Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyugati orvoslás vagy natúrpatika? – Együtt eredményesebbek!

Nyugati orvoslás vagy natúrpatika? – Együtt eredményesebbek!

nyugati orvoslástermészetes módszerek
0

Írta:

Bár sokan szembeállítják egymással a hagyományos orvosi és a természetes módszereket, valójában azok kiegészítik egymást. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés vagy a sebészeti beavatkozás, de a gyógyulást ebben az esetben is gyorsíthatják az úgynevezett szelíd módszerek. A természetgyógyászat alapvetően egészségmegőrző, méregtelenítő és regeneráló hatású. A megelőzésben, a betegségek utáni felépülésben és a gyógyszerek hatásának […]

Bár sokan szembeállítják egymással a hagyományos orvosi és a természetes módszereket, valójában azok kiegészítik egymást. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés vagy a sebészeti beavatkozás, de a gyógyulást ebben az esetben is gyorsíthatják az úgynevezett szelíd módszerek. A természetgyógyászat alapvetően egészségmegőrző, méregtelenítő és regeneráló hatású. A megelőzésben, a betegségek utáni felépülésben és a gyógyszerek hatásának kiegészítésében van nagy szerepük. Tanításuk szerint a fájdalom mindig a szervezet egyik vészjelzése. Dr.Katona Edit homeopata szakértőnk az alábbi hasonlattal szemlélteti a különbséget a természetes és a hagyományos gyógymódok között:
„A sofőr sem takarja le a műszerfalon a vészjelző gombot, ha az felvillan, hanem utána néz, mi okozza a hibát, különben előbb-utóbb lerobban az autója. A szintetikus gyógyszerekkel történő rendszeres fájdalomcsillapítással nem kezeljük ki az okokat, csak elkendőzzük a gondot, aminek végül a szervezet látja kárát. Mindig a probléma forrását kell megtalálni.

0015600_1.jpg ()

Mikor segítenek?

„Régóta fennálló fájdalmak esetén érdemes természetgyógyászati módszereket alkalmazni. A reflexológia, vagyis a talp megfelelő idegvégződéseinek stimulálása az emésztőrendszeri betegségeken, puffadáson, hasfájáson, epe- és májproblémán, fejfájáson, valamint a méregtelenítésben és a fogyókúrában tud a leghatékonyabban közreműködni. A fitoterápia segít különböző betegségek leküzdésében, salaktalanító hatású, része az egészséges életmódnak, javítja a kedélyállapotot – sorolja Kökény Mária természetgyógyász szakértőnk. – A nyugati orvoslás sikerességét mindkét módszer növeli, hiszen ha egy sclerosis multiplexes vagy egy daganatos beteg az orvosságok szedése mellett természetgyógyász kezelése alatt is áll, annak erősebb lesz a lelke és ellenállóbb a szervezete. Ahhoz, hogy a reflexológia vagy a homeopátia kifejthesse hatását, legalább öt-tíz kezelésre van szükség. Ám mivel itt nem csak a fájdalom és a kellemetlen tünetek megszüntetése a cél, hanem a kiváltó ok kezelése, a hatása hosszabb távú. Mindig tudunk segíteni a hozzánk fordulónak, kivéve, ha anatómiai elváltozása van, vagy azonnali orvosi ellátásra szorul.”

Gyógyulás önerőből

Dr. Katona Edit szerint a homeopátia és általában véve a természetgyógyászat a bennünk lévő öngyógyító erőt mozgósítja, melyet testi és érzelmi panaszokra, akut és krónikus betegségekre egyaránt hasznosíthatunk. Akut problémáknál – például fülfájás, kruppos roham esetén – már néhány perc alatt csökkenhet a fájdalom, megkezdődhet a gyógyulás. Krónikus esetben hetek kellenek ehhez. A homeopaták ismétlődő, rendszeres panaszoknál jól tudják kezelni a hajlamot, így ha később vissza is tér a tünet, ritkábban és enyhébben jelentkezik. Nagyban függ azonban a pácienstől is, milyen gyorsan javul az állapota. Akik szívesen és aktívan vesznek részt a saját gyógyulásukban, illetve meg tudják figyelni a tüneteiket és hajlandóak őszintén beszélni a fizikai és érzelmi állapotukról, azok hamarabb számíthatnak gyógyulásra. A homeopátia hatásmechanizmusa a hasonlóság törvényén alapszik. A beteg olyan szert kap hígítva és dinamizálva (rázás vagy dörzsölés útján energiát közvetítenek bele), amely természetes töménységben egy egészséges emberben az övével megegyező tüneteket vált ki, speciális hígításban azonban a szervezetet gyógyulásra ösztönzi. A homeopátiát mindössze néhány esetben nem érdemes alkalmazni. Ha visszafordíthatatlan, krónikus anatómiai – például mozgásszervi – elváltozások váltják ki a beteg panaszait, ott a fizikoterápiának van több értelme. Ha túl sok méreganyaggal van terhelve a szervezet (évekig sok alkoholt, kávét vagy tejet ivott a beteg, gyógyszereket szedett, dohányzott, esetleg túl sok amalgámtömés van a fogában), akkor előbb meg kell szabadulni a toxinoktól, hogy kellőképpen tudjon hatni ez a finom energiákat alkalmazó módszer. A homeopátiás szereket bátran szedhetik kismamák, kisbabák is, ugyanakkor korlátozott a hatásuk az idős embereknél, mert nekik már gyengébb az öngyógyító erejük.

Eltérő vélemények

A természetgyógyászati kezelések hetekig, hónapokig is eltarthatnak. De mi a helyzet, ha közben műtétre jegyeznek elő? Miről kell tájékoztatni a sebészt? Erről megoszlik szakértőink véleménye. A reflexológus, fitoterapeuta Kökény Mária úgy gondolja, a műtét előtti konzultáción el kell mondani az orvosunknak, hogy milyen természetes készítményeket szedünk. Például ha elhallgatjuk, hogy halolajat eszünk, nagy bajt okozhatunk, mivel az gátolja a véralvadást. De a reflexológusnak is szólni kell az operációról, mert egy ideig sem előtte, sem utána nem szabad masszírozni a beteg talpát.

A cikk teljes terjedelemben a Wellness magazin novemberi számában olvasható!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X