Főoldal > EGÉSZSÉG > Szexualitás negyven felett – Ha múlik a vágy…

Szexualitás negyven felett – Ha múlik a vágy…

menopauzaszex
0

Írta:

Ahogy a nő idősebbé válik, úgy teljesedik ki szexualitása. Mire 40 éves lesz, legyőzi gátlásait és megismeri önmagát: szexualitása összhangba kerül a szeretett férfiéval. Ám később – a nőben zajló hormonális változások miatt - a pár tagjai között gyakran felborulhat a korábbi házastársi összhang. Ennek oka sokszor az, hogy a nő nehezen viseli a szervezetében zajló változásokat, és emiatt elbizonytalanodik. Lássuk, hogy mi történik ilyenkor a […]

Ahogy a nő idősebbé válik, úgy teljesedik ki szexualitása. Mire 40 éves lesz, legyőzi gátlásait és megismeri önmagát: szexualitása összhangba kerül a szeretett férfiéval. Ám később – a nőben zajló hormonális változások miatt - a pár tagjai között gyakran felborulhat a korábbi házastársi összhang. Ennek oka sokszor az, hogy a nő nehezen viseli a szervezetében zajló változásokat, és emiatt elbizonytalanodik. Lássuk, hogy mi történik ilyenkor a nő szervezetében, és mit lehet tenni azért, hogy negyvenen túl még teljesebben élhessük meg nőiességünket.

0012395_1.jpg ()

Mi okozhat ilyenkor problémát?

  • A menstruációban jelentkező zavarok és hormonális változások.
  • Az egyre gyengébbé váló izomzat, a fakó hajszálak és a bőr változásai – sok nőnél önértékelési zavarokat okoznak. 
  • A petefészek kevesebb ösztrogént termel, és ez a szerelmi vágy csökkenését eredményezi.
  • A petefészekhormonok hiánya miatt megváltozik a nemi szervek állapota: a hüvely megrövidül és szűkebb lesz, fala elveszíti a rugalmasságát, vastagságát és nedvességét.
  • Csökken a hüvely váladéktermelése, ez pedig sok esetben fájdalmassá teszi a szexuális együttlétet.
  • A csökkent szexuális késztetést okozhatják lelki problémák is: a nő ilyenkor úgy érzik, hogy a menstruáció elmaradásával elveszítette nőiességét is.

Mit lehet tenni?

  • Vannak olyan nők, akiknél a szerelmi vágyat nem érinti a petefészek csökkent hormontermelése és hiánya: szerelmi hajlandóságuk olyan, mint korábban. A hüvely nedvesedése ugyanolyan intenzív, mint a menopauza elején. 
  • Azok akik nem ilyen szerencsések, számos olyan módszer közül válogathatnak, amelyek segítenek a hüvely szárazságának megszüntetésében. Ilyen módszer például a hormonkezelés vagy a helyi alkalmazású készítmények használata (pl: ösztrogéntartalmú hüvelytabletta vagy krém). A helyi alkalmazású szerek nagy előnye, hogy nincs mellékhatásuk, közvetlenül a hüvelyre hatnak, így nem jutnak be a véráramba.
  • Sokat segíthet a nőnek az is, ha a felmerülő szexuális problémák esetén, őszintén tud beszélni a partnerével a szervezetében zajló változásokról. Ha kell, minden nap szánjanak időt a beszélgetésre.
  • Ne essen kétségbe: a szervezetben komoly hormonális változások zajlanak ilyenkor, de az  orgazmus alatti összehúzódások, a csikló érzékenysége és reakciója ugyanolyan marad, mint azelőtt.
  • Ha úgy érzi, hogy partnerével nem tudják egyedül megoldani a felmerülő problémákat, forduljanak pszichoterapeuta szakemberhez. Egy párterápia ilyenkor komoly segítséget jelenthet mindkettőjüknek.  

Tipp menopauza idejére
Enyhe lehangoltság esetén segíthet az orbáncfű, mert enyhíti az ingerlékenységet, jó belső feszültség, levertség, koncentrációzavarok, fejfájás, hőhullámok és erős verejtékezés ellen. Két teáskanálnyi füvet forrázzon le 2, 5 dl vízzel és hagyja állni tíz percig. Fogyasszon belőle naponta két csészével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X