Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne engedj a kegyetlen betegségnek! – 10 fontos rákmegelőző tanács

Ne engedj a kegyetlen betegségnek! – 10 fontos rákmegelőző tanács

daganatráktáplálkozás
0

Írta:

„Kegyetlen betegség” – Ötven évvel ezelőtt ezzel az eufemizmussal próbálták kikerülni a rák szó említését. Manapság a rák már nem tabutéma, és egyre többen próbálják rákmegelőzési ismereteiket bővíteni. Az immunrendszer megerősítése, a stressz és a szorongás megfelelő kezelése, az egészséges környezet és a megfelelő ételek fogyasztása egyaránt csökkentheti a betegség előfordulásának veszélyét. Bár a táplálkozás […]

„Kegyetlen betegség” – Ötven évvel ezelőtt ezzel az eufemizmussal próbálták kikerülni a rák szó említését. Manapság a rák már nem tabutéma, és egyre többen próbálják rákmegelőzési ismereteiket bővíteni. Az immunrendszer megerősítése, a stressz és a szorongás megfelelő kezelése, az egészséges környezet és a megfelelő ételek fogyasztása egyaránt csökkentheti a betegség előfordulásának veszélyét. Bár a táplálkozás és a daganatos betegségek témaköre rendkívül összetett, pár új ismeret bíztató. Günter Blobel, német-amerikai biológus, a Nestlé Táplálkozási Tanácsának tagja, az 1999-es Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj tulajdonosa szerint a rákos megbetegedések visszaszorítására a legjobb módszer a megelőzés és a korai felismerés. Ez az a pont, ahol az egészséges táplálkozás és életmód javítja az esélyeinket. Ugyanakkor a daganatos betegek számára egy speciális étrend kialakítása is folyamatban van, amellyel az elmúlt években figyelemreméltó eredményeket értek el.

A rák kialakulása

„Senki nem tudja, ha megkínozzák sem, hogy mi a tumor pontosan.” – állította James Ewing a múlt század elején. Dr. Ewing-ot ma már megcáfolhatjuk, hiszen már tudjuk, hogy a sejtek abnormális osztódásából alakul ki a tumor, jelezve, hogy a test igen bonyolult egyensúlya megbomlott, az immunrendszer elégtelenül működik. Amíg az egészséges sejtek véges számban tudnak csak szaporodni a sejtosztódás és a sejtpusztulás körforgása során, a rákos sejtek végtelen sokszor képesek osztódásra anélkül, hogy az öregedés jelét mutatnák. A rák több típusában ezt a telomeráz nevű enzim aktiválása okozza. A rák kialakulásának különböző fázisai vannak. Az első „kiindulási” szakaszban, az egészséges sejt rákkeltő tényező (például vegyszer, vírus, sugárzás vagy speciális étrendi tényezők) hatásának van kitéve. Alapvetően minden, a sejtmembránban vagy a DNS-ben kárt okozó rákkeltő anyag, karcinogénnek vagy mutagénnek tekinthető. Szerencsére a DNS-javító mechanizmusok általában helyre tudják állítani a sejtet. Ha azonban ez nem következik be, a sejt osztódásakor örökíti a változásokat, és ezzel átlép a „fejlődés” szakaszába. Ebből a szakaszból, olyan növekedés gátlóknak köszönhetően, mint az antioxidánsok vagy növényi eredetű hatóanyagok, a sejt még visszatérhet a „kiindulási” szakaszba. Ennek ellenére a sérült sejt DNS-e elvesztheti épségét és rosszindulatú károsodás fejlődhet ki, mint például a polip. A sejt fokozatosan elveszíti az irányítást, és a folyamat átlép a „klinikai” szakaszba, amely során a test egészséges működése felborul. A teljes folyamat a rákkeltő anyag hatásától a rák kialakulásáig gyakran éveket vesz igénybe.

0017171_1.jpg ()

Táplálkozás és rákmegelőzés

Az elmúlt 20 évben egyértelművé vált számunkra az összefüggés táplálkozásunk és a rák kialakulásának veszélye között. Becslések szerint az összes daganatos megbetegedés 30-40%-át köthetjük a táplálkozáshoz vagy kapcsolódó életmódfaktorokhoz.

  • Némely táplálék összetevő, mint például a szójában található izoflavonok, a hormonokhoz hasonló hatást váltanak ki, így védelmet nyújthatnak az olyan hormon-függő dagantos megbetegedésekkel szemben, mint például a petefészek vagy a méhtestrák.
  • Felfedezték azt is, hogy más tápanyagok, mint például a brokkoliban található szulforafán, elősegíti bizonyos védőenzimek termelését a szervezetben. Ezek az enzimek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást. Más keresztes virágú zöldségek (káposzta, karfiol, kelbimbó, kínai kel), a fokhagyma, a hagyma, a bogyós gyümölcsök és a szőlő is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Az olyan teljes értékű élelmiszereket, mint például a zöldségek vagy a gyümölcsök, funkcionális élelmiszereknek nevezzük. A természetes vagy tudományosan kifejlesztett tápanyagokkal dúsított feldolgozott élelmiszerek, mint a kenyérfélék, gabonafélék, tejtermékek vagy gyümölcslevelek, szintén funkcionális élelmiszereknek tekintendők. Bár az élelmiszerekben izolálhatunk olyan specifikus tápanyagokat, amelyek csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, ezen tápanyagoktól hozzáadott formában nem biztos, hogy ugyanazt a hatást várhatjuk, mint a teljes értékű táplálékoktól. A tápanyag összetevők ugyanis feltehetően együttesen hatnak pozitívan egészségünkre.

A 10 legfontosabb tanács a rák megelőzésére

A Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet ajánlásai az elmúlt 5 év panelkutatásainak eredményét összegzik. A szakemberek nyolc általános és két kiegészítő javaslatot fogalmaztak meg, különös tekintettel a szoptatós anyákra és a rákbetegségből gyógyult páciensekre.

1. Csökkentsd a testzsírt!
Legyen a lehető legkevesebb az egészséges testtömeg határain belül. Az átlagos testtömeg-index (BMI) felnőtteknél 21-23 a különböző populációktól függően. Optimális testtömegünk fenntartása az egyik leghatékonyabb védelem a rákkal és egyéb krónikus betegségekkel szemben.

2. Mozogj!
Legyen a mozgás része a mindennapjainknak. Legyünk mérsékelten aktívak, napi 30 perc séta gyors tempóban megfelelő, ha fejlődtünk, lehet napi célkitűzésünk akár 60 perc is. Csökkentsük a tévézésre fordított időt. Az urbanizált területeken az emberek fizikai aktivitása sok esetben a természetes szint alatt van.

3. Kerüld a hizlaló ételeket és italokat!
Korlátozzuk az energiadús élelmiszerek fogyasztását, kerüljük a cukros üdítőket és csak alkalmanként fogyasszunk gyorséttermi ételeket.

4. Fogyassz növényi eredetű táplálékokat!
Elsősorban növényi eredetű élelmiszereket fogyasszunk. Együnk naponta 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt (kivéve a magas keményítőtartalmú zöldségeket, ilyen például a burgonya). Lehetőség szerint fogyasszunk teljes értékű gabonaféléket vagy hüvelyeseket minden étkezéskor. Korlátozzuk a finomított keményítőt tartalmazó ételek (pl. fehér kenyér, finomított lisztből készült pékáruk) bevitelét. Általában elmondható, hogy a növényi eredetű, tápanyagban és rostokban gazdag élelmiszerek biztosítják a legjobb védelmet a rák számos típusa ellen.

5. Korlátozd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását!
Korlátozzuk a vörös húsok és a húskészítmények bevitelét. Fogyasszunk maximum fél kilónyi vörös húst egy héten, és húskészítményekből is fogyasszunk nagyon keveset. Általában elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek táplálóak és egészségesek, ha kis mennyiségben fogyasztunk belőlük.

6. Mérsékeld az alkohol fogyasztását!
Korlátozzuk a szeszesital fogyasztását. Férfiak esetében napi két, nők esetében napi egy italnál ne fogyasszunk többet. A rákkutatás során bebizonyosodott, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlatos. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol (jó minőségű vörösbor) azonban segíthet a koszorúér betegség megelőzésében.

7. Korlátozd az elfogyasztott só mennyiségét! 
Korlátozzuk az elfogyasztott só mennyiségét, napi 6 gramm sónál ne vigyünk be többet szervezetünkbe. A só és sóban tartósított élelmiszerek feltehetően felelősek a gyomorrák kialakulásáért. Kerüljük a penészes gabonaféléket, magvakat és hüvelyeseket. Az alfatoxinokkal fertőzött élelmiszerek ugyanis májrákot okoznak.

8. Óvatosan az étrend kiegészítőkkel!
Szervezetünk sokrétű tápanyagigényét a megfelelően összeállított, kellően színes étrend fedezi. Ráadásul nagy szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében is. Az étrend kiegészítők hasznosságának, létjogosultságának megítélése még mindig ellentmondásos, bár egyes kísérletek eredményei szerint nagy mennyiségben történő fogyasztásuk segíthet bizonyos ráktípusok megelőzésében, de vezethet más daganatos megbetegedések kialakulásához is.

+ 2 tanács:
– A WHO ajánlásának megfelelően 6 hónapos korig kizárólag anyatejes táplálás javasolt. Epidemiológiai bizonyítékok és ellenőrzött tanulmányok bizonyítják, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák és a petefészekrák kialakulásának veszélyét.
– A rákbetegségből felgyógyult pácienseknek ajánlatos a rákmegelőzési javaslatok követése. A gyógyult pácienseknek érdemes táplálkozási kérdésekben egy tapasztalt dietetikus tanácsait követni.

Cikkünk a Nestlé Életmód Hírlevele alapján készült.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X