Főoldal > EGÉSZSÉG > Költségtakarékos tippek mosáshoz – Figyelem! Kipróbáltuk!

Költségtakarékos tippek mosáshoz – Figyelem! Kipróbáltuk!

egészségméregmosásvegyszer
0

Írta:

Tapasztaltad már, hogy bármivel is mosod ki a frottírzoknikat, száradás után kemények lesznek? Az én gyermekem hatéves, de már évek óta csak úgy lehet ráadni a tiszta zoknikat, hogy előtte különböző technikákkal megpróbálom megpuhítani őket. Egy internetes fórumon olvastam először a mosódióról, ami kíméli a környezetet, és még az anyagokat is puhítja. A Dél-Indiában és […]

Tapasztaltad már, hogy bármivel is mosod ki a frottírzoknikat, száradás után kemények lesznek? Az én gyermekem hatéves, de már évek óta csak úgy lehet ráadni a tiszta zoknikat, hogy előtte különböző technikákkal megpróbálom megpuhítani őket. Egy internetes fórumon olvastam először a mosódióról, ami kíméli a környezetet, és még az anyagokat is puhítja.
A Dél-Indiában és Indonéziában őshonos termés nevét a benne lévő különleges anyagnak, a szaponinnak köszönheti, amely vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és úgy működik, mint a szappan. Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződéseket a ruhákból,
és kíméli a színüket is.

1. A mosódiótól megpuhul

Muszáj kipróbálnom, lelkesedtem, és bár először kételkedtem a hatásában, a közeli bioboltban vásároltam egy próbacsomagot: 530 forint volt. Gondoltam, ennyi pénzt akkor is megér, ha végül mégsem válik be. Kellemesen csalódtam. A kis csomagban benne voltak a mosódiók, egy ajándék vászonzsák a mosáshoz és a használati útmutató. A dióknak nagyon fura illatuk volt, csak reménykedni tudtam, hogy ez nem fog érződni a ruhákon. Amikor a mosás végeztével még mindig érezhető volt az erőteljes szag, kicsit kétségbeestem. Ám ahogy száradni kezdtek a ruhák, szerencsére már semmi sem érződött rajtuk, csak a „tisztaságillatuk”. És valóban, a puhaság sem maradt el. Annak ellenére, hogy nem használtam öblítőt, a ruhák sosem látott módon lágyak lettek. A farmer és a frottírzokni nem állt meg magától, végre reggelenként nem kell puhítanom a zoknikat! Emellett külön nyereség, hogy a mosódió nem tartalmaz fosztfátokat és tenzideket, ezért kíméli a környezetet és a bőrünket is. Ára pedig alig harmada a hagyományos mosószer-öblítő összegének.

0020333_1.jpg ()

2. A mosószóda – jó folttisztító

Persze nem a mosódió az egyetlen lehetőség, hiszen nagyanyáink is nagyon jól elboldogultak a keleti csodák nélkül, gondoltam hát, én is kipróbálom, milyen a mosószóda és a mosószappan. A zöld szervezetek ajánlása szerint a mosószóda (kémiai nevén a nátrium-karbonát) a környezet kímélése szempontból a második helyen áll, rögtön a mosódió után. Környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. Ráadásul tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására is. Már akkor is jót teszel, ha a mosásnál a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét mosószódával helyettesíted, de fehér ruhákhoz hagyományos mosópor nélkül is használhatod. Nem veszi ki a textíliák színét, azok tisztábbak lesznek. Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe, ekkor viszont ügyeljünk az anyag színtartósságára. Én különösen nehéz terepen, a kisfiam fehér zoknijainak mosásánál vetettem be, végeredményre kíváncsian, hiszen mindenki látta már, milyen lesz a zokni talpa, ha papucs nélkül használjuk, vagy a gyerek abban megy a homokozóba. A mosáshoz ezúttal kizárólag mosószódát használtam, amely remekül helytállt. Az általam eddig kipróbált összes szer közül ez birkózott meg legjobban ezekkel a szennyeződésekkel! Igaz, a ruhák mosás után nem lettek puhábbak, mint a mosószer-öblítő kombinációval, de jó érzés, hogy a környezetünket sokkal kevésbé károsítottuk.

3. A mosószappan illata

A mosószappanról nagyon jókat olvastam. Mivel az élővizekben teljesen lebomlik, jóval kíméletesebb a környezethez, mint a hagyományos mosószerek. Nem gondoltam viszont, hogy használat előtt gondosan elő kell készíteni, ugyanis ez csak pelyhesítve használható. Sajtreszelővel végeztem el ezt a feladatot. A szappan harmadának lereszelése tíz percbe telt, és nagy megkönnyebbülésemre a reszelő használható állapotban maradt. A szappanreszeléket tettem a mosógép dobjába. A siker azonban nem volt teljesen átütő. A ruhák mosás után ugyan puhábbak, mint a hagyományos mosószer-öblítő kombináció használatával, és rendkívül kellemes, a szappanéval megegyező tisztaságillatuk lett, de a makacsabb foltok 40 fokon nem tűntek el maradéktalanul. Ezért azt gondolom, inkább a magasabb hőfokon is mosható pamutruhákhoz ajánlható. Egy szappan három-négy mosásra elegendő, és a legjobb, ha az öblítőt ecettel helyettesítjük.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin júliusi számában olvashatsz!

Így kell használni
A víz keménységétől függően négy-nyolc fél héjat helyezzünk egy vászonzacskóba vagy egy vékony pamutzokniba. A zsákot vagy a zoknit jó szorosan kössük be, mert a mosás során a héj apró darabokra törik. Az így becsomagolt terméket helyezzük a mosógép dobjába.
– Az első mosás előtt érdemes beáztatni a héjakat néhány órára, vagy kétszer-háromszor rájuk ütni kalapáccsal, hogy könnyebben kioldódjon a hatóanyag. 
– Egy adag diót a mosási hőfoktól, a víz keménységétől és a ruhák szennyezettségétől függően két-három alkalommal lehet felhasználni mindaddig, amíg a héjakat használat után ragadósnak nem érezzük. Az elhasznált diókat bele lehet dobni a komposztba vagy a háztartási hulladék közé.
– A mosódió fehérítő anyagokat nem tartalmaz, ezért a fehér ruhák színének megőrzéséhez ajánlatos biofehérítőt vagy szürkülésgátló port használni.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X