Főoldal > EGÉSZSÉG > Vitiligoban is szenvedett Michael Jackson!

Vitiligoban is szenvedett Michael Jackson!

bőrrákegészségMichael Jacksonvitiligo
0

Írta:

Ötven éves korában, 2009. június 25-én csütörtökön elhunyt a pop királya, Michael Jackson. Az első információk szerint a halál kiváltó oka szívmegállás volt, de pontos véleményt a szakértők csak a boncolás után tudnank mondani. Michael Jackson 1958-ban született az Indiana állambeli Gary nevű városkában egy kilencgyerekes családban. A tehetséges fiatal először a Jackson Five nevű zenekarban tűnt fel, majd 1979-ben […]

Ötven éves korában, 2009. június 25-én csütörtökön elhunyt a pop királya, Michael Jackson. 
Az első információk szerint a halál kiváltó oka szívmegállás volt, de pontos véleményt a szakértők csak a boncolás után tudnank mondani.

Michael Jackson 1958-ban született az Indiana állambeli Gary nevű városkában egy kilencgyerekes családban. A tehetséges fiatal először a Jackson Five nevű zenekarban tűnt fel, majd 1979-ben megjelent első szólóalbuma. 1982-ben poptörténelmet írt Thriller c. albumával, amellyel egy csapásra világhírűvé vált. Zenei sikerei mellett a sajtó sokat foglalkozott magánéleti botrányaival és plasztikai műtéteivel is. 1994-ben feleségül vette Elvis Presley lányát, Lisa Mary Presley-t, de két év után elváltak. Később Deborah Jeanne Rowe bőrgyógyász mellett találta meg a boldogságot, akitől két közös gyermekük (Michael Joseph Jackson és Paris Michael Katherine Jackson) született, de a pár útjai 1999-ben szétváltak. Második feleségével akkor találkozott, amikor egy pigmenthiányos betegséget, az ún. vitiligo nevű kórt diagnosztizálták nála. Életének utolsó éveiben az énekes állapota rohamosan romlott. Átesett számos plasztikai műtéten, kétszer pedofíliával vádolták meg. 2009. március 5-én Michael Jackson bejelentette, hogy egy koncertturné erejéig visszatér… Az énekest 2009. június 25-én a kiérkező mentők már eszméletlenül találták meg Los Angeles-i otthonában. A kórházban a halál okaként a szakértők – az első információk szerint – szívmegállást állapítottak meg.

Mi a Vitiligo?

0019814_1.jpg ()

A vitiligo olyan pigmenthiányos bőrbetegség, amely során a bőr sok helyen (pl: főleg az arcon, kezeken, a nemi szervek, végbél környékén) elveszíti eredeti barnaságát, és a bőr ezen a helyen teljesen fehér marad. A foltok mérete változhat: olykor évekre leállhat növekedésük, majd az elterjedésük hirtelen újra rohamossá válhat, esetleg a foltok teljes testfelületen szétterjedhetnek. A bőr vitiligós foltjaiban eltűnik a bőr színanyaga, a melanin, az azt termelő bőrsejtekkel, a melanocitákkal együtt. A betegség oka idáig nem ismert. Egyes feltételezések szerint a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, míg egy másik vélekedés szerint a melanint előállító sejtekben a pigment-előállítás során keletkező méreg pusztítja el a sejteket belülől. Megfigyelésekből kiderült az is, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg valamilyen hosszan tartó lelki válság vagy nagyobb lelki trauma után.
A vitiligoban szenvedő embereknek jó az egészségi állapota, ám a betegség veszélyeket is rejt magában: a beteg például gyorsabban leéghet a napon, amely bőrrák kialakulásához vezethet.
Az sem mellékes, hogy a foltok komoly esztétikai problémát jelentenek: sok beteget lelkileg viselnek meg a foltok, amelyek gátolhatják például a társas kapcsolatok kialakítását vagy a munkavállalást.

Legek Michael Jackson életéből
– A Jackson Five nevű zenekar volt az első olyan együttes, amelynek négy egymást követő dala listavezető sláger volt
– Michael Jackson Thriller c. 1982-es albumát több, mint 104 000 000 példányban adták el a világon
– Bad-turnéja, amely 1987-1989-ig tartott, az egyik legsikeresebb koncertturné volt a poptörténelemben
– Az 1984-es Grammy díjkiosztó gálán Michael Jackson 7 díjat söpört be

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X