Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 munkahelyi stressz-gyilkos tipp

6 munkahelyi stressz-gyilkos tipp

egészségstressz
0

Írta:

Az, hogy a munka manapság mekkora terheléssel jár, azt minden dolgozó ember a saját bőrén tapasztalja. Hogy mennyire súlyosnak érezzük ugyanazt a stresszhelyzetet, az egyéntől függ. Akárhogy is érezzük, a rendszeres stressz mindenki számára egyformán káros: kiégéshez, depresszióhoz és szívbetegségekhez is vezethet. Ha az egyik megbeszélés követi a másikat, vagy állandóan tele e-mail postafiókod, és […]

Az, hogy a munka manapság mekkora terheléssel jár, azt minden dolgozó ember a saját bőrén tapasztalja. Hogy mennyire súlyosnak érezzük ugyanazt a stresszhelyzetet, az egyéntől függ. Akárhogy is érezzük, a rendszeres stressz mindenki számára egyformán káros: kiégéshez, depresszióhoz és szívbetegségekhez is vezethet. Ha az egyik megbeszélés követi a másikat, vagy állandóan tele e-mail postafiókod, és már fogalmad sincs, mikor tudtál hazaindulni közvetlenül a hivatalos munkaidő lejárta után, akkor rád fér a menedzselés. Fogadd meg a tanácsainkat!

1.Motiváld saját magad!

Próbálj meg ne csak a negatív érzésekre figyelni! Ha kell, kényszerítsd magad arra, hogy csak a pozitív dolgokra – egyenek akármilyen aprócska helyzetek –  figyelj, és légy te magad is pozitív. Így könnyebben kezeled például azt is, ha egy rossz passzban lévő ügyféllel kerülsz kapcsolatba.
Tipp: Ha kell, bíztasd, dicsérd magad halkan vagy magadban! A „Meg tudom csinálni!”, „Menni fog!”, „Képes vagyok rá!” rövid, de kincset érő mondatok, ha egy feladat megoldásáról van szó.

2. Oszd be az idődet!

Stresszelsz azon, hogy nem halad a munka? Oszd be a napodat! Reggelente szánj arra öt-tíz percet, hogy átgondold, milyen teendőid vannak. Végezd a feladatokat fontossági sorrend szerint – legfontosabbat először. Ne halogasd a kellemetlen teendőket, hanem helyezd a lista elejére! Ha nehezedre esik egy-egy feladat elvégzése, akkor illesztd két kellemesebb közé.
Tipp: Ne szégyelld, ha mégsem bírod. Ha látod, hogy minden igyekezeted ellenére sem tudnád elvégezni a munkát, amit éppen rád osztanának, kérd meg a főnököd, hogy adja ki a feladatot másnak.

0018806_1.jpg ()

3. Tapasztald ki, mikor, mire vagy képes!

Másféle beosztás is létezik: ha különböző feladatokat kell megoldanod, akkor érdemes kitapasztalnod, a nap melyik szakában mire vagy inkább képes. Ha reggelente alig térsz észhez, akkor érdemes a kevesebb koncentrációt igénylő munkákkal kezdened, amelyek felpörgetnek. Ha viszont pont reggelente vagy friss és kreatív, akkor vedd előre azokat a feladatokat, amelyekhez erre van szükség.
Tipp: A legjobb, ha beszélsz erről a főnököddel is, így elkerülhetsz egy további stresszfaktort.

4. Tarts szünetet!

Nem jutsz sokkal előrébb, ha órákon át csak robotolsz, mert a rohamtempóban hamarabb eléred a teljesítő- és koncentrációs képesség határát. Hogy ismét feltankold magad energiával, iktass be szüneteket! Az ebédszünet minimum fél órás legyen, de óránként állj fel 5-10 percre az asztalod mellől!
Tipp: Ha hosszabb szünetre van lehetőséged, akkor se ücsörögj egyhelyben, hanem inkább sétálgass kicsit fel-alá. Energiát adnak az olyan vitaminban gazdag nassolnivalók, mint egy kis adag saláta, gyümölcs vagy egy light joghurt.

5. Készülj rá a napra!

Gyorsan kiugrassz az ágyból, felhörpintesz egy instant kávét és aztán irány a munkahely? Ilyen egy tipikus reggeled? Mi lenne, ha fél órával korábbra állítanád az ébresztőt, és nyugodtabban készülnél rá a napra? Ha korábban kelsz olyan dolgokra lesz időd, mint eddig reggelente soha. Így nemcsak jól indul a nap, de jó érzéssel fog eltölteni, hogy már tettél valamit.
Tipp: Mit csinálj ennyi idővel? Főzz friss kávét, hallgass bele a reggeli rádió vagy tévéműsorba, reggelizz, vagy csak egyszerűen készülj össze kapkodás nélkül. Ha még hamarabb sikerül kibújnod az ágyból, bújj edzőcipőbe. A reggeli fél óra kocogás garantált ráhangol majd a napra!  

6. Fuss a stressz ellen!

A leghatásosabb stresszgyilkos módszer a sportolás, mert a stresszhormonok így épülnek le a leggyorsabban. A szervezetünk így ráadásul duplán profitál: a mozgás nemcsak az izmok leépülésétől vagy begörcsölésétől véd, de kisöpri az agyból a terhelő gondolatokat is.
Tipp: Természetesen nemcsak a futás lehet hatásos, hanem bármilyen mozgásforma, amely kibillent a munka monotóniájából. A ragyogó tavaszi időben legjobb, ha reggel vagy a munka után szabad levegőn mozogsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X