Főoldal > EGÉSZSÉG > Ölelés a stressz ellenszere?

Ölelés a stressz ellenszere?

erotikapárkapcsolatszex
0

Írta:

Azok a párok, akik részt vettek az „érintés erősítés” tréningen és alkalmazták a technikát otthon, magasabb oxytocin szinttel rendelkeztek (melyet „szerelem hormonként” is is ismernek), míg az alfa amiláz szintjük – mely a stresszel arányos – csökkent volt. A kutatást a Salt Lake Cityben található Brigham Young Egyetem munkacsoportja irányította. Az érzelmi és a szociális […]

Azok a párok, akik részt vettek az „érintés erősítés” tréningen és alkalmazták a technikát otthon, magasabb oxytocin szinttel rendelkeztek (melyet „szerelem hormonként” is is ismernek), míg az alfa amiláz szintjük – mely a stresszel arányos – csökkent volt. A kutatást a Salt Lake Cityben található Brigham Young Egyetem munkacsoportja irányította. Az érzelmi és a szociális támogatás a kulcs a lelki és testi egészséghez, mondták a kutatók, míg a házastársak egymást segítése egyenesen létfontosságú is lehet. Egy fontos, de kevéssé tanulmányozott módja ennek a támogatásnak, a nem szexuális, törődő fizikai érintés, mint például: a másik kezének fogása, az ölelés vagy egymást átölelve való ülés, fekvés.

Hogy megtudják ez a fajta érintés, miként érinti a stressz szintet, a kutatók 36 házaspárt osztottak be, egy pároknak szóló kapcsolaterősítő csoportba és egy kontroll csoportba. A kapcsolaterősítés program résztvevői egy úgynevezett „halló érintés” tréningen vettek részt – melynek célja többek közt a partner hangulatának tudatos javítása, megérintve annak nyakát, vállát és kezeit -, valamint tanulmányozták a különböző nyak és váll masszázs technikákat. A párok együtt gyakorolták a módszereket egy hónapon keresztül heti háromszor, alkalmanként harminc percig.

A kontroll csoport tagjai feljegyzéseket készítettek fizikai vonzalmuk megnyilvánulásáról és hangulatuk változásairól, mindeközben normális szokásaikat nem volt szabad megváltoztatniuk. Minden résztvevő vérnyomását, amiláz és oxytocin szintjét mérték a beavatkozás előtt, alatt és után. A kutatók a vérből meghatározták a kortizol nevű hormon szintjét, mely a szervezet stressz válaszának egyik indikátora. Az első héten a meleg érintés csoportban lévő párok nyálában magasabb volt az oxytocin szintje, mint a kontrollcsoportéban, és még a kísérlet utolsó hetében is jelentősen magasabb volt. A csoportban lévő párok nyál amiláz szintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A férfiak közt, a negyedik hét végére vérnyomás csökkenést mértek. A két csoport közt nem volt különbség a vér kortizol szintjében.
„Adataink azt sugallják, hogy a meghitt érintés a partnerek közt, részben szívvédő hatású lehet férfiak esetében” – vélik a kutatók.
„Ezek a felfedezések segíthetnek megérteni a házastársi kapcsolat pozitív megnyilvánulási formáinak védő mechanizmusait a stresszhez kapcsolt betegségek kialakulásának megelőzésében.”

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X