Főoldal > EGÉSZSÉG > Kávéimádó vagy? Ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását

Kávéimádó vagy? Ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását

energiafáradtságitalkávékoffeinmellékhatás
0

Írta:

Kávé nélkül képtelen vagy felébredni? A munkahelyen is literszámra iszod, csak hogy koncentrálni tudj? Vess véget a féktelen koffeinfogyasztásnak, ugyanis megannyi káros mellékhatással számolhatsz, ha nem tartasz mértéket.

A kávét leginkább ízéért és élénkítő hatása miatt kedveljük. Addig nincs is baj, amíg napi kettőnél nem iszol többet, ha azonban nem állsz meg ennyinél, már ideje elgondolkodnod azon, nem tennéd-e jobban, ha inkább egy-két órával többet pihennél a megszokottnál, és kevesebb koffeint vinnél a szervezetedbe.

Dehidratál

A kávé a benne lévő koffein miatt igen erős vízhajtó hatással rendelkezik. Ha sok kávét fogyasztasz, szervezeted kiszáradhat. Egy normál presszókávé például 2 deci vizet von el a testedből. Ezért van az, hogy jobb nevű kávézókban vizet is felszolgálnak a fekete nedű mellé. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig egészséges és ránctalan maradj, ne vidd túlzásba a kávéfogyasztást és fokozottan ügyelj a kellő mennyiségű folyadékpótlásra.

Megemeli a vérnyomást

A rendszeres, nagy mennyiségű kávéfogyasztók a vérnyomás megemelkedésével is számolhatnak. Ez különösen veszélyes akkor, ha egyébként is gondok vannak az értékeiddel. Ebben az esetben jobban teszed, ha leszoksz a kávéról, és minden más koffeintartalmú élelmiszerről egészséged megőrzése érdekében. Hidd el, nem ér az egész annyit, hogy komolyabb problémák adódjanak a későbbiekben.

Coffee beans and wooden scoop filling entire image, Image: 43385279, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Besárgulnak a fogaid

Valószínűleg te is tapasztaltad már a környezetedben, hogy azokban az embereknek a fogazatán, akik hosszú évek, évtizedek óta a kávé rabjai, meg is látszik az eredmény. A fekete italtól ugyanis a fogak nagyon könnyen besárgulhatnak, és ez a kellemetlen mellékhatás csak fokozódik, ha napi többször áldozol a kávézás oltárán.

Termékenységi problémák

Egyes kutatások arra jutottak, hogy azok a nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak kávét, jóval nehezebben esnek teherbe, mint azok a társaik, akik szinte egyáltalán vagy nem is isznak soha ebből az élénkítő italból. Ugyanakkor a várandós nőkre is veszélyes lehet, hiszen akár a koraszülés fenyegetettsége is ott lebeghet az felett, aki nem tud mértéket tartani a kávéfogyasztásban terhesen sem.

Függőséget okoz

Ez valószínűleg nem újdonság mindazok számára, akik nem képesek kávé nélkül eltölteni egyetlen napot sem. A koffein ugyanis komoly függőséget okozhat azoknál, akik nem tudnak mértéket tartani a fogyasztásban. A függőségről leszokni pedig leginkább csak a drasztikus módszerek vezethetnek célra: el kell hagyni a kávéfogyasztást, vagy pótolni koffeinmentes változattal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X