Főoldal > EGÉSZSÉG > A szülés indítása természetes úton – szakértői szemmel

A szülés indítása természetes úton – szakértői szemmel

babaszülésvárandósság
0

Írta: and

Azt, hogy milyen folyamatok indíthatják be a szülést, nem lehet egész pontosan meghatározni. Dúla szakértőnk segítségével összegyűjtöttük, hogy mik lehetnek a szülés megindulásának lehetséges okai és jelei. Lássunk ezek közül néhányat! A szülés megindulásának lehetséges okai A baba indítja be hormonális úton – mert már meg szeretne születni. A szülést a méhlepény, mint hormontermelő szerv […]

Azt, hogy milyen folyamatok indíthatják be a szülést, nem lehet egész pontosan meghatározni. Dúla szakértőnk segítségével összegyűjtöttük, hogy mik lehetnek a szülés megindulásának lehetséges okai és jelei. Lássunk ezek közül néhányat!

A szülés megindulásának lehetséges okai

  • A baba indítja be hormonális úton – mert már meg szeretne születni.
  • A szülést a méhlepény, mint hormontermelő szerv indítja be.
  • A méh megnyúlása következtében indul be a szülés.
  • Környezeti, fizikai, lelki tényezők, mint pl: a hold állása, front, vihar, a magzatvíz mennyisége, sírás, nevetés, stb. (Általában nem a frontkor, hanem az előtte lévő napon indul be a szülés, ha valaki már terminus közelben van.)

A szülés megindulásának jelei

  • A baba a szülés környékén lejjebb ereszkedik, ami az anyának megkönnyebbülést okoz. Többet tud egyszerre enni, és szabadabbá válik a légzése.
  • Gyakori ürítési kényszer (vizelés, székelés, ami akár hasmenéssé fokozódhat).
  • A nyákdugó távozása.
  • A jósló fájások egyre erősebbé és gyakoribbá válnak.
  • Anyai szinten megjelenik a „fészekrakást” jelképező energiaszint emelkedés – vagyis kitakarítja az egész házat, főz, mos, szorgoskodik.
  • Jelentkezhet hányinger, ami terminus közelben nem feltétlenül azt jelenti, hogy valami rosszat ettél.
  • Az anyai megérzés, ami szintén fontos jel lehet.

0015726_1.jpg ()

Amennyiben a szülés még várat magára, de már igencsak itt lenne az ideje, akkor segítség lehet néhány jól bevált természetes módszer az elindítására.

Természetes módszerek a szülés beindítására

Szeretkezés
Az ondóban található prosztaglandin hormon segíti a méhszáj érését, és az orgazmus közben felszabaduló oxitocin rásegíthet a szülés indulására. Amíg a baba nincs születésre kész állapotban, addig a szeretkezésnek nincsen semmiféle ellenjavallata. Ne feledd: megrepedt burok esetén tilos a szexuális élet!

Lelki változás
Egy kiadós sírás, egy igazán jóízű nevetés vagy egy kellemes masszázs is megindíthatja a szülés folyamatát. Ilyenkor ugyanis az anya teljesen elengedi magát, ami lelki szinten sokszor elegendő a szülés megindulásához.

Mellbimbó ingerlése
Lassan, szakaszosan javasolt a mellbimbót ingerelni, mert ilyenkor is oxitocin szabadul fel a szervezetben, ami méhösszehúzódást okozhat. Amennyiben túl erős kontrakciókat okoz, azonnal abba kell hagyni.

Akupresszúra
Az ún. lép 6-os pontot (a belső bokacsont felett 4 ujjnyira található) a mutató- vagy hüvelykujjal kell masszírozni.

Homeopátia
A következő homeopátiás szerek segíthetnek a szülés beindításában, illetve a szülés alatt, pl: Caulphyllum vagy Cimicifuga C30 – napi egy-két alkalommal kell szedni egy adagot (egy adag = 5 bogyó). Ha szeretnél személyre szabott készítményt alkalmazni, konzultálj homeopata orvossal.

Fűszeres ételek
Egyes jól bevált fűszernövények nagyobb mennyiségben szülésindító hatásúak lehetnek, mint például: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, majoránna. Készíthetsz velük egy jó, olaszosan elkészített, fűszeres ételt. Ezen kívül minden olyan fűszernövény alkalmazható, amely alhasi vérbőséget okoz.

Ricinuskoktél
Ezt az ízletes koktélt Németországban bevett szülésindító italként alkalmazzák, mert garantált a hatása. A következő összetevőkből áll: 2,5 dl baracklé, 2 evőkanál ricinusolaj, 2 csepp vasfűolaj. A keveréket tetszés szerint lehet fogyasztani bármilyen alkohollal (pl: pezsgővel) vagy vízzel. Mivel a ricinus elősegíti a bélmozgást, az anyának hasmenést okozhat.
Ne feledd: ennél az eljárásnál fontos a folyamatos magzati monitorizálás! A bélmozgás ugyanis a babánál is jelentkezhet, aminek következtében a kicsi mekóniumot (magzatszurkot) ürít a magzatvízbe és oxigénhiányos állapotba kerülhet! 

Képek forrása: Profimédia  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X