nem mindenki számára kézenfekvő összefüggésre Kriston Andrea. – Ha valaki sorozatosan visszajár a nőgyógyászához, és nem hatnak rá az újabb és újabb gyógyszerek, érdemes elgondolkodnia, a szervezetének miért pont ez a része a legsérülékenyebb. Miért éppen itt betegszik meg újra és újra? A női szervek betegségei gyakran a női szerepek megélésének gondjaira utalnak. Nőnek lenni, a nőiséget megélni nem könnyű. Gyakori, hogy valaki a férfi kollégákon is túllicitálva túlterheli magát a karrierje kedvéért, és képtelen nemet mondani.”

0012546_1.jpg ()

2. veszélyforrás: gyenge izomzár
A feszes, jól záródó hüvelybe elvileg nem juthat be se víz, se levegő még úszás, torna vagy szeretkezés közben sem. A laza izomzat utat nyit a kórokozóknak, amelyek így könnyedén bejuthatnak a hüvelybe.
„Ezen szerencsére könnyű segíteni, akár már egy tizenkét órás kurzus elvégzése is jelentősen megerősíti az altesti izmokat – biztat mindenkit Andrea. – Tudatában kell lennünk, hogy nem lesz feszes hüvelye annak, aki nem eddzi az intim izmait. Ha valaki tudatosan él és védi a hüvelyét, akkor az erős, jól záródó kapu lesz, ahová nem jutnak be a kórokozók. Nem ritkaság, hogy az intimtorna tanfolyam után egy csapásra megszűnnek az évek óta fennálló gyulladásos panaszok!”

3. veszélyforrás: nem megfelelő higiénia
„Minden, ami hozzáér a hüvelyünkhöz, potenciális veszélyforrást jelent. Az intim betét hidat képez a hüvely és a végbél között, torna vagy futás közben elmozdul, így könnyedén szállítja a kórokozókat. A tampon folyamatos nyomást fejt ki a hüvely falára, amely így kevesebb vérhez jut, a szövetek kevesebb tápanyagot kapnak és nehezebben szabadulnak meg a keletkezett salakanyagoktól. Ráadásul egyre kevesebb nő hord valódi pamutbugyit – a nylon, a lycra, és más műszálas anyagok szépek, de korántsem szellőznek jól. Súlyosbít a helyzeten az ülőmunka is, ami oxigénhiányt idéz elő az érintett területeken. A mosakodáshoz használt szappan szárítja a bőrt, a mikrosérüléseken át megnyitja a kaput a kórokozók számára. A testünknek ez a területe más, mint a többi – ezért van szükség speciális, savas kémhatású mosakodó szerekre, amelyeket kifejezetten az intim területek tisztítására fejlesztettek ki. A savas mosakodókra a férfiaknak is szükségük lenne, bár ők anatómiai okok miatt kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, ám az ágyék meleg, vérbő területét szeretik a bacilusok. A pénisz külső részén számtalan baktérium él, amelyek a női testbe bekerülve fertőzéseket okozhatnak. Ha nem előzi meg alapos tisztálkodás az együttlétet, bizony a nők szenvedhetik meg a spontán aktust.”

Arról, hogy mennyire lehet gyógyír a bajra az irrigálás, illetve, hogy mi a teendő, ha kamaszkor előtt jelentkezik a hüvelygyulladás, a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X