Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógynövénykészítmények mégsem enyhítik a menopauza tüneteit?

Gyógynövénykészítmények mégsem enyhítik a menopauza tüneteit?

csontritkulásidőskormenopauza
0

Írta:

A brit tanulmány olyan gyógynövényekkel végzett klinikai kísérletekbe pillant bele, amely gyógynövényekből készült termékek népszerűsége egyre nagyobb a nők között,. Ezektől a termékektől azt várják, hogy csökkentsék a változókor tüneteit: a hangulatingadozásokat, a fáradtságot, a hőhullámokat, a libidócsökkenést és más, a hormonális változások okozta panaszokat. Az ide tartozó legfontosabb gyógynövények a poloskafű, a réti here, a dong […]

A brit tanulmány olyan gyógynövényekkel végzett klinikai kísérletekbe pillant bele, amely gyógynövényekből készült termékek népszerűsége egyre nagyobb a nők között,. Ezektől a termékektől azt várják, hogy csökkentsék a változókor tüneteit: a hangulatingadozásokat, a fáradtságot, a hőhullámokat, a libidócsökkenést és más, a hormonális változások okozta panaszokat. Az ide tartozó legfontosabb gyógynövények a poloskafű, a réti here, a dong gui vagy kínai angyalgyökér, a parlagi ligetszépe és a ginzeng.

A tanulmány készítői szerint a legtöbb kutatásnál hiányoznak a tudományos feltételek, amikor a készítmények hatékonyságát és biztonságát vizsgálják. Például sok vizsgálatban túl alacsony a résztvevők száma, a vizsgálat időtartama pedig túl rövid ahhoz, hogy pontos választ kapjunk. Az elfogadható vizsgálatok közül a poloskafűnél nem egyértelmű a bizonyíték, egyes kísérletek szerint a gyógynövény jó hatással van, mások szerint nem. Nagy- Britanniában „gyógytermékként” jegyeztek be egy poloskafüvet tartalmazó készítményt, ám felhívták a figyelmet arra, hogy a terméket szedő nőknél májkárosodás léphet fel.
„Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti here kivonata jótékony hatású, (továbbá) kevés a bizonyíték más, a változókori tünetek ellen használt készítmény hatásosságára vagy hatástalanságára, ezek a kínai angyalgyökér, a ligetszépe olaj, a ginzeng, a jamgyökér, a barátcserje, a sörélesztő és a zsálya” - teszi hozzá a tanulmány.

Az összefoglalás megjegyzi, hogy a gyógynövényből készült termékeket könnyű beszerezni a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran gondolják, hogy „biztonságosak”, mivel „természetes” anyagok.
„A valóságban a gyógynövényeknek gyógyszertani hatásaik vannak, így nemkívánt mellékhatásokat okozhatnak, és potenciálisan veszélyes kölcsönhatások alakulhatnak ki más gyógyszerekkel, mind gyógynövény alapúakkal, mind hagyományos gyógyszerekkel.”

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X