Főoldal > EGÉSZSÉG > Új influenzavírus – Van ok a pánikra?

Új influenzavírus – Van ok a pánikra?

influenzamadárinfluenzasertésinfluenza
0

Írta: and

Amit az influenzáról tudni kell Az influenza egy vírusok által előidézett fertőző betegség, amely emlősöket és madarakat is megtámadhat. A betegség mind emberben mind más fajokban főként cseppfertőzés útján terjed, lázas állapotot, izomfájdalmakat és köhögést előidézve. Védekezni a különböző vírusok ellen oltásokkal és a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatásával lehet (antibiotikumot kizárólag a további bakteriális fertőzések […]

Amit az influenzáról tudni kell

Az influenza egy vírusok által előidézett fertőző betegség, amely emlősöket és madarakat is megtámadhat. A betegség mind emberben mind más fajokban főként cseppfertőzés útján terjed, lázas állapotot, izomfájdalmakat és köhögést előidézve. Védekezni a különböző vírusok ellen oltásokkal és a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatásával lehet (antibiotikumot kizárólag a további bakteriális fertőzések ellen adnak ha vírus okozza a bajt), de így is minden évben sok ezer ember hal bele a közönséges, jól ismert influenzába. Ennek a ténynek az ismeretében különös lehet az a félelem, ami körüllengi ezt az idáig még csak néhány ember halálát előidéző kórokozót a sertésinfluenzát.

Sertésinfluenza – Van ok a pánikra?

Ha elsősorban állatokat fertőző, azokban változatokat létrehozó vírus, vírustörzs kerül át emberre, akkor védtelenebbek vagyunk, mint azokkal a vírusokkal szemben, amelyekkel már találkoztunk – így a fertőzés halálozási aránya magas lehet. Elég egy apró változás – a vírusok pedig könnyen változnak – és létrejöhet egy ilyen új vírus. A vírusok ráadásul kombinálódni is képesek (elvileg a madárinfluenza és sertésinfluenza is), így igen veszélyes formáik jöhetnek létre.  Az 1900-as évek elején amennyire tudjuk már létrejött egy ilyen módosulás, akkor a madárinfluenzával is rokonítható járvány, a „spanyolnátha” több tízmillió ember halálát idézte elő!

0018915_1.jpg ()

Mi okozza a sertésinfluenzát?

A sertésinfluenzát az Orthomyxo virus okozza, a pánik oka pedig az, hogy ebben az esetben bekövetkezett az, amitől mindig is tartottak: ez a vírus emberről-emberre képes terjedni A sertésinfluenza jelenleg még kordában tartható, de elég egy mutáció és valóban katasztrófafilmbe illő helyzeteket hozhat létre. A magas halálozási számot produkáló madárifluenzánál ez a fenyegetés hatványozottan fennáll. Bizonyos vélemények szerint ugyanis csak idő kérdése hogy kialakuljon egy igen pusztító változata.

Mit tehetsz egészséged védelme érdekében?

Áttekintve a helyzetet pánikra nincs ok, de a fertőzések lesben állnak: valamelyik influenzavírus előbb-utóbb világjárványt idézhet elő. Mit tehetsz egészség védelme érdekében?  Az egészséges életmódon és a hírek követésén kívül sajnos nem sokat. Mivel a fertőzés már Európában is megjelent ezért előfordulhat, hogy idővel a szakemberek különböző szabályok betartását írják elő (például maszk viselését az utcán, vagy tömegrendezvények kerülését ). Amíg ezek a rendelkezések nem lépnek életbe, addig azonban nem érdemes aggódnod, mert egyéni szinten nem lehet befolyásolni az eseményeket, és a betegség kockázata ma még Magyarországon nem jelentős.

Miért H1N1 az influenzavírus?
A sertésinfluenza nevet jelenleg a szakemberek, állami szervek próbálják világszerte a H1N1-es influenzavírus tudományos elnevezésre cserélni, hogy a sertéshús-fogyasztás ne essen vissza illetve ne vágják le indokolatlanul az egészséges sertéseket. A háttérben gazdasági okok állnak, az elnevezésnek különösebb jelentősége gyakorlati szempontból nincs.   

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X