Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogy kerül csokoládé a petefészekbe? – Egy gyakori cisztáról szakértői szemmel

Hogy kerül csokoládé a petefészekbe? – Egy gyakori cisztáról szakértői szemmel

csokoládé cisztanőgyógyászat
0

Írta: and

A jóindulatú petefészekcisztákról szóló cikkeimben elérkeztem egy olyan cisztához, amely rendszerint egy egyébként rejtőzködő, de kiterjedtebb kismedencei betegség látható jele. Mi a „csokoládé” ciszta? Amikor a méhnyálkahártya (az endometrium) a petefészekbe költözik be – rendszerint egy olyan tüszőbe, melyből a petesejt már kiköltözött – endometriózis ciszta, más néven endometrióma képződik. Mivel a petesejt helyén kialakult […]

A jóindulatú petefészekcisztákról szóló cikkeimben elérkeztem egy olyan cisztához, amely rendszerint egy egyébként rejtőzködő, de kiterjedtebb kismedencei betegség látható jele.

Mi a „csokoládé” ciszta?

Amikor a méhnyálkahártya (az endometrium) a petefészekbe költözik be – rendszerint egy olyan tüszőbe, melyből a petesejt már kiköltözött – endometriózis ciszta, más néven endometrióma képződik. Mivel a petesejt helyén kialakult cisztáról van szó, ez eleinte nem feltűnő, a normál tüszőknek megfelelő 1-2 cm-es cisztikus képlet látható, esetleg ultrahanggal a sűrűbb bennék teheti gyanússá az elváltozást. A menstruációk idején az így képződött méhen kívüli “méh” megpróbál menstruálni, vérezni, de mivel kivezető útja nincs, a vérrel telt hólyag hónapról hónapra lassan növekszik. Ezzel párhuzamosan rendszerint az alhasi fajdalom, feszülésérzés is fokozódik. A vér hosszú idő alatt besűrűsödik, megbarnul és így kialakul a jellegzetes “csokoládé” bennék. Persze a ciszta fala is lassan vastagszik, mérete nő, akár még a petefészek működését is zavarhatja és mivel a baj nem jár egyedül, ilyen képződményből akár több is előfordulhat és a másik oldali petefészekben is megjelenhet. Ennek több ijesztő következménye is lehet, de erről majd később. Ha mindkét petefészek cisztikusan megnagyobbodik, előfordulhat, hogy a méh mögött összeérnek, összetapadnak. Ezt az állapotot hívjuk “kissing ovaries” azaz csókolódzó ováriumoknak.

0018769_1.jpg ()

Hogyan kezelhető a „csokoládé” ciszta?

A fenti panaszok – kiváltképp a menzesz idején fokozódó fajdalom – esetén nőgyógyászati belső vizsgálat, körültekintő hüvelyi és hasi ultrahangvizsgálat javasolt. Ezek során petefészektáji duzzanatot, érzékenységet találunk, az ultrahangos kép egy vagy több, sűrű- vagy vegyes bennékű cisztát ír le, s mivel ilyen képződmény a rosszindulatú képződmény lehetőségét is felveti, itt jöhet az első ijedtség. Szerencsére ultrahangos keringésvizsgálattal (Doppler) és vérből (Ca125 tumor marker meghatározással) mind az orvos, mind a beteg jórészt megnyugtatható. Ha nem túl nagy a ciszta (6 cm alatt) esetleg érdemes 1-2 hónapot várni és kontroll ultrahang vizsgálatot végezni. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy nem csak egy különösen kinéző, de mulandó, funkcionális cisztáról van szó.

A “csokoládé” ciszta műtéti eltávolítása

Ha a ciszta nem tűnt el, akkor műtét javasolt. A tévhit szerint ilyenkor a hasat fel kell vágni, a teljes petefészket, esetleg a petevezetőkkel együtt el kell távolítani. Ez nem igaz. A nőgyógyászati műtétek fejlődésével a kulcslyuksebészeti ellátás az esetek túlnyomó részében megfelelő megoldás. Ennek során a hasat széndioxid gázzal felfújjuk (mivel ez a gáz képződik anyagcserénk során is, a felesleg szabadon kilélegezhető a szervezetből), majd a köldökben és a bikini vonalban ejtett 3-4, 0.5-1 cm-es metszésen keresztül kamerát és operáló eszközöket jutattunk a hasba. Így monitoron követve tetszőleges beavatkozás végrehajtható. Általában arra törekszünk, hogy az összenövések oldása után a petefészkeket felszabadítsuk letapadt helyzetükből, kétoldali folyamatnál elválasszuk a „csókolódzó párt”, majd a cisztát szélesen megnyissuk. Ezután váladéka kimosható, a cisztafal jól láthatóvá válik, majd lépésről lépésre eltávolítható lesz. A petefészken ejtett sebet bevarrjuk, majd egy felszívódó öltéssel a hasfalhoz átmenetileg felfüggesztjük, hogy ne alakuljon ki azonnali, újbóli letapadás.

A szakértő véleménye
Ahogy korábban említettem az endometriózis ciszta gyakran csak a jéghegy csúcsa és ezután kezdődik csak az igazi műtét, a további felrakódások és csomók eltávolítása. Az is előfordulhat, hogy erre egy rövid gyógyulási idő után, egy következő műtét keretében kerül sor. A kiújulás az irodalomban sokat említett probléma, de magam gyakorlatában, a fenti elvek alapján ellátott betegeknél egyáltalán nem jellemző (kiváltképp nem egy éven belül), és agresszív gyógyszeres kezeléssel nem érdemes és nem is lehet befolyásolni. A következő ijesztő helyzet akkor alakul ki, amikor valakinek ilyen betegség miatt már eltávolították az egyik petefészkét és hasonló ciszta a másik oldalon is megjelenik. A fenti, megfelelő ellátás alkalmazásával itt is megelőzhető a petefészek hosszú távú károsodása, eltávolítása így megőrizhető a fiatal hölgyek termékenysége. A fenti panaszok vagy véletlen ultrahang diagnózis esetén, érdemes a fenti kezelésben járatos orvost, centrumot keresni. Semmiképp nem indokolt a petefészek teljes eltávolítása! A kulcslyuksebészeti nagyított kép és a kis behatolás segít abban, hogy a lehető legkevesebb hosszú távú károsodás jöjjön létre.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X