Főoldal > EGÉSZSÉG > A test vagy a lélek korrekciója? – Plasztikai beavatkozás a szakértő szemével

A test vagy a lélek korrekciója? – Plasztikai beavatkozás a szakértő szemével

lélekplasztikai sebész
0

Írta: and

Plasztikai műtétet fontolgatsz? Légy őszinte magadhoz: vajon miért gondolod, hogy szükséged van a műtétre, és mit vársz egy ilyen beavatkozástól? Lássuk, mire kell figyelned, ha úgy döntesz, hogy mégis a plasztikai sebész az egyetlen és lehetséges megoldás! Kiknek javasolt a plasztikai műtét? A szakemberek szerint, ha megfelelő önismerettel és egészséges önértékeléssel rendelkezel, ám elégedetlen vagy […]

Plasztikai műtétet fontolgatsz? Légy őszinte magadhoz: vajon miért gondolod, hogy szükséged van a műtétre, és mit vársz egy ilyen beavatkozástól? Lássuk, mire kell figyelned, ha úgy döntesz, hogy mégis a plasztikai sebész az egyetlen és lehetséges megoldás!

Kiknek javasolt a plasztikai műtét?

  • A szakemberek szerint, ha megfelelő önismerettel és egészséges önértékeléssel rendelkezel, ám elégedetlen vagy valamelyik testi jellemződdel, akkor a plasztikai műtét segíthet a helyzet megváltoztatásában, a vágyott külső elérésében.
  • Ha olyan testi hibával vagy szépséghibával “áldott meg” a természet, amely zavaró számodra, akkor szintén javasolt a plasztikai beavatkozás, mert a változtatás javítani fogja önbecsülésed és  segít abban, hogy jobb minőségű életet élj.

Amikor a plasztikai műtét ellenjavallt!

Ha azt várod a plasztikai beavatkozástól, hogy “kicserélődsz” és  valaki más leszel vagy megváltozik az élted, akkor a műtét után is csalódott maradsz.

0013607_1.jpg ()

A szakértők szerint ne vállalkozz plasztikai műtétre, ha:

  • Élethelyzeti krízisben vagy. Azaz, ha valamilyen veszteség ért: például válás, szeretett hozzátartozód halála vagy állásod elvesztése. Próbáld magad túltenni a krízisen a veszteség feldolgozásával, megoldások keresésével és reális életcélok kitűzésével. A plasztikai műtét nem lehet életcél, és az életedben nem szolgálhat a krízis megoldásaként. 
  • Ha elvárásaid a műtét eredményével kapcsolatban irreálisak. Attól, hogy a sztárokhoz hasonlóan plasztikai beavatkozásnak veted alá magad, életviteled még nem lesz olyan, mint a sztároké. Egy komoly baleset vagy betegség után sem várhatod a plasztikai műtéttől, hogy ismét visszanyered “eredeti” külsőd. Ahogy a kozmetikai beavatkozás nem tudja visszahozni az elmúlt ifjúságot sem!
  • Korábban pszichiátriai betegséggel kezeltek. Ha depresszióval, szorogással kezeltek  vagy valamilyen személyiségzavart állapítottak meg nálad, akkor a műtét utóhatása és az azt követő lelki viharok miatt nem biztos, hogy alkalmas vagy a plasztikai beavatkozásra. Ha orvosaid mégis úgy döntenek, hogy lehetséges a műtét, akkor pszichiátered és a plasztikai sebész együttműködésére lesz szükség a műtétet megelőző és azt követő időszakban.
  • BDD (Body Dysmorphic Disorder) esetén.  A BDD egy pszichiátriai betegség, amelyet testképzavarnak vagy “kóros alaktalanság érzetnek” is neveznek. A betegek állandóan testi hibákat vélnek felfedezni önmagukon, és felnagyítják az apró testi hibákat: például az orruk furcsa formája, hámlónak vagy pattanásosnak vélt bőrük stb. foglalkoztatja őket állandóan. Az elképzelt vagy felnagyított testi hibáik miatt jelentős szorongást, stresszt élnek át. Figyelmük beszűkül, leggyakrabban testük felnagyított vagy vélt hibáival foglalkoznak. Kényszeresen ellenőrizgetik megjelenésüket a tükörben és indokolatlanul sok időt töltenek “hibáik” elkendőzésével.A plasztikai beavatkozás csak tovább súlyosbítja a BDD tüneteit. A betegek dühöt élnek át, mivel örök elégedetlenek a műtét eredményével. A korrigált testi “hiba” helyett rendszeresen újabbakat fedeznek fel önmagukon. A plasztikai beavatkozás eredményével elégedetlen betegek körében nagyon gyakori az öngyilkosság. A BDD gyógyszeres beavatkozással és pszichoterápiával javítható, gyógyítható.

A plasztikai műtétet követő lehetséges lelki változások

Egy Amerikában készült felmérés szerint, a plasztikai műtéten átesettek 75%-a elégedettségről, pozitívabb önértékelésről és mozgalmasabb, aktívabb életvitelről számolt be a műtétet követő időszakban. Vonzóbbnak és  boldogabbanak vallották magukat.

Milyen negatív érzelmi változásra lehet számítani a műtét után?

  • Testi-lelki stresszt válthat ki a  műtétre való felkészülés és az azt követő időszak.
  • A műtét után többen, az ún. “blues”-ról, egyfajta testi-lelki levertségről, kiábrándultság érzésről számoltak be. Ez az állapot hasonló a “baby-blues” néven közismert, szülést követő lelki állapothoz.
  • A beavatkozás után gyakori a depressziós állapot.
  • A  lelki harmónia megingását okozhatja, hogy el kell fogadni az új, megváltozott testrészt, külsőt. Ez még akkor is vegyes érzelmeket okoz, ha a végeredmény pozitív.
  • A környezet, a partner,családtagok, barátok reakciója is befolyásolja a műtéten átesett személy lelki állapotát. Különösen akkor, ha a partner vagy a gyermek jobban szerette a “Kedves” vagy “Mami” korábbi külsejét. Egyesek el is titkolják a műtét tényét, barátaik, kollégáik körében.

Így védd ki a műtét lehetséges káros utóhatásait!

  • Törekedj a biztonságos körülmények megteremtésére és tájékozódj a beavatkozás előtt! 
  • Nem mindig a pénz a fő szempont: ahogy az olcsó ár, úgy a  fényűző rendelő is megtévesztő lehet.
  • Mindig tájékozódj a plasztikai sebész képzettségét, végzettégét illetően és arról is, hol szerezte szakképesítését. Kérj referenciát!
  • Az orvosnak kötelessége tájékoztatni téged a műtétre vonatkozó valamennyi kérdésben!
  • A plasztikai beavatkozás igazi műtét, ezért ha valamilyen betegséged, fejlődési rendellenességed van, arról feltétlenül tájékoztatsd orvosodat. Ne feledd: minden lelkiismeretes orvos felméri a páciense állapotát!
  • Ha szükséges, a műtét előtt gondoskodj a lelki felkészítésedről – ehhez igénybe veheted pszichológus szakember segítségét is. A műtétet követő lelki változások miatt is szükséged lehet pszichiáter, pszichológus konzulens segítségére.
  • Ha megfontolod tanácsainkat, és megfelelő életszakaszban veted alá magad a plasztikai beavatkozásnak, elkerülheted a káros hatásokat.
  • Ne feledd, hogy fontos az érzelmi támogatottság. A műtét hozhat pozitví változást az életedben, de testi-lelki stresszt is okozhat. Ilyenkor szükséged lehet családtagjaid, barátaid támogatására és pszichológus szakember segítségére is.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X