Főoldal > EGÉSZSÉG > Szívroham okozhatta Albert Györgyi halálát

Szívroham okozhatta Albert Györgyi halálát

Albert Györgyihalálszívroham
0

Írta:

A szívrendszeri betegségek csak a nők körében évi 8,6 millió halálesetet okoznak – ezzel a haláloki statisztika harmadik helyén állnak ezek a betegségek. A halálozások oka a leggyakrabban az, hogy a betegek nem észlelik a tüneteket időben. Vagy ha észlelik is, nem sejtik, mekkora a baj. A mellkasi fájdalmakat a legtöbben múló fáradtságra, éhségre és kimerültségre fogták, […]

A szívrendszeri betegségek csak a nők körében évi 8,6 millió halálesetet okoznak – ezzel a haláloki statisztika harmadik helyén állnak ezek a betegségek. A halálozások oka a leggyakrabban az, hogy a betegek nem észlelik a tüneteket időben. Vagy ha észlelik is, nem sejtik, mekkora a baj. A mellkasi fájdalmakat a legtöbben múló fáradtságra, éhségre és kimerültségre fogták, holott – ha felmerült volna bennük, hogy a szívükkel lehet a probléma - életük megmenthető lett volna. A szívbetegségekre jellemző tüneteket észlelőknek mindössze 50%-a fordult egy órán belül orvoshoz.  

A szívinfarktus okai, előzményei lehetnek:

  • Túlsúly
  • Magas vérnyomás
  • Stresszes, kiegyensúlyozatlan életmód
  • Mozgásszegény életmód
  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás

0014657_1.jpg ()

Táplálkozási tippek:

  • Fogyassz naponta pár szem diót, melynek alfal-linolánsav tartalma segíthet a vérnyomásproblémák és a szívinfartkus kockázatának csökkentésében.
  • Mértékkel fogyassz jó minőségű vörösbort, mely sok szövetvédő, így főként az érelmeszesedés ellen ható antioxidánst tartalmaz.
  • Egy újabb érv az ízletes olasz konyha mellett – a dél-európai népek ételei ugyanis bizonyítottan csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát! A mediterrán diéta persze nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve éjjel-nappal bolognai spagettit ehetsz, ajánlott viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot, olívaolajat, tengeri halakat és sovány húsokat fogyasztanod – ezek az ételek ugyanis hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is.

Mozogj rendszeresen!
Ahhoz, hogy elkerüld a gyakran halállal végződő szívrohamot, fontos, hogy rendszeresen végezz valamilyen testmozgást, mellyel edzed az ereid falát, és amellyel megszabadulhatsz a felesleges kilóktól. Ha szeretnél leszokni a dohányzásról, akkor is érdemes a mozgással kezdened: a rendszeresség, a fizikai aktivitás segíthet abban, hogy a káros szenvedélyről könnyebben lemondj.

Portréfotó: Bársony Bence/RTL Klub
További képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X