Főoldal > EGÉSZSÉG > Eksztázis vagy instant gyönyör? – Orgazmus, ahogy a szexuálpszichológus látja

Eksztázis vagy instant gyönyör? – Orgazmus, ahogy a szexuálpszichológus látja

érzelmekhoroszkóp
0

Írta:

Ahhoz, hogy az érzéki élmények magaslatait megjárjuk, több kell, mint néhány „tuti recept”, amelyek instant gyönyört vihetnek az életünkbe. Ma már kész útmutatások állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy az orgazmushoz vezető legrövidebb utat megtaláljuk, mégis sokszor érezhetjük egy-egy pásztoróra után, hogy a vágyott egyesülés élménye elmaradt. A szeretkezés művészete nem csak technika vagy tapasztalat kérdése, fontos […]

Ahhoz, hogy az érzéki élmények magaslatait megjárjuk, több kell, mint néhány „tuti recept”, amelyek instant gyönyört vihetnek az életünkbe. Ma már kész útmutatások állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy az orgazmushoz vezető legrövidebb utat megtaláljuk, mégis sokszor érezhetjük egy-egy pásztoróra után, hogy a vágyott egyesülés élménye elmaradt. A szeretkezés művészete nem csak technika vagy tapasztalat kérdése, fontos az is, hogy együttlétkor a két lélek együtt rezdüljön. Nem véletlen, hogy a természeti népeknél a szex sokszor a természetfelettihez forduló rituálé része, egy igazi spirituális élmény. Mint ahogyan az sem meglepő, hogy a szexhez kapcsolódnak olyan szép fogalmaink, mint a beteljesülés vagy a mennyei gyönyör.

Társas eksztázis

Az eksztázis elérésének egy speciális formáját keressük, a társas önkívületet, amikor kiteljesedik női (vagy férfi) mivoltunk, és szinte kilépünk a testünkből. Ilyenkor érezzük úgy, hogy nem éljük túl ezt az intenzív örömöt, fölénk tornyosul, elsöpör minket, szinte újjászületünk benne. Orgazmusa bárkinek lehet, el tudjuk érni egyedül vagy különböző eszközök segítségével is, a nemi vágy kiélésére, a libidó kordában tartására ez akár elegendő is lehet. Azonban az eksztázis egy minőségi élmény, az ilyet pedig szeretnénk újra és újra átélni. És ennek az élménynek a megőrzésére a legjobb mód, ha megosztjuk azzal, akit szeretünk. Nagy Edit szexuálpszichológus szerint a szexualitás spirituális magaslatainak megjárására való képesség mindenkiben ott rejtőzik a mélyben, csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk előhívni.
„Tudatalattink tárolja egy örömteli ölelés képét, a test-lélek-szellem gyönyörét. Minden alkalommal, amikor szeretkezünk, ezt keressük, az igazi egyesülés élményére vágyunk, és persze csalódottak vagyunk, ha elmarad az élmény. Egy igazi, tartalmas szerelmeskedés során úgy érezzük, kiáramlunk önmagunkból és az időből. Sajnos a mindennapi stresszes, feszített élettempóban csak kevesek képesek megtalálni és átélni ilyen pillanatokat” – mondja szakértőnk.

0013564_1.jpg ()

Vágyak és téveszmék

Az, hogy egy nő mikor ér a szexualitása, a nőiessége csúcsára, egyénenként változó. Ismernünk kell magunkat, tudnunk kell, mi a jó a testünknek, mitől jövünk izgalomba, mi indítja be a fantáziánkat, mi szakíthat ki a megszokottságból. Hogy a szexuális erőforrásainkat mennyire aknázzuk ki és mennyit fejlődhetünk még az idők során, az attól is függ, hogy milyen partnerekkel szereztünk tapasztalatokat, milyen neveltetésben részesültünk, mennyire vagyunk képesek megélni az ösztöneinket, átadni magunkat a vágyainknak, mint ahogy az is sokat számít, hogy milyen szexuális blokkokat, téveszméket hurcolunk magunkkal. Nagy Edit szerint mindezek mellett az is fontos, hogy a szellemi fejlődésünk melyik lépcsőfokán állunk.
„Léteznek arra mutató tendenciák, hogy egy nő általában negyven éves korára „érik be”, és nyílik ki igazán. Véleményem szerint ez sokkal inkább függ az illető személyiségének fejlettségétől, mint a valódi korától. Ahogy életünk minden területéért dolgoznunk kell, úgy a jó szexért is mozgósítanunk kell az energiáinkat. Sajnos sokan azt a nézetet vallják, hogy a problémák és az elégedetlenség rajtunk kívül álló okokra vezethetőek vissza, így azok megoldása és fejlesztése nem ránk tartozik. Ez a hozzáállás nem visz előrébb, igenis tennünk kell azért, hogy szexuális életünk jobbá, izgalmasabbá váljon!”

Vátszjájana titka

Ha úgy érezzük, elakadtunk a fejlődésben, nem szégyen, ha alaposabb kutatásba kezdünk a témában. A Káma-szútra segítségével például rengeteget tanulhatunk a testi szerelem szépségeiről. Vátszjájana, a mű szerzője szerint a gyönyör tudatossá válását az élvezetnek a szellemmel és a lélekkel való egyesülése segíti. A szerelmeskedést mindig újabb és újabb árnyalatokkal kell gazdagítani, kreativitásra és a fantázia szárnyalására van szükség ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen az együttlét, melyekhez a Káma-szútra remek ötleteket nyújt. A mű időtlensége talán abban rejlik, hogy a pironkodásra is okot adó tanácsok mellett egyedülálló módon képes elősegíteni az egymásban való lelki kiteljesedést, magasabb szintre emelve ezzel a szexualitást.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X