Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legjobb otthoni fürdőkúra

Az 5 legjobb otthoni fürdőkúra

fürdőkúrawellness
0

Írta:

1. Mint a tengerben…A tengervíz szinte mindenre jó: feszesíti a bőrt, nyugtatja az idegeket, enyhíti számos nőgyógyászati fertőzés tünetét, sós párájának belélegzése pedig tisztítja a légutakat. A só serkenti a szervezet méregtelenítését is, mert hatóanyagai segítik a szövetek anyagcseréjét, így szabadítva meg a szervezetet a fölösleges salakanyagoktól.Tippünk: Bár a fürdőkád habjaiban való ringatózás nem pótolhatja a valódi tengeri […]

1. Mint a tengerben…

A tengervíz szinte mindenre jó: feszesíti a bőrt, nyugtatja az idegeket, enyhíti számos nőgyógyászati fertőzés tünetét, sós párájának belélegzése pedig tisztítja a légutakat. A só serkenti a szervezet méregtelenítését is, mert hatóanyagai segítik a szövetek anyagcseréjét, így szabadítva meg a szervezetet a fölösleges salakanyagoktól.
Tippünk:
Bár a fürdőkád habjaiban való ringatózás nem pótolhatja a valódi tengeri fürdőzést, mégis nyáridéző élményben lehet részed, ha egy kádnyi vízhez 250 g tengeri sót adsz és abban mártózol meg 15-20 percig. Fürdés után ne tusolj le, hanem legalább 30 percig, meleg szobában, törülközőbe csavarva szárítkozz, hogy megfelelően szívódhassanak fel a tengeri só hatóanyagai.

0017468_1.jpg ()

2. Szépségfürdő Kleopátra-módra

Már a híres egyiptomi királynő, Kleopátra is fontos szerepet tulajdonított a tej szépségápoló hatásának. És az sem véletlen, hogy a tejtermékek összetevőit a modern kozmetikumokban is gyakran használják, ezért ha szeretnéd a bőrödet kényeztetni, te se hagyd ki a tejet a fürdővizedből.
Tippünk:
Engedd tele a kádat a szokásosnál kicsit melegebb vízzel (a tej úgyis hűti majd). Önts hozzá egy liter tejet és két deci tejszínt, majd feküdj bele kb. 15-20 percre. A tejszín és a tej vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálja a bőrödet, így az puha tapintású és egészségesen fénylő lesz.

3. Frissítő citromfürdő

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a citrom szárítja a bőrt, most kellemes meglepetésben lehet részed. Ugyanis épp az ellenkezője igaz: a bőr az enyhe savas hatástól feszesebb, a C-vitamintól pedig üde lesz. Ezenkívül a citrom az egész szervezetet élénkíti, ezért egy átmulatott éjszaka után bölcsebb döntés egy jó kis citromfürdőt venni, mint literszámra inni a kávét.
Tippünk:
Szeletelj fel öt citromot, két órán át áztasd kevés hideg vízben, majd a kapott kivonatot öntsd a 37-38 fokos fürdővizedhez! Az intenzívebb hatás érdekében, csavarhatsz még néhány citrom levét a kádba! A 10-15 perces mártózás hihetetlen frissítő élményt nyújt!

4. Nyugalom a habokban

Ha valódi testi-lelki megújulásra vágysz csepegtess aromaolajokat a fürdővízbe, már pár cseppnyi illóolaj is megnyugtat.
Tippünk:
Ha a nyugtató hatáson kívül pihentetően szeretnél aludni, önts 5 csepp cédrusfa-, 1 csepp rózsa és 7 csepp levendulaolajat 1 evőkanálnyi tejszínhez, vagy tejhez és ezt keverd a fürdővizedhez.

5. Vágyébresztő lubickolás

A közös fürdőzés pároddal, nemcsak kellemes élmény, de ha ügyesen kevered az illóolajakat, akár az este ígéretes folytatásáról is gondoskodhatsz. Ugyanis egyes aromaolajok a libidó fokozásában is segíthetnek.
Tippünk:
Próbáld ki a yilang-yilang-, szantálfa-, rózsa és mandulaolajak ízlés szerinti kombinációit. Legfeljebb 4-5 csepp olajat csepegtess típusonként a vízbe! Arra is ügyelj, hogy mivel a férfiak nem tűrik jól a forróságot, a megszokottnál kicsit alacsonyabb hőfokú fürdővizet engedj a közös fürdőzéshez.

Mit tehetsz még?
– Fürdővized ne legyen melegebb 37-38 foknál, és ne tartózkodj benne 20-25 percnél tovább!
– A fürdés és az étkezés között tarts kb. 2 óra szünetet, egyébként a szervezeted az emésztésre és nem a lazításra koncentrál.
– Varázsolj kellemes hangulatot a fürdőszobába: gondoskodj a hőmérsékletről (22 °C körül ideális), gyújts mécseseket, hallgass relaxáló-CD-t.
– Egy szivaccsal dörzsöld le a bőrödről az elhalt hámsejteket, így a hatóanyagok jobban fel tudnak szívódni.
– Fürdés után alaposan töröld szárazra a testedet és kend be testápolóval. Ha nem bújsz azonnal ágyba, öltözz fel melegen, még akkor is, ha nem fázol.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X