Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő: A britek fele nem tudja, hol a szíve!

Megdöbbentő: A britek fele nem tudja, hol a szíve!

britekegészségszív
0

Írta:

Az emberek fele nem tudja hol van a szíve A BMC Family Practice orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint mind az egészséges, mind a beteg emberek alapvető hiányosságokkal rendelkeznek saját testüket illetően. A kutatás során 722 brit állampolgárt, köztük 589 kórházban ápolt betegeket és 133 egészséges személyt kérdeztek meg különböző testrészeik elhelyezkedéséről. A válaszadóknak a kutatók […]

Az emberek fele nem tudja hol van a szíve

A BMC Family Practice orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint mind az egészséges, mind a beteg emberek alapvető hiányosságokkal rendelkeznek saját testüket illetően. A kutatás során 722 brit állampolgárt, köztük 589 kórházban ápolt betegeket és 133 egészséges személyt kérdeztek meg különböző testrészeik elhelyezkedéséről. A válaszadóknak a kutatók négy-négy képet mutattak, amelyek közül csak egy ábrázolta az adott testrészt a megfelelő helyen és formában. A szív például különböző méretben szerepelt a képeken, emellett az egyik képen a mellkas bal oldalán, a másikon a jobb oldalán, a harmadikon pont középen, a negyediken a mellkas középvonalától kissé balra kapott helyet. A képekre tekintve azonban a válaszadóknak csak 46,5 százaléka tudta kiválasztani a helyes elhelyezkedést.

A férfi és női válaszadók helyes válaszolási aránya között nem volt jelentős különbség, igaz a nők valamivel jobban teljesítettek, ha női testet ábrázoló képet mutattak nekik. Összességében a feltett kérdések mintegy ötven százalékára kaptak helyes választ a kutatók. Sok esetben még azok is tévedtek egy-egy testrész azonosítását illetően, akiket az adott szervükkel kapcsolatos problémával kezeltek éppen az orvosok.

A megkérdezetteknek a szív elhelyezése mellett komoly gondjaik akadtak a tüdő, a gyomor, a pajzsmirigy és vese azonosításával is. A válaszadók közel 70 százaléka rosszul azonosította a tüdő elhelyezkedését, mintegy 60 százalékuk nem tudta pontosan hol van a gyomor, és közel 60 százalékuk tévedett a pajzsmirigy helyét és a vese alakját illetően is. A válaszadók legkönnyebben a belekkel és a húgyhólyaggal boldogultak. Az előbbi esetében a megkérdezettek 86, az utóbbinál 81 százalék felelt helyesen. A valamilyen egészségügyi panaszokkal rendelkezők közül csak két érintett csoport emelkedett ki az átlagból: a cukorbeteg és a májproblémával küzdők jobban tudták azonosítani problémás szerveiket. A cukorbetegek több fele, a teljes minta kevesebb, mint harmada találta el a hasnyálmirigy helyes elhelyezkedésért. Emellett míg átlagosan a megkérdezettek 46 százaléka tudta azonosítani a máj elhelyezkedését, addig az érintett betegek háromnegyedének ez nem okozott gondot.

John Weinman, a kutatás szerzője kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben sajnálatos módon nem javultak az emberek testükkel kapcsolatos ismeretei, hiszen egy, a 70-es években készült kutatással szinte megegyező eredményt kaptak. Akkor a megkérdezetteknek nyolc fő szervet kellett azonosítaniuk, és válaszaik – ahogy most is – csak az esetek felében voltak helyesek.

Forrás: Az ELTE TÁTK hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X