Főoldal > EGÉSZSÉG > Impotencia és más férfibajok – Kineziológus szemmel

Impotencia és más férfibajok – Kineziológus szemmel

férfiimpotenciakorai magömlésprosztat
0

Írta: and

Munkám során gyakran felmerülő probléma a nőiség – férfiasság témaköre. Feltűnően sok nő gondolja úgy, hogy a férfiaknak sokkal egyszerűbb az élete. Mikor felteszem a kérdést, hogy szerinted miért jó nőnek lenni, alig tud pár dolgot felsorolni. Arra a kérdésre, hogy miért jó férfinek lenni, dőlnek a nőkből az érvek: egy férfi sokkal több pénzt […]

Munkám során gyakran felmerülő probléma a nőiség – férfiasság témaköre. Feltűnően sok nő gondolja úgy, hogy a férfiaknak sokkal egyszerűbb az élete. Mikor felteszem a kérdést, hogy szerinted miért jó nőnek lenni, alig tud pár dolgot felsorolni. Arra a kérdésre, hogy miért jó férfinek lenni, dőlnek a nőkből az érvek: egy férfi sokkal több pénzt kereshet, megvalósíthatja önmagát, nem kell mindenért megküzdenie, stb. Vajon a férfiak is így gondolják? Amiben mi nők előnyt látunk, az nagyon is tudja frusztrálni a férfiakat – ugyanis ez nyilvánul meg működési zavaraikban, betegségeikben.

A férfienergiák jellege

A férfienergiák jellege: önmagától aktív, független, behatoló, kiáramló. A férfiak legfontosabb, domináns erényei a bátorság, a teljesítmény, a logika, a tudatos teremtés: fizikai szinten létrehozni valamit. Ahogyan a női betegségek az elfogadás, befogadás hárítása, az adás-kapás egyensúlyának megbomlása miatt alakulnak ki, a férfiaknál a különböző funkciózavarok és betegségek a teljesítménykényszer, az érzelmek elfojtása, az energiák kiáramoltatása köré csoportosíthatók.

Az egyik leggyakoribb funkciózavar: az impotencia

Akkor beszélünk impotenciáról, ha a férfi képtelen erekció elérésére, vagy annak megtartására a szerelmi együttlét során. Ennek lehet fizikai, szervi oka, amelyet az orvosi kivizsgálás deríthet fel. Kialakulásában szerepet játszhat a cukorbetegség, a drog, és az alkohol élvezete, a dohányzás, a magas vérnyomás és annak kezelésére használt gyógyszerek, illetve az antidepresszánsok mellékhatásai. Előfordulhat, hogy valamilyen lelki tényező miatt alakul ki ez a zavar. Impotenciában sok esetben azok szenvednek, akik félnek teljesen átadni magukat egy nőnek. A zavar azoknál a férfiaknál is gyakran előfordul, akik félnek, hogy elveszítik önmaguk vagy mások felett az irányítást. Az erősebbik nemnek gyakran komoly felelősség van a vállán, a munkájuk sok stresszel jár, a társadalom általában teljesítményt vár el tőlük. Ha a férfi a szexualitásban is ezt az elvárást éli meg, ez szexuális téren is nyomást gyakorolhat rá, és pont ezzel veszíti el a „férfiasságát”. Mivel sokszor nem mer erről a partnerével beszélni, nagy bűntudatot, zavartságot érezhet. Ha az előző szerelmi együttlétei során leértékelő kudarcok sorozata érte, egy következő együttlét során valószínűleg nem fogja magát a helyzet magaslatán érezni. A bizonytalanság, a tehetetlenség érzés, a kudarcélmény, önmaga utálása szintén impotenciához vezethet. Az impotencia kialakulásában szerepet játszhatnak még a gyerekkori traumák is: például régen kihasználták, lelki vagy fizikai visszaélés áldozata volt. Egyes férfiakat gátolhat az is, ha a párjukat az édesanyjukkal azonosítják, aki kulcsszerepet játszott a férfi életében. Ilyenkor a férfi azt gondolhatja, hogy be kell hódolnia a szerelmének, vagy fél, hogy nem fog a nőnek megfelelni. Azt is érezheti, hogy képtelen boldoggá tenni és örömet okozni neki. A szerelmi együttlét során – akár férfiről, akár nőről van szó – , sokkal inkább kapcsolatba kerülünk az érzelmi oldalunkkal. Ha a férfi nincs hozzászokva, hogy az érzelmeivel foglalkozzon, ez a kettősség szorongást válthat ki belőle.
Mit tehet a férfi?
A problémára a megoldás az, ha férfiként újraértelmezed a helyzeted. Beszélgess a pároddal és ne félj kontaktusba lépni az érzelmeiddel. Tudatosítanod kell, hogy igenis képes vagy örömet adni a másiknak és saját magadnak. Az élet más területein is tűzz ki célokat és valósítsd meg azokat. Ez a siker nyugalmat, erőt, önbizalmat ad, így el tudod engedni az erős kontrollt. Ha fizikailag és mentálisan is el tudsz lazulni, az energia szabadon áramolhat a testedben, ahelyett, hogy a fejedben maradna.

0019767_1.jpg ()

Korai magömlés

Ez a funkciózavar az első szexuális élménnyel lehet összefüggésben. Amikor a férfi önkielégítést végzett, bűnösnek érezte magát, mert úgy gondolta, hogy valami tiltott dolgot művel. Félt, hogy a szülei esetleg rajtakapják, ezért siettette az ejakulációt. Ha nem volt saját szobája, esetleg mindig olyan helyen kellett csinálnia, ahol nem volt idő, hamar túl kellett esni rajta. Az évek alatt rögzült a viselkedésminta, és felnőttként már akkor sem tudja  késleltetni az ejakulációt, ha lenne rá ideje. A korai magömlés szólhat egyfajta teljesítménykényszerről is. Ilyenkor a férfi akar lenni a domináns hím, aki be akarja bizonyítani saját magának és a partnerének, hogy mire képes, hogy ő a legjobb. Ez akkora feszültséget okoz, hogy gyakran váratlan és aggasztó eredmény a vége.
Mit tehet a férfi?
Lazulj el és egy bűntudattól mentes és fesztelen közegben újra ismerd meg és sajátítsd el a szexuális örömök megélését. Ezt fizikai szinten is gyakorolni kell: egyedül vagy partnerrel  újra fel kell fedezni az önkielégítés örömét, miközben a magömlés pillanatát meg kell próbálni minden alkalommal egyre inkább kitolni. Érdemes a lelki okokkal is foglalkozni – ez segít abban, hogy korábban rögzült bűntudatod csökkenjen és férfiként megszabadulj a teljesítménykényszer fojtogató érzésétől.

Prosztata problémák

A prosztata gesztenye alakú és nagyságú mirigy, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Fő feladata egy olyan folyadék előállítása, melyben az ondósejtek képesek tovább élni. Lelki szinten a potenciát, a férfienergiát, a teljesítményt általában és a szexuális teljesítményt jelképezi.
Ha valakinek fiatalon van prosztata problémája, akkor fel kell tennie a kérdést magának:  Elégedett  a szexualitással? Fesztelenül érzi magát szex közben? Vagy inkább frusztrációt, tehetetlenséget, zavarodottságot érez? Talán másik, fiatalabb partnerre vágyik? Vagy jobb, ha mindennel felhagy? Talán haszontalannak és képtelennek érzi magát arra, hogy  „igazi férfi” legyen. Idősebb korban prosztata problémát okozhat, ha valakinek bűntudata  van gyermekeivel vagy unokáival kapcsolatban. Ha valaki számára a felnőtt gyerekei még mindig „kicsinek” és „sérülékenynek” tűnnek.
Mit tehet a férfi?
Ha fiatalkori prosztata problémád van, meg kell tanulnod, megszabadulni a bűntudattól, ha nem tudtad tökéletesen teljesíteni a feladatodat. Ne vedd magadra a társadalom által elvárt teljesítménykényszer nyomását. Tudatosítsd magadban a saját értékeidet, ismerd fel az általad birtokolt emberi erényeket. Idősebb korban engedd el a gyerekeidet, hogy élhessék a saját életüket. Tanulj meg bízni bennük. Hidd el, hogy tudnak magukra vigyázni és ügyesen megállják a helyüket az életben. Így el fogod kerülni a prosztatarák kialakulását.

A heréket sújtó betegségek

A herék feladata a hímivarsejtek, a spermiumok képzése, valamint a férfihormon, a tesztoszteron termelése. A heréket sújtó probléma a férfi létet érintő félelmekhez, bizonytalansághoz és kételyekhez kapcsolódik. A nemiség, a szexualitás hárítását is jelentheti. Esetleg valaki fél a szexuális teljesítménye megítélésétől.
Mit tehet a férfi?
Vizsgáld meg a férfiassággal kapcsolatos elvárásaidat és kezdd el magad értékelni férfiként. Tudatosítsd magadban azt, hogy férfiként milyen célokat tűztél ki magad elé és ezekből mit sikerült megvalósítanod.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X