Főoldal > EGÉSZSÉG > Vészesen közeleg az influenza

Vészesen közeleg az influenza

beteginfluenzaoltás
0

Írta:

A tavalyi 8 ezer megbetegedéssel szemben idén kétszer ennyit jósolnak a szakemberek. Ennek oka, hogy az idei évben várható, és egyébként vészesen közeledő influenza az eddigiektől eltérő típusú, így az emberek szervezete kevésbé lesz képes ellenállni neki.A hazánkba érkező influenza a járványügyi főosztályvezető helyettes, Szolnoki István szerint nem lesz súlyosabb vagy veszélyesebb, de valószínűleg többen […]

A tavalyi 8 ezer megbetegedéssel szemben idén kétszer ennyit jósolnak a szakemberek. Ennek oka, hogy az idei évben várható, és egyébként vészesen közeledő influenza az eddigiektől eltérő típusú, így az emberek szervezete kevésbé lesz képes ellenállni neki.
A hazánkba érkező influenza a járványügyi főosztályvezető helyettes, Szolnoki István szerint nem lesz súlyosabb vagy veszélyesebb, de valószínűleg többen fognak megbetegedni.
Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem azért, mert az emberek szervezete nem emlékszik a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket.

Védőoltással az influenza ellen:
Az influenza jellemzően december és március között jelenhet meg hazánkban. Ennek megfelelően javasolt az oltásokat az őszi hónapokban – szeptemberben, októberben – elvégezni. Az oltást évente szükséges ismételni, az előző évi oltás adta védettség ugyanis jelentősen csökken az év során, és az oltóanyag összetétele is változhat az influenza típusának módosulásával.

Kiknek javasolt az influenza elleni védőoltás?

  • 65 év felettiek, otthonok lakói
  • felnőtt nők, akik az influenza szezon idején terhesek lehetnek
  • kórházak, járóbeteg-ellátás orvosai, nővérek, egyéb alkalmazottak.
  • időseket és magas kockázatú egyéneket ellátó otthonok, elfekvô intézetek alkalmazottjai, házi ápolók, idős emberek családtagjait a veszélyeztetettek környezetében.
  • HIV-fertőzöttek
  • szoptató anyák, utazók

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X