Főoldal > DIÉTA > 9 táplálék, amit sose fogyassz, ha beteg vagy

9 táplálék, amit sose fogyassz, ha beteg vagy

betegségétkezésinfluenza
0

Írta:

Az étel egészen biztosan nem az első dolog, amire vágysz, ha ledöntött a lábadról az influenza vagy a gyomorrontás.

Betegen még inkább szüksége van szervezetünknek a minőségi tápanyagra, a gyorsabb gyógyulás érdekében, ezért nem célszerű kihagyni az étkezéseket. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, bizonyos ételek és italok tovább ronthatnak közérzetünkön. Összeállításunkból most megtudhatod, melyik az a 9 dolog, amit ilyenkor jobb elkerülni.

Kávé

Ilyenkor hagyd ki: bármilyen betegség, de leginkább gyomorrontás és -hurut esetén.

Ezért hagyd ki: a kávé vízhajtó, ezért dehidratációt okoz. Vírusos és egyéb megbetegedések idején a hidratáció kiemelten fontos szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében. Hányás és/vagy hasmenés esetén pedig különösen veszélyes, mivel a szervezet ilyenkor extra folyadékot veszít. Ráadásul a koffein serkenti a bélrendszer izmait, így hevesebbé teszi a hasmenést.

Narancslé

Ilyenkor hagyd ki: köhögés vagy torokfájás esetén.

Ezért hagyd ki: a savas narancslé általában frissítő, de légúti betegségeknél tovább erősíti a fájdalmat. Citromsavat tartalmaz, amely irritálja a már gyulladt torkot. Nemcsak a tüneteket fokozza, de a várt gyógyulást is késlelteti.

Édességek

Ilyenkor hagyd ki: szinte az összes betegség, de leginkább gyomorhurut esetén.

Ezért hagyd ki: a finomított cukor ideiglenesen elfojtja a fehérvérsejtek természetes baktériumölő képességét. Néhány órával a csoki, a cukros müzli vagy a keksz fogyasztása után, az immunrendszer legyengül, így nem képes felvenni a harcot a támadó baktériumokkal szemben.

Üdítők

Ilyenkor hagyd ki: mindig, de különösen gyomorhurut esetén.

Ezért hagyd ki: a kávéhoz hasonlóan, a koffeint tartalmazó üdítők dehidratációt okoznak. Ráadásul tele vannak tömve cukorral is, így az immunrendszer ellen a betegséggel együtt indítanak globális támadást. Sajnos a diétás kóla sem jó alternatíva, mert a mesterséges édesítőszerek olyan molekulák, amelyek nehezen emésztődnek, így puffadást, sőt hasmenést is okozhatnak. A gyomor kínzó tüneteit tehát tovább fokozzák. Ha alig tudsz inni, a sima víz pedig különösen nem esik jól, akkor válaszd inkább az elektrolitokkal dúsított, alacsony cukortartalmú sportitalokat, vagy a kókuszvizet.

Alkohol

Ilyenkor hagyd ki: bármilyen betegség, de különösen gyomorproblémák idején.

Ezért hagyd ki: az alkohol a másik ital, amely komoly dehidratációt okoz. Bár egy jó pálinka igazi házi gyógyír torokgyulladás esetén, fogyasztását mégsem javasoljuk, mert nemcsak vizet von el a szervezettől, de felgyorsítja az emésztést is.

Ropogós finomságok

Ilyenkor hagyd ki: torokgyulladás esetén.

Ezért hagyd ki: a müzli, a chips, sőt a toast darabos állaga olyan, mintha egy smirglit húznál végig a torkodon. Nemcsak kellemetlen, de irritálja a torokot, és hosszabbítja a betegség idejét.

Tej

Ilyenkor hagyd ki: fulladás vagy erős gyulladás esetén.

Ezért hagyd ki: már biztos te is hallottad, hogy a tejtermékeket érdemes messzire kerülni, ha beteg vagy, mert nyálkát és váladékot termel. Az orvosok ezt még nem erősítették meg tudományos oldalról, de a legtöbben ezt tapasztalják.

Sült vagy zsíros ételek

Ilyenkor hagyd ki: gyomorpanaszok esetén.

Ezért hagyd ki: a zsíros ételek lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, gyomorsavat, vagy akár hányást okozva. Hagyd el a sült krumplit és a vörös húst addig, amíg meg nem gyógyultál. Ha pedig nem is hiányzott, akkor alakod érdekében utána sem kötelező újra enni őket.

Fűszeres ételek

Ilyenkor hagyd ki: ha folyik az orrod.

Ezért hagyd ki: a chili és a fűszeres szószok a bennük található kapszaicin miatt erősek. Tévhit, hogy ez gyógyhatású lenne, csak erősíti az orrfolyást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X