Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 szuper tipp fejfájás ellen

5 szuper tipp fejfájás ellen

fájdalomfejfájásmozgástea
0

Írta:

Ne nyúlj azonnal a gyógyszeres dobozért, ha megfájdul a fejed – inkább próbálj ki természetes módszereket, ezek ugyanis sokszor hatásosabbak, mint a tabletták! Íme öt szuper tipp, amelyek segítségével könnyen megszabadulhatsz a fájdalomtól! 1. Masszírozd meg a halántékod! Már majdnem nyolc órája ülsz a számítógép előtt, és úgy érzed, egyre erősebben fáj a fejed? Tarts […]

Ne nyúlj azonnal a gyógyszeres dobozért, ha megfájdul a fejed – inkább próbálj ki természetes módszereket, ezek ugyanis sokszor hatásosabbak, mint a tabletták! Íme öt szuper tipp, amelyek segítségével könnyen megszabadulhatsz a fájdalomtól!

1. Masszírozd meg a halántékod!

Már majdnem nyolc órája ülsz a számítógép előtt, és úgy érzed, egyre erősebben fáj a fejed? Tarts egy kis szünetet: dőlj hátra a székben, csukd be a szemed, és masszírozd meg a halántékodat, illetve az orrnyergedet: alaposan nyomkodd át ujjbegyeiddel a homlokodat, majd körkörös mozdulatokkal simítsd át a halántékodat! Ezután szorítsd a mutató- és a hüvelykujjad közé az orrnyergedet, és nyomd erősen legalább fél percig!
Tipp: Tarts az irodában egy kevés borsmenta olajat, ha ezzel végzed a masszázst, még gyorsabban elmúlik a fejfájásod – a borsmenta illata fájdalomcsillapító hatású!

0017402_1.jpg ()

2. Igyál citromfű teát!

Ha gyakran fáj a fejed, még jobban oda kell figyelned a folyadékbevitelre: naponta legalább két-három liter vizet vagy teát igyál! A citromfűben lévő illóolajok lenyugtatják az idegrendszert, segítenek leküzdeni a stresszt és a feszültséget! Forrázz le legalább két teáskanál szárított citromfüvet két deciliter vízzel, és hagyd állni legalább tizenöt percig! Hagyd kihűlni, és csak utána kortyolgasd el! Naponta két-három bögre tea garantáltan megszünteti a fájdalmat!
Tipp: A citromfű mellett a borsmentából és a fűzfakéregből készült tea is hatékony fájdalomcsillapító, ezért fogyaszd bátran! Akár teakeveréket is készíthetsz ezekből a teafüvekből: keverj össze két-két teáskanál teafüvet, majd forrázd le hat deciliter vízzel!

3. Hűtsd le a fejed!

Ha a fájdalom a homlokodból sugárzik, jót tehet egy egyszerű jeges borogatás is – a hidegtől javul a koponya vérellátottsága, így pár percen belül enyhül a fájdalom is! Vegyél ki a mélyhűtőből pár jégkockát, és tedd egy nejlonzacskóba, de használhatsz törölközőbe csavart jégakkut vagy gyógyszertárban kapható jégzselét is: tedd a borogatást a homlokodra, a halántékodra vagy a nyakadra, és tartsd ott négy-öt percig!
Tipp: Ha otthon tör rád a fájdalom, készíthetsz hideg-meleg lábfürdőt is, ennek ugyanolyan a hatása, mint a hideg borogatásnak! Az egyik lavórba önts langyos, a másikba hideg vizet, majd felváltva áztasd bennük a lábadat három-három percig!

4. Mozogj!

Mivel a fejfájást leggyakrabban a lelassult vérkeringés váltja ki, a mozgás az egyik legjobb fájdalomcsillapító! Ha zúg vagy lüktet a halántékod, menj ki a szabadba, lélegezz mélyeket, majd gyalogolj vagy kocogj legalább tizenöt percig! Azok a mozgásformák is jót tesznek, amelyek ellazítják a testet, és lenyugtatják az idegrendszert: próbáld ki a jógát, a tibeti tornát vagy a tai chit!
Tipp: Akár hiszed, akár nem, a szex is segíthet a fájdalom elűzésében! Egy kis romantikus összebújás és egy élvezetes együttlét oldja a görcsöket, így a fejfájást is!

5. Táplálkozz tudatosabban!

Hitted volna, hogy az, amit megeszel, befolyásolja azt is, hogy milyen gyakran és mennyire erősen fájdul meg a fejed? Pedig így van: vannak olyan ételek, amelyek segítenek elkerülni a fájdalmat. Fogyassz gyakran dinnyét, nyers magvakat, barna rizst, teljes kiőrlésű gabonából vagy rizslisztből készült pékárut, nyers zöldségeket, és minden reggel igyál legalább egy pohár frissen facsart gyümölcslevet!
Tipp: A savanyúság, a pácolt húsok, a máj és a joghurt sok embernél erősítik a fájdalmat, ezért ha gyakran szenvedsz fejfájástól, ritkábban fogyassz ezekből!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X