Főoldal > EGÉSZSÉG > A 7 leghatásosabb tipp – Így előzd meg az influenzát!

A 7 leghatásosabb tipp – Így előzd meg az influenzát!

influenzajárványmegelőzés
0

Írta:

A szakemberek az idei télre is járványt jósolnak, ezért kezdd el a betegség elleni védekezést már most – lássuk, hogy a forró citromos tea mellett mivel harcolhatsz az alattomos vírus ellen! 1. Tipp: Sportolj többet! A rendszeres testmozgás most talán még fontosabb, mint az év többi részében – a sportolás ugyanis erősíti az immunrendszert, így […]

A szakemberek az idei télre is járványt jósolnak, ezért kezdd el a betegség elleni védekezést már most – lássuk, hogy a forró citromos tea mellett mivel harcolhatsz az alattomos vírus ellen!

1. Tipp: Sportolj többet!

A rendszeres testmozgás most talán még fontosabb, mint az év többi részében – a sportolás ugyanis erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbá tesz a betegségekkel, köztük az influenzával szemben! Kezdj el mozogni, vagy ha hetente többször edzel, most szánj rá még plusz egy félórát! Hétvégén sétálj nagyokat a szabadban, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs szmog!

2. Tipp: Próbáld ki a jógalégzést!  

A légutaid komoly veszélynek vannak kitéve az influenzás időszakban, ezért tisztítsd ki őket. Erre tökéletes megoldás a váltott orrlyukú jógalégzés: tedd mutató- és középső ujjadat a két szemöldököd közé, a szabadon maradt hüvelyk- és gyűrűsujjaddal zárhatod-nyithatod az orrlyukaidat. Lélegezz nagyot az egyik orrlyukadon keresztül! Addig szívd a levegőt, amíg úgy nem érzed, hogy az egész tüdőd megtelt oxigénnel! Fújd ki a levegőt a másik orrlyukadon! Végezd a gyakorlatot naponta legalább 15 percig, váltogatva az orrodon a levegő áramlását – hidd el, sokkal tisztábbak lesznek a légutaidat!

0015672_1.jpg ()

3. Tipp: Figyelj a higiéniára!

Az influenzavírus cseppfertőzés útján terjed, a levegőbe kiköhögött kórokozó még órákkal később is életképes, így fertőzni is tud – ahogy a zsebkendőre került vírusok is! Ezért novemberben, decemberben és kora tavasszal minél gyakrabban – legalább naponta ötször-hatszor – moss kezet szappannal vagy fertőtlenítővel. Ebben az időszakban egy kézfogás vagy egy puszi is veszélyes lehet, hiszen így kerülhet át legkönnyebben a vírus egyik emberről a másikra!

4. Tipp: Párologtass a szobában!

A lakásodat is készítsd fel az influenzajárványra! Számos kutatás bizonyította, hogy az influenzavírus száraz levegőben tud a legkönnyebben terjedni, ráadásul a szárazság az orr védekezőképességét is gyengíti – ezért minél gyakrabban párologtass vizet a szobákban! A legegyszerűbb megoldás, ha a radiátorra teszel egy illóolajjal és vízzel teli tálat: a legjobb választás a menta- vagy az eukaliptuszolaj! Az ablakokat naponta többször nyisd ki, és szellőztess öt-tíz percig, de a fűtésre is figyelj oda: a szervezetnek a 18 fok körüli hőmérséklet a legkellemesebb! Ennél se melegebb, se hidegebb ne legyen a hálószobádban!

5. Tipp: Irány a szauna!

Jó hatással van a szervezetedre, ha a nyálkás-hideg novemberi időben rendszeresen szaunázol – legalább hetente egyszer ülj be a forró kabinba! Érdemes legalább egy órát – természetesen megszakításokkal – eltöltened a melegben! A szauna forrósága kihozza testedből a méreganyagokat, ráadásul ha utána hideg-meleg váltózuhanyt veszel, az még ellenállóbbá tesz a kórokozókkal szemben! Tilos a szaunázás, ha  érzed magadon a megfázás vagy az influenza első tüneteit!

6. Tipp: Oltasd be magad influenza ellen!

Idén minden eddiginél többen oltatták be magukat influenza ellen – ha te is nagyobb védettséget szeretnél a betegség ellen, illetve szeretnéd elkerülni az esetleges szövődményeket, minél hamarabb menj el a háziorvosodhoz! A szérum ugyanis körülbelül 14 nap alatt fejti ki a hatását, vagyis csak a beadást követő két hét múlva leszel valóban védett az influenzával szemben! A pozitív hatás hat-tizenkét hónapig tart, így minden ősszel meg kell ismételned az injekciót!

7. Tipp: Sóbarlang az immunrendszer erősítésére 

Az influenza megelőzésére próbáld ki a sóbarlangot, amelynek levegője mentes a különféle allergénektől, alacsony baktérium- és mikoorganizmus koncentrációja. Ez igazi felüdülés a szervezet immunrendszerének. A sóbarlangban ösztönösen mélyebbeket és jobban lélegzel – a barlang klímája váladékoldó, antibakteriális- és gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert és csillapítja a fájdalmat. Próbáld ki te is! Bővebb információ: www.sobarlang.hu – Katt ide!

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X