Főoldal > EGÉSZSÉG > Szexuális úton terjedő betegségek – a nőgyógyász szakértő szemével

Szexuális úton terjedő betegségek – a nőgyógyász szakértő szemével

AIDSorálisszexszexuális
0

Írta: and

A szexuális együttlétek – mind hagyományos, mind orális vagy anális formája – során sokféle kórokozó cserélhet gazdát. A nemi úton terjedő betegségek csoportjába azokat soroljuk, melyeknek fő terjedési útvonala a fenti három lehet. Maguk a testváladékok, valamint a hüvely, a pénisz, a végbél nyálkahártyája teszi lehetővé a kórokozók átadását. Mivel a vér, az anyatej, illetve […]

A szexuális együttlétek – mind hagyományos, mind orális vagy anális formája – során sokféle kórokozó cserélhet gazdát. A nemi úton terjedő betegségek csoportjába azokat soroljuk, melyeknek fő terjedési útvonala a fenti három lehet.
Maguk a testváladékok, valamint a hüvely, a pénisz, a végbél nyálkahártyája teszi lehetővé a kórokozók átadását. Mivel a vér, az anyatej, illetve a bőrön lévő sérülések egészen hasonló helyzetet teremtenek, ezen fertőzések jó része terjedhet sérüléseken, illetve vérrel való kontaktus által, sőt akár terhesség és szoptatás során is.

Mielőtt végignéznénk a főbb csoportokat, pár szót szeretnék szólni általános tapasztalataimról, illetve ahol ténylegesen van értelme, ott a védekezés lehetőségeiről. Kettős érzelemmel viseltetem a kérdés iránt.

A szerelmet, szerelmeskedést az élet egyik legszebb dolgának tartom. Nagyon rossz, ha ilyen sötét árnyék vetül rá már a kapcsolat kezdetétől. Sok fiatalnál látom, hogy szinte pánikszerűen szemléli teste minden történését, s fertőzések folyamatos kizárása érdekében nőgyógyásztól nőgyógyászhoz jár. Ennek nem ritkán felesleges kezelések, s végül a hüvely egyensúlyának tényleges felborulása a vége. A diagnosztikában és kezelésben érdekelt cégek persze éltetik ezeket az érzéseket.

A dolog másik oldala, hogy meddőségi kezeléseket végző orvosként heti gyakorisággal találkozom a kezeletlen kismedencei gyulladás hosszú távú következményeivel, összenövésekkel, petevezető-elzáródással. A másik sajnálatos terület az onkológiában, a méhnyakráknál köszön rá az orvosra, melynek kialakulásában szintén tagadhatatlan a nemi élet szerepe. A halálos kórok – mint az AIDS és a fertőző májgyulladás – is főként ezen az úton járnak.

0012525_1.jpg ()

A társadalombiztosítás szeretné elkerülni a teljes körű szűrések, kezelések vagy oltások finanszírozását. Sajnos a veszélyes és nem veszélyes kórokozók tényleg ott vannak körülöttünk, rajtunk, de a kockázat csökkenthető, immunrendszerünk is megvédhet minket, illetve kockázatos helyzet felvállalásakor érdemes vizsgálatot, kezelést kérni.

 

Mik is hát ezek a kockázatos helyzetek?

  • Általánosságban a korán kezdett nemi élet
  • Új partner, akinek korábbi nemi szokásait nem ismerjük
  • Gyakori partnerváltás
  • Alkalmi partnerekkel folytatott szex
  • Turizmussal kapcsolatos szex
  • Speciális szexuális szokások
  • Csoportos szex
  • Sérülések fokozott lehetősége a szexben

A fentiek emelik elsősorban az esélyt a kórokozókkal való fertőződésre. Bizonyos kórokozókra a leendő partnerek szűrhetők lennének, de a dolog dinamikus változását figyelembe véve, ezzel sem zárható ki a fertőződés. Bár a száj, a hüvely, a pénisz és a végbél hasonló jellegű nyálkahártyákkal borított, a betegségek behatolásának lehetősége mégis eltérő a csókolózás, hagyományos, orális és anális szex során. Máskor pedig a normál bőr is képes a fertőzés átvitelére, mint a Human Papilloma Vírus, vagy a herpesz vírus esetén. Az óvszer körültekintő használata általában csökkenti a terjedés esélyét, de nem szüneti meg teljesen a terjedést.

Tudtad?
A nemi úton terjedő fertőzések, betegségek régi angol megnevezése (Venereal disease) Vénusz, a szerelem istennőjének nevéből származott. Talán tényleg túlzás volt egy ilyen kellemetlen betegségcsoportot a legszebb nővel kapcsolatba hozni, mégis elég pontosan utalt az önfeledt szerelmeskedésben rejlő veszély lehetőségére.

Lássuk a leggyakoribb ellenségeket

  • Chlamydia, Gonorrhea, Mycoplasma, Ureaplasma, Gardnerella
    A baktériumok vagy baktérium jellegű kórokozók jól gyógyíthatók antibiotikumokkal. Ezek általában sárgafolyásos panaszokat, kismedencei fájdalmat, húgycsőgyulladást, hólyaghurutot okozhatnak, akár mindkét félnél. A panaszok azonban gyakran nem túl látványosak. Ha gondolunk a lehetőségükre manapság, megfelelő DNS kimutatáson alapuló, nagyon érzékeny módszerekkel kimutathatók.
    Minden érintett fél, megfelelő gyógyszerrel és megfelelő ideig való kezelésével könnyen gyógyíthatók. Fontos tudni, hogy a gyakran alkalmazott penicillin félék nem alkalmasak ezeknek a kórokozóknak a kiirtására. Sajnos a nem vagy nem megfelelően kezelt gyulladás petevezető elzáródáshoz, krónikus kismedencei fájdalomhoz vezethet, azonban a korszerű, kulcslyuksebészeti technikákkal sokszor még itt is lehet segíteni, illetve ahol az elzáródás végleges a lombikbébi-program kínál megoldást.

    0012525_2.jpg ()

     

  • Szifilisz
    Manapság igen ritka, de súlyos betegség, melynek során a kórokozó a behatolás pontján fekélyt okoz, majd később bőr és idegrendszeri tünetekkel mutatja a kór terjedését. Vérből kimutatható és antibiotikummal kezelhető.
  • Trichomonas vaginalis
    Ez egy apró, egysejtű élősködő, úgynevezett protozoon. Habos, kellemetlen szagú váladékot, gyulladásos tüneteket okozhat. Kimutatása mikroszkóppal, vagy szintén DNS kimutatáson alapuló módszerrel lehetséges. Az érintett felek egyidejű antibiotikum kezelésével gyógyítható.
  • HPV
    A vírusok sajnos krónikusan elhúzódó, illetve visszatérő problémákat okozhatnak, csak ritkán gyógyíthatók meg teljesen. A manapság sokat emlegetett HPV vírusok a méhszájon, hüvelyben, szeméremtesten okozhatnak szemölcsöt vagy rákmegelőző állapotokat. Ezek ellen az immunrendszer harcolhat sikeresen, de ha ez nem így történik, rák is kialakulhat.
    A fiatalok átfertőzöttsége igen jelentős, így védekezésként a vaccinálás – méhnyakrák elleni védőoltás? – merül fel, ez azonban 100000 forint körüli költséget jelent és még így sem teljes körű. A lehetséges rossz következmények viszont kivédhetők szakszerű, rendszeres méhnyak szűréssel, az elváltozások eltávolításával.
  • Herpesz
    Fájdalmas hólyagok képében jelentkezik. A panaszok akár 1-2 hétig is eltarthatnak. Gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők és a szövődmények csökkenthetők, a későbbiekben enyhébb, visszatérő tünetek várhatók. A váladékozó hólyagok esetén a legnagyobb a fertőzés továbbadásának esélye, de egyéb esetben is lehetséges. Kiemelendő, hogy ha várandós anyánál rendszeresen jelentkezik a betegség, a szülés előtti időszakban gyógyszeres kezelés mérlegelendő. Aktív betegség esetén a hüvelyi szülés ellenjavallt, mert az újszülött életveszélyes fertőződésével járhat.
  • B-típusú fertőző májgyulladás
    Számottevő mértékben terjedhet nemi úton. Itt az oltás teljes körű védelmet nyújthat és nem is annyira drága. Meglévő fertőzésnél a partner, várandósnál a születendő gyermek védelme, oltása fontos. Sajnos a fertőzés hosszú távon májzsugorodáshoz, májrákhoz vezethet, de ennek esélye kezeléssel jelentősen csökkenthető.
  • HIV-vírus
    Az AIDS Kórokozóját nem kell nagyon bemutatni. Mivel a kezdeti tünetek nem túl jellegzetesek, veszélyeztető szexuális viselkedés esetén a névtelen szűrés nyújt lehetőséget a mielőbbi felismerésre. Bár a mindennapi ellátásban nemigen lehet találkozni ilyen betegekkel, az óvatosság mégis javasolt.

Összefoglalásul
Ahogy a cikk elején említettem, a sok rossz lehetőség szomorú árnyékot vethet a szexre, mégis arányaiban kevés embert érintenek ezek a problémák. Hosszabb ismeretségen alapuló, panaszmentes, monogám kapcsolatban élő embereknél a fertőzések jelentkezése csaknem kizárt. Alkalmi kapcsolatban az óvszerhasználat, sérülések kerülése, hagyományos utak használata, megfelelő tisztálkodás szintén segít a fertőződés esélyének csökkentésében. Az ilyen körülmények között jelentkező, akár enyhe panaszok is megfelelő minőségű kivizsgálást indokolhatnak. A HPV-t illetően pedig egyértelműen a méhnyak-szűrés képes a bajnak leginkább elejét venni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X