Főoldal > EGÉSZSÉG > Vízben szülni? – szakértői szemmel

Vízben szülni? – szakértői szemmel

dúlavárandósságvízben szülés
0

Írta: and

A vízben szülést egy oroszországi orvos indította útjára, amelynek alkalmazását azután – Michel Odentnek köszönhetően – az angol és francia szülészetek is előszeretettel átvették az 1960-as években. Magyarországon az első vízben szülés 1994-ben a Szent István Kórházban volt, majd 1995-ben a Szent Imre Kórház szülészetére is bekerült a kád. Mára már szinte minden kórházban van lehetőség […]

A vízben szülést egy oroszországi orvos indította útjára, amelynek alkalmazását azután – Michel Odentnek köszönhetően – az angol és francia szülészetek is előszeretettel átvették az 1960-as években. Magyarországon az első vízben szülés 1994-ben a Szent István Kórházban volt, majd 1995-ben a Szent Imre Kórház szülészetére is bekerült a kád. Mára már szinte minden kórházban van lehetőség kihasználni a víz áldásos hatását a szülés óráiban. Még mindig megoszlanak a vélemények az eljárás hatásosságát és biztonságát illetően, azonban a szülő nők tapasztalatai mindenképpen pozitívnak bizonyulnak.

Valójában mit jelent vízben szülni?

A kismama a vajúdás teljes időtartama, vagy csak egy része alatt egy vízzel teli kádban tartózkodik.

Milyen hatásai vannak a vízben vajúdásnak és szülésnek?

  • A testmeleg vízben kellemesen ellazulhat az anya, így a méhszáj is gyorsabban tágul.
  • A meleg víz ellazítja a simaizmokat, így csökkenti a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmat.
  • Lényegesen jobban felpuhulnak és ellazulnak az izmok ebben a környezetben.
  • A vízben szülés a babának is nagyon jó, mivel a születése után egy kicsit még a vízben maradhat, és a környezet is ismerős neki. Ezzel elkerülhető a születési sokk, ami a „száraz” szüléseknél nem egyszer tapasztalható.
  • A babát már működő reflexe megvédi attól, hogy vizet nyeljen le és lélegezzen be. Ezzel a magzatvízen belül sem volt gondja, tehát a fulladásveszélytől nem kell tartani.

0016491_1.jpg ()

Néhány fontos dolog, amire figyelned kell!

  • A víz maradjon végig testmeleg (kb.37 fok), hogy ki lehessen küszöbölni a lehűlést. Ez már 30 fokos hőmérsékletnél is jelentkezhet.
  • A méhlepény születése már „szárazon” történik, így ahhoz ki kell szállni a kádból.
  • Csak addig maradj a vízben, amíg jól esik. A szülésed közben végig hallgass a testérzetekre! Mindig csak azt tedd, amihez kedved van.

A víz jótékony hatása

A víz jótékony hatása nem csak a szülés, de már a várandósság alatt is megmutatkozik. Ebben a pár hónapban mindenképpen javasolt az anyának minél több időt vizes környezetben tölteni. A vízben lévő felhajtóerő ugyanis megszüntet számos, várandósság alatt kialakuló problémát. A terhesség alatt termelődő relaxin hormon hatására az ízületek és ínszalagok rugalmassá és hajlékonnyá válnak, valamint megnő a mozgásterük. Ez azt jelenti, hogy az ízületek csökkent stabilitása miatt fokozott sérülésveszély áll fenn „szárazon”. A vízben mindez megszűnik, a gerinc, az ízületek ez idő alatt „fellélegeznek”. Ebben a környezetben csökkenhet az ödéma, megszűnik a kéz és lábfej dagadása és zsibbadása. Ezek mellett talán a legfontosabb érv a víz mellett az, hogy az anya a vízben tartózkodás alatt ugyanolyan közegben van, mint a baba, aminek hatására kialakulhat a még szorosabb lelki kapocs közöttük.

A dúla véleménye:

Azt gondolom, hogy a vízben vajúdás, vagy akár szülés egy olyan lehetőség, amit minden kórházban biztosítani kellene. Michel Odent szerint a lehetőséggel éljen az anya, mivel a döntés az övé, de – amennyiben szükséges – biztonsági okokból az orvos ezt bírálhassa felül. Azonban ahhoz, hogy ezt a módszert biztonsággal alkalmazhassák a kórházakban is, minden orvosnak és szülésznőnek meg kell azt tanulnia és tapasztalatot kell szereznie hozzá.

 
Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X