Főoldal > EGÉSZSÉG > Mellrákot okoz az izzadásgátló és a szilikon? Tévhitek a mellrákról

Mellrákot okoz az izzadásgátló és a szilikon? Tévhitek a mellrákról

daganatmellráktévhit
0

Írta:

Csak azokat veszélyezteti a mellrák, akiknek a családjában előfordult ez a betegség Azoknál a nőknél, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, 70%-ban semmilyen kockázati tényezőt nem fedeztek fel - vagyis semmilyen jel nem utalt arra, hogy fokozottabban veszélyeztetné őket ez a betegség. A családi halmozódásra azonban fontos odafigyelni: ha a közvetlen rokonságban, vagyis szülő, nagyszülő, gyermek esetében előfordult emlődaganat, […]

Csak azokat veszélyezteti a mellrák, akiknek a családjában előfordult ez a betegség
Azoknál a nőknél, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, 70%-ban semmilyen kockázati tényezőt nem fedeztek fel - vagyis semmilyen jel nem utalt arra, hogy fokozottabban veszélyeztetné őket ez a betegség. A családi halmozódásra azonban fontos odafigyelni: ha a közvetlen rokonságban, vagyis szülő, nagyszülő, gyermek esetében előfordult emlődaganat, a mellrákra való hajlam kétszer akkora, mintha nem lenne családi előzmény. Ha közvetlen ágon két rokonnál is előfordult a mellrák, a kockázat még ennél is nagyobb lehet.

Az izzadásgátlók használata mellrákot okoz
Egy, a rákmegelőzés fontosságát hangsúlyozó társaság kezdte terjeszteni a hírt, miszerint a sokak által használt izzadásgátló dezodorok előidézői lehetnek a rosszindulatú emlőráknak. Ennek biznyítása az eddig elvégzetteknél azonban több és széleskörűbb kutatást igényel, hisz az ilyen jellegű kozmetikumokban található paraben összetevő rákkeltő hatását eddig nem sikerült kétségtelenül bizonyítani.

0014672_1.jpg ()

A mellimplantátumok fokozzák a mellrákra való esélyt
Kutatások szerint a mellimplantátummal együtt élő nők nem veszélyeztetettebbek, azoknál a nőtársaiknál, akik „csak” természet adta emlőkkel élnek. Igaz viszont az, hogy a szilikonbetét miatt a hagyományos mammográfiás szűrésen túl ebben az esetben szükség lehet további, sugárzással együtt járó vizsgálatokra.  

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X