Főoldal > EGÉSZSÉG > Jön az influenza, csak nem tudni, mikor

Jön az influenza, csak nem tudni, mikor

begegséginfluenzajárvány
0

Írta:

Pandémiának a világjárványokat nevezzük. Influenza pandémiáról akkor beszélünk, amikor szinte minden földrészen pusztít az influenzavírus. Mivel a vírus rendkívül változatos, így időszakonként újabb és újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen a lakosság nagy része nem védett, még nem alakult ki ellenük a szervezet saját védekező rendszere, így rendkívül fertőzőképesek. Pandémiáról akkor beszélhetünk, ha egy ilyen […]

Pandémiának a világjárványokat nevezzük. Influenza pandémiáról akkor beszélünk, amikor szinte minden földrészen pusztít az influenzavírus. Mivel a vírus rendkívül változatos, így időszakonként újabb és újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen a lakosság nagy része nem védett, még nem alakult ki ellenük a szervezet saját védekező rendszere, így rendkívül fertőzőképesek. Pandémiáról akkor beszélhetünk, ha egy ilyen vírus jelenik meg – amely ellen az emberek többsége védtelen, nincs ellene oltóanyag sem –, és amely komoly megbetegedést okoz, valamint rendkívül gyorsan terjed országról országra, egyik földrészről a másikra.

Így készüllhetsz fel egy esetleges világjárványra:

  • Influenzajárvány idején tisztítsd és fertőtlenítsd körültekintőbben a különféle felületeket háztartásodban.
  • A Pandémiás Prevenciós Bizottság javasolja, hogy oltasd be magad szezonális influenza elleni vakcinával.
  • Váljon szokásoddá az alapos tisztálkodás!
  • Rendszeresen moss kezet szappannal!
  • Köhögéskor, tüsszentéskor használj zsebkendőt!
  • Ha beteg vagy, mindenképp maradj otthon!
  • Táplálkozz kiegyensúlyozottan! Sokféle ételt fogyassz, köztük sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékeket!
  • Étrended tartalmazzon kis zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat, csirkét, halat, hüvelyeseket!
  • Igyál sok vizet, fogyassz kevés sót és cukrot, kerüld a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket!
  • Mozogj rendszeresen, és alaposan pihenje ki magát!

A Magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László a napokban elmondta: 50% az esélye annak, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben influenza-világjárvány, azaz pandémia söpörhet végig hazánkban is. Az elnök azt is elmondta, hogy a teljesen új vírus amely a szakemberek szerint a madárinfluenza és a szezonális humán influenza vírusának egyesüléséből jöhet létre, Magyarországon akár 2,5 millió embert betegíthet meg, akik közül több mint 62 ezren meg is halhatnak.

A világjárványról bővebben a Pandémiás Prevenciós Bizottság hivatalos oldalán olvashatsz – katt ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X